Movie Tank

Átadták az Oscar-díjakat - Van min felháborodni

2014. március 03. - Sparrow

Tegnap este, a mi óránk szerint ma hajnalban átadták az Oscar-díjakat, lezajlott a 2014-es gála. Eléggé erőteljes volt a papírforma, ennek ellenére akadtak meglepetések, csak sajnos egyáltalán nem a pozitív kategóriából. Idén sem a legjobbnak választott rendező műve kapta meg a legjobb filmnek járó díjat, a színészkategóriákon belül pedig már-már felháborító eredmények születtek.

oscar2014.jpg

Kivétel Jared Leto, mert habár szerintem Michael Fassbender érdemelte volna meg a díjat leginkább, valószínűleg nincs ember, aki sajnálná a szobrot az AIDS-es transzvesztita, Rayon megformálójától. Amy Adams helyett Cate Blanchett diadalmaskodott a női főszereplők között, ez mondjuk várható is volt. Viszont az egyáltalán nem volt várható, hogy Matthew McConaughey elviszi a díjat DiCaprio elől. Ez nálam egyértelműen a botrány kategóriáját képezi, úgy néz ki, hogy az Akadémiánál valamiért tényleg nagyon rühellik a Jordan Belfort szerepében óriásit alakító színészt. Az pedig már egyenesen vicc, hogy Lupita Nyong’o kapta az elismerést Jennifer Lawrence helyett a női mellékszereplők között.

Gravity-II-1_2728379b.jpg

A legjobb rendező Alfonso Cuarón lett, ez mondjuk várható is volt, és igazság szerint meg is érdemelte a díjat az úriember, még akkor is, hogyha én leginkább Martin Scorsese kezében láttam volna azt a legszívesebben. A Gravitáció amúgy bezsebelt még egy valag technikai díjat is, az űr sci-fié lett ugyanis az elismerés a Legjobb vágás, a Legjobb hangkeverés, a Legjobb hangvágás, a Legjobb fényképezés, a Legjobb vizuális effektek, és a Legjobb eredeti filmzene kategóriákban. Ezek a díjazások teljes mértékben érthetőek, és megérdemeltek. Azonban a 12 év rabszolgaság győzelme a Legjobb film kategóriájában rendkívül igazságtalan döntés volt. Persze, várható volt, és csoda is lett volna, hogyha nem Steve McQueen filmje diadalmaskodik, de a jelöltek közül ez a produkció volt az egyik leggyengébb.

12-Years-A-Slave.jpg

Az eredeti forgatókönyveknél A nő teljes mértékben megérdemelten zsebelte be a díjat, azonban az adaptált szkriptek esetében nagyon nem a 12 év rabszolgaságnak kellett volna nyernie, hanem A Wall Street farkasának.

A Jégvarázs lett a legjobb animációs film, és A nagy szépség vihette el a Legjobb idegennyelvű alkotásért járó díjat. Utóbbit nem láttam, de nehezen tudom elképzelni, hogy jobb lenne a szintén jelölt A vadászatnál.

Én személy szerint nem vagyok elégedett az idei Oscar-díjak elosztásával. Amennyire jó, és igazságos volt a tavalyi gála ( legalábbis többnyire ), annyira röhejes az idei. Jó filmek kapták a díjakat, ez igaz, de nem minden esetben a legjobbak.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr375840720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása