Movie Tank

Supernatural/Odaát - 8X23 ( A nyolcadik évadzárás )

2013. május 17. - Sparrow

" Angels. They're falling. "


The Road so far. Az alábbi, jelképpé vált tételmondat kíséretében nyolcadszorra is felcsendült a Kansas halhatatlan klasszikusa, a Carry on my wayward son. Minden Supernatural-évad záróepizódja elején, az összefoglaló montázs alatt hallgathatjuk ezt a lenyűgözően találó dalt, és elgondolkozhatunk azon, hogy Baszki, vége egy újabb Odaátnak, de már nézném a következőt!

spf.jpg

A szezonzárás fantasztikusra sikeredett! Az alkotók rendszerint besötétítik a hangulatot az évadok végén, egyrészt azért, hogy megkoronázzák teljesítményüket, másrészt pedig azért, mert az évadzárókban rendszerint negatív fordulatot vesz a Winchester-fiúk története. Ez most sincsen másképp, ám kezdetben minden jól alakul. A démontábla harmadik próbájának eleget téve Sam megkezdi kigyógyítani a kiszemelt démont a démonságból, aki nem más, mint Crowley. Eközben Castiel és Metatron az angyaloknak próbálnak bemutatni, ám mindenki kedvenc szárnyasa hamarosan ráébred, hogy teljesen rossz ösvényen járt ezidáig.

Ez már egy eposz. Ki gondolta volna még az első évad első epizódjait nézve, hogy a poénkodós szörnygyilkolásból egy ennyire átfogó, mitológiákon átívelő, azokat tökéletesen megújító cselekményfolyamot kapunk? Az alkotók rendszerint feszegetik a történet határait, ezúttal már olyannyira kitolják őket, ami már tényleg komoly kockázattal jár. De sikerül nekik! Ha nem látnám, egyszerűen nem hinném el, hogy mit meg nem képesek valósítani a készítők, ráadásul végig bivalyerős hitelességgel. Merész fordulatok jellemzik a 8. évad végét, amelyeknek köszönhetően egészen megjósolhatatlanná válik a folytatás mikéntje. Először amúgy úgy éreztem, hogy az alkotók nagyon szemét helyen vágják el a történetet, de egy alvás után rájöttem, hogy, ha az izgalmak fokozását tartjuk szem előtt, ennél tökéletesebb ponton nem is történhetett volna meg a zárás.

A minden eddiginél darkosabb atmoszféra mellett a színészgárda még magához képest is maradandót alkot. Kiemelném ezúttal Jared Padalecki, aki szabályosan lehengerlő. Amit a fináléban művel a színész, az példaértékű, tanítani kéne. Hasonló jókat tudok elmondani Mark Sheppardről, aki Crowley karakterfordulatát csontig hatoló hitelességgel érzékelteti.

Az évadzárás remekül sikerült, majd megdöglök a gondolattól, hogy őszig kell várni a 9. felvonás indulására, de valahogy azért kibírom. 9,5/10 jár az epizódra.

A 8. szezon egészében szokásosan jó volt, akadtak gyengébb részek, de ezek számomra azért is jöttek ki jobban, mert ez volt az első olyan évad, amit nem egyben néztem meg, hanem hétről-hétre. Az évadra egy jó izmos 8/10-et adok.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr985304660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása