Movie Tank

Hannibal - 1X02

2013. április 14. - Sparrow

„ Biztosan Istennek is jó érzés gyilkolni. Mivel állandóan azt csinálja. ”


Őszintén szólva, amikor a múltkori pilot-kritikámban leírtam, hogy színvonal-emelkedést várok a sorozattól, még nem gondoltam volna, hogy ez be is fog következni. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna, hiszen az alkotók második nekifutásra egy kis híján tökéletes epizódot hoztak össze.

hanni2.png

Az új epizódban szinte minden klappol, a cselekmény szabályosan lenyűgözött. Nehéz elgondolni, hogy lehet-e még újat alkotni a sorozatgyilkolási technikák kategóriájában, de azért ezek a bekomposztált, gombanövesztésre használt félhullák állatira kikúrják a biztosítékot, persze a kifejezés legpozitívabb értelmében. Emellett nagyon tetszett, hogy a főhős Will Graham szociopata személyiségrajza tovább mélyült, ebből még rengeteg érdekes dolog következhet a későbbiekben. A friss 42 perc egyetlen igazi negatívuma Hannibal Lecter játékideje, aki ismét zavarba ejtően keveset szerepel. Nem örülnék neki, ha végül örök mellékszereplő státuszba süllyedne a címszereplő.

Persze, ez nem változtat azon, hogy Mads Mikkelsen lassan zseniálisabb, mint ahogy azt a nézői agyak feltudnák dolgozni. Lehet, hogy ezért nem szerepel olyan sokat, hogyha még tovább kéne a dán színész brillírozását nézni, kiakadnának az egyszerű józan paraszti eszek. A záróbeszélgetésben prezentált fajsúlyos gondolatok átadását az aktor olyan rideg profizmussal csinálja, hogy a hidegrázás garantált. Ugyanakkor az is megfordult a fejemben, hogy a készítők esetleg az eredeti A bárányok hallgatnak című klasszikusra igyekeznek hajazni, amiben szintén keveset láthatjuk Lectert, ám ennek ellenére mégis igazán hatásos a figurája. Ettől függetlenül jobb lenne, ha Mikkelsen még több teret kapna, kockáztatom a katatóniát.

Hugh Dancy egészen zseniális módon kezd ráérezni a karakterre, ha így folytatja, lassan beállíthatja Grahamet a szociopata ikonok sorába Dexter mellé. Ehhez még dolgozni kell, az évad végére azonban már kezdhet alakulni a kép. Laurence Fishburne valahogy túl jó színész ehhez a mellékszerephez, eléggé kilóg a képből, ám természetesen veszett szimpatikus, szóval ne kötözködjünk vele. Megjelenik egy bizonyos újságírónő, az FBI aktuális ügyei után pofátlanul szaglászó Freddie Lounds, akinek minden sansza megvan arra, hogy visszatérő karakterré váljon, bár nem örülnék neki, hiszen eléggé irritáló.

Az epizód hátborzongató hangulatú rémálomjelenettel nyit, majd a rész vége felé is behúzza ezt a kártyát. Az ilyen sötét hangulatú képsorok állandósulhatnának a későbbiekben is. Érdemes megemlíteni, hogy a második részre szokás szerint megérkezett a főcím is, ami egyszerűségében nagyszerű, és valóban illik a sorozat témájához.

Király lesz ez ezen az útvonalon, de több Hannibalt! 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr225222013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

InteriorLulu 2013.04.15. 13:27:46

Az első résszel volt egy nagy gondom. Hogy a bűnös elkapásához nem igazi nyomozás útján jutottak, azaz nem aprólékos módon, lépésről-lépésre, a dolgokat kilogikázva, ahogy ez egyedül életszerű lenne, hanem döntő módon a főhős Graham autizmusa, az ebből fakadó megérzései okán.
Így könnyű, szokták ilyenkor mondani. Én is ezt mondom, tényleg az. Így könnyű. Egyfelől megspórolni a nyomozásra szánt időt, energiát, ötleteket, élesszeműséget, vaslogikát, másfelől a néző kegyét keresve egy 40 perces epizódon belül legalább minimálisan felépíteni a karaktereket, külön kiemelten Hannibált, és elkapni a gyilkost...
De nem túl nagy engedmény ez? Még a fos CSI-, NCIS-ekben is nyomoznak, vagy legalábbis úgy tesznek.

Hannibál karaktere persze tényleg zseniális, de őnélküle - mondom, az első rész alapján - az egész egy nagy nulla lenne.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.15. 14:00:33

nagyon jó volt a második rész, bár Hannibal még mindig erősen mellékszereplő, sőt mellékebb, mint az elsőben volt.
süti beállítások módosítása