Movie Tank

A komédia királya ( 1982 ) - III. Olvasói Hét

2013. június 16. - Sparrow

Kérte: Bagaj

„ Inkább legyek király egy este erejéig, mint balek egy életen át. ”

Hol húzódik a határ a kitartás és az őrület között? Meddig lehet elmenni, hogyha az ember sikerre áhítozik? Szabad-e engedni a megszállottságnak? Amikor elküldenek egy Majd értesítjük-mondat kíséretében álmaid munkahelyéről, tudsz-e tisztán gondolkodni? Előre látod-e a jövőt, tetteid következményét? Tudsz taktikázni? Ha te nem is, Rupert Pupkin igen.

king-of-comedy.jpg 

Rupert Pupkin ( Robert De Niro ) minden álma, hogy népszerű komikus legyen. Sőt, legfőbb célja az, hogy ő legyen a Király. Még tehetsége is van a showmankedéshez, csakhogy ezzel együtt is egy született balek. Vagy mégsem? Rupert mindent megpróbál. Nem tágít, amíg be nem kerül a tévébe, a nagy Jerry Langford ( Jerry Lewis ) műsorába. Mindenki azt hiszi róla, még a néző is, hogy csak egy szerencsétlen fanatikus, ám végül kénytelenek vagyunk elismerni, hogy végig átvert minket.

Paul D. Zimmerman forgatókönyve csodálatos, tökéletes, magával ragadó, elgondolkodtató, és szórakoztató. A szkript csúcspontja kétségtelenül a főhős figurája. Rupertban lenyűgözően keveredik a kitartás, az őrület, a megszállottság, a sikervágy, és ami a legfontosabb: A türelem. Ez a fickó természetellenesen türelmes. Amikor elküldik Langford stúdiójából egyszer-kétszer-sokszor, nem kezd őrjöngeni, nem veri szét a berendezést. Ehelyett mosolyog, és udvarias, elegáns mondatokban fejezi ki azt, hogy nem ért egyet. Persze, ezek után is kiteszik a szűrét, de ő mégsem lesz ideges. A fejébe veszi, hogy a nagy Jerry az ő jó barátja, és hogy egy napon ő, Rupert Pupkin lesz A Komédia Királya. A főhős kitartása példaértékű, őrült ragaszkodása elképzeléseihez ijesztő, végtelen türelme pedig meghökkentő. Ez a vegyes-vagdalt személyiség teszi a filmtörténelem egyik legszórakoztatóbb karakterévé Rupertet.

kingofcomedy_de-niro.jpg

Martin Scorsese persze ezúttal sem hagyta csak a főhősre a munkát. A rendező ritkán tesz kirándulást a gengszterfilm műfaján kívülre, de ezúttal ez tökéletes döntés volt. Scorsese oda figyel a történet showbizniszt kritizáló gondolataira is. Bemutatja a fanatikus rajongás fölöslegességét és veszélyes mivoltát, de ugyanakkor a másik oldalról is megközelíti a témát, hiszen láthatjuk, ahogy az imádott Jerry Langford teljesen megcsömörlött az évtizedek óta tartó sikeráradattól, és élete gyakorlatilag céltalan, örömtelen.

Ja, és hogy Milyen a jó öreg De Niro? Z-S-E-N-I-Á-L-I-S-! Felfoghatatlan mértékű színészi tehetség szorult ebbe az emberbe, aki filmográfiájának nagy részét Scorsese pártfogásában töltötte el. A két művész mondhatni együtt nőt fel. Első jelentős sikerüket közösen produkálták ( Aljas utcák ), majd karrierjeik jelentős mérföldkövei is gyakran kötődtek mindkettejük nevéhez ( Nagymenők, Casino, Dühöngő bika, stb... ). De Niro bizonyítja, hogy miért is ő az egyik legelismertebb színészlegenda a nagy öregek között. Rupert rendkívül sokoldalú karakterét félelmetes hitelességgel mutatja be, eggyé olvad a figurával, minden arcrezdülését maximális profizmussal adja vissza. Élete egyik legnagyszerűbb alakítása.

A rendező és a főszereplő pályafutásában egyaránt kiemelkedő teljesítmény A komédia királya, és a többi cím ismeretében tudjuk, hogy ez mekkora szó! Vita nincs, 10/10. Színvonalas, többrétegű szórakoztatás felső fokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr625363757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása