Movie Tank

Jo Nesbo: Denevérember

2014. február 12. - Sparrow

Miután a Boszorkányszöggel eljutottam a Vörösbegyben indult átívelő szál elvarrásáig, visszaugrottam a Harry Hole-sorozat elejére, és a kronológiai értelemben vett első könyvvel, a Denevéremberrel folytattam a széria felderítését.

Harry Hole norvég nyomozó Sydneybe utazik, hogy segítsen az ottani hatóságoknak felderíteni egy fiatal női honfitársának halálát. A fiatal nőt megfojtották, de előtte meg is erőszakolták. Harrynak minden zsenialitását latba kell vetnie, hogyha le akarja leplezni a gyilkost, miközben igyekszik ápolni újdonsült kapcsolatát az Ausztráliában élő svéd lánnyal, Birgittával, ráadásul a nyomozónak múltja sörtét démonaival is meg kell küzdenie.

denevér.jpgAz ausztrál környezet nem véletlenszerű választás volt Jo Nesbotól, hanem minden jel szerint komoly társadalomkritikai motiváció állt a magányos kontinens a történet helyszínéül való megtétele mögött, ugyanis, főleg a regény első felében, az író elég keményen értekezik az ausztrál rendszer hibáiról, a (döglött) kenguruk uralta világ problémáiról. Nesbo különösen sokat foglalkozik az országban túlburjánzó homoszexualitással, azzal a ténnyel, hogy Ausztráliába a világ minden tájáról érkeznek a homokosok, hiszen nem titok, hogy a húspiac itt igazán bő választékot vonultat fel. Ugyanakkor a heteroszexuális típusú prostitúció is nagy hangsúlyt kap a Denevéremberben. De ami összetartja a történetet, és amitől ez a könyv igazán eredeti lesz, az nem más, mint az ausztrál őslakosok mondavilága, ami egyfajta szimbólumrendszert képez a regény konkrét cselekménye köré. A cselekményvezetés izgalmas, és érdekfeszítő, ugyanakkor számomra kissé hirtelen érkező fordulat volt a gyilkos leleplezése, Nesbo nem ágyazott meg kellőképpen ennek a fontos mozzanatnak. Viszont nagyon jó húzás az írótól, hogy az egészen apró, szinte jelentéktelennek tetsző, de amúgy pont ezért feltűnő részletek a későbbiekben fontos szerephez jutnak.

A regény rengeteget foglalkozik Harry múltjával és alkoholizmusával, démonaival, személyes tragédiájával, és ez jó, hiszen ezáltal alaposan megismerhetjük a főhős figuráját, viszont összességében nézve azt kell mondanom, hogy az író túlságosan sokat réved Harry múltjába, és így a mellékszál gyakorlatilag hangsúlyosabb lesz az Inger Holter-ügynél. De ettől még tény, hogy Harry sötét poklának szelleme érezhetően kísért, és ez abszolút Nesbo zsenialitására utal, mindössze annyi a probléma, hogy nincsen meg a szálak közötti megfelelő egyensúly.

A Denevérember az általam eddig olvasott négy Harry Hole-sztori közül a leggyengébb, de még így is baromi jó. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr1005810604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lpool71 2014.02.12. 14:22:31

Nagyon örülök, hogy Nesbo felkerült a "térképre". Nekem a Leopárd volt az első, onnan mentem vissza a Denevérember-ig és olvastam végig az egészet a Police-ig. Mivel a Denevér a legelső, így én is 8/10-t adtam rá, de inkább 7/10-es.
Visszagondolva még mindig a Vörösbegy a 10/10-es.
Nagyon várom a kritikát az eddigi utolsó kettőről ( Kísértet, Police), amit egyben ajánlok majd olvasni. Vagyis inkább az érzéseket velük kapcsolatban, mert ugyebár a zsenialitásához tényleg nem férhet kétség...

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.02.12. 16:10:57

@lpool71: Az összes Hole-könyvet elolvasom, addig nem is tudnék mást olvasni, amíg nem végzek ezzel a szériával, mert nagyon tetszik. Természetesen írok mindegyik részről, ahogy eddig is.
Ha van kedved és időd, olvasd el az eddigi Hole-elemzéseimet is. A Boszorkányszöget és a Vörösbegyet belinkeltem a fenti cikk elején, de a Nemesziszt is megtalálod a blogon.
És nemsokára jön a többi is. ;)
süti beállítások módosítása