Movie Tank

Agents of S.H.I.E.L.D. - Pilot

2013. szeptember 26. - Sparrow

Az első Vasember - filmmel indult meg még annak idején a Marvel tudatos mozis univerzumépítése. Ugye a kiadó képregényei is egy különálló világban helyezkednek el történetileg, és az évtizedek alatt ezt a saját, valós elemeket is bőven tartalmazó, de összességében fiktív birodalmat a csillagos egeken is túlra növesztették. Ezt próbálják meg az utóbbi időszakban lemodellezni a filmvásznon, és ezidáig a projekt olyannyira remek eredményeket produkált, hogy a Marvel elérkezettnek látta az időt arra, hogy mozgóképes univerzumukat a tévéképernyőkön is megtámogassák. Így jött létre az Agents of S.H.I.E.L.D. című sorozat, amelynek középpontjában nem a kosztümös hősök, hanem azok a bizonyos öltönyös ügynökök állnak, akik a rendet igyekeznek megőrizni a szuper lényekkel csak nemrég találkozó emberek világában.

Marvels-Agents-of-SHIELD2.jpg

A Pilot bonyodalmát egy szuper képességekkel rendelkező fekete férfi adja, aki kisfia jövőjének biztosítása érdekében letér a helyes útról. A S.H.I.E.L.D. ügynökei igyekeznek megakadályozni a kilátásba kerülő katasztrófák sorát, miközben egy vadonatúj csapatot is megpróbálnak összekovácsolni.

A történet több fronton is utal bizonyos nagy vásznas Marvel-adaptációkra. Rögtön az epizód elején feltűnik a széria egyik fontos figurája, Coulson ügynök ( Clark Gregg ), csakhogy őt ugye Loki elvileg megölte a Bosszúállókban. Ezt a kérdést azonban hamar letudják a készítők, és ez igazából csak azoknak lehet furcsa, akik nem ismerik a Marvel világát, hiszen ott eléggé gyakran élesztgetik fel az elhalálozott szereplőket az írók. Később a Pilot főkonfliktusa is kapcsolódik az egyik mozifilmhez, mégpedig a Vasember 3 - hoz, mert mint kiderül, a rejtélyes, szuper képességekkel rendelkező férfit az Extremissel oltották be. Nekem nagyon tetszett, hogy a sorozat tényleg egyfajta kiegészítője történetileg a mozifilmeknek, és nem akarják teljesen elszeparálni a tévés produkciót a nagy vásznas alkotásoktól.

Maga a cselekmény meglepően izgalmas. Egyelőre eléggé úgy tűnik, hogy epizodikus jellegű szériáról van szó, de ez nem akkora baj, csupán azért említem meg, mert van, aki jobban szereti a folytonos, szorosan összefüggő epizódokat. A szövegkönyv kifejezetten színvonalas, és ami különösen megfogott benne, az a képregények hihetetlen mértékű hatása. Rengeteg, Marvel-füzetes beköpésekhez hasonlító vicces duma kap helyet a Pilotban, a Pókemberre való utalás különösen ütősre sikeredett. Emellett tetszett az is, ahogy a halandó emberek a hősökkel és istenekkel való szembesülés után érzett félelmét prezentálták az epizódban.

A látvány is egészen meglepően pazar. Tévésorozatoknál gyakori hátulütő, hogy az alacsony költségvetésből csak fapados effektekre futja, viszont itt erről szó sincs. Persze, nem egy Bosszúállók szintű látványorgiáról van szó, hanem egyszerűbb vizuális megoldásokról, például repülő autóról vagy a falon mászkáló emberről, amiket maximálisan hihetően alkottak meg az animátorok.

Elsőre meglepően erős kezdést produkált az Agents of S.H.I.E.L.D., kíváncsian várom a folytatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr135535081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elnar 2013.10.23. 11:35:55

Vesd össze: Doctor Who és Torchwood. Pár évvel korábban
süti beállítások módosítása