Movie Tank

Péntek 13. - II. rész ( 1981 ) - II. Olvasói Hét

2012. augusztus 24. - Sparrow

Kérte: jackass99


Az egyik legkultikusabb horror, és egyben az egyik legjobb slasher az 1980-ban bemutatott Péntek 13., mely egyszerre teremt feszültséget, félelmet, kissé nyomasztó atmoszférát, emellett rejtélyes és izgalmas történettel rendelkezik, melynek végén ütős csattanó kap helyet. Az folytatással nem vártak sokat, egy évvel később, 1981-ben megszületett a II. rész, melyben a vízbefúlást annak idején különös módon túlélő, ma már felnőtt Jason Voorhees ( Warrington Gillette ) indul portyázókörútra az előző rész főszíntereként szolgáló tábortól nem messze, az áldozatok ismét fiatal nyári munkások képében érkeznek. A recept ugyanaz, viszont a kidolgozás egyszerűen borzasztó. Az alkotók bemutatták, hogy nézett volna ki az első Péntek 13., ha rossz lett volna.

friday-the-13th-part-2-3.jpg

A forgatókönyv az égvilágon semmi eredetiséget nem tartalmaz, jóformán jelenetről jelenetre lemásolja az első részt. Annyi pozitívuma van csupán, hogy elindította útján a kultikus sorozatgyilkost, Jasont, aki köré mára már kisebb fajta mitológia épült. Ettől eltekintve azonban a szkript az égvilágon semmi új ötletet nem visz a filmbe, a rendezés pedig megbotránkoztatóan pocsék. Steve Minernek az égvilágon semmi fogalma sem volt arról, hogy miként kéne hatásos horrort készíteni. A gyilkosságok, a slasher műfaj első sorbeli képviselői súlytalanok, sőt, van olyan, hogy magát a halált nem is látjuk, csak az előkészületeket. Jason olyan, mintha Michael Myers kisebbségi komplexusban szenvedő kisöccse lenne, hiszen a gyilkos több megjelenésénél is erősen érezhető a Halloween hatása ( vagy inkább az attól való lopás ), viszont a jelenetek teljes mértékben hatástalanok. A filmen nem tudunk sem félni, sem pedig izgulni. Viszont: Ezzel együtt mégsem nézhetetlen a Péntek 13. második felvonása. Nagyon nagy piros pont ugyanis, hogy a játékidő mindössze 80 perc, tehát az alkotók is érezték, hogy ebből többet nem lehet kihozni. Ezt lehetett volna 70 percre is szűkíteni, ha egy teljesen fölösleges szálat nem visznek bele a produkcióba. Furcsa módon a film élvezhető. Persze érezhető, hogy szakmailag szar az egész, ahogy van, és jól tudja a néző, hogy az első rész meggyalázását látja, mégis jól szórakozik. Ez nagyon furcsa, megmagyarázhatatlan kettősség.

jason.jpgA színészi játékok nem égbekiáltóak, teljesen feledhető mindegyik. A karakterek két csoportra oszlanak: Vannak a teljesen jelentéktelen slasher áldozatok, illetve van az elképesztően irritáló fajta. Utóbbit mindössze egy srác képviseli, de ő felér vagy százzal. És Jason őt mégsem öli meg, a gyerek megússza, mert épp elutazik a városba bulizni. Egyszerűen felháborító, hogy jóformán mindenki meghal, az idegesítő köcsög meg vígan vihog tovább. Jason maszkjának viszont kijár egy dicséret, ugyanis remekül sikerült, igazán ijesztő. És ha már a technikai dolgoknál tartunk: Az operatőri munka sem rossz, mikor a gyilkos szemszögéből filmez a kamera, azok a jelenetek kifejezetten jók. A zene viszont egy rakás híg fos. Egy tányérral, egy késsel, és egy villával jobb muzsikát csinálok, de legalább olyat, mint a Péntek 13. második részének soundtrackje.

Majdnemhogy minden téren megbukik, egy totális szar, egy korábbi filmek elemeiből összeeszkábált, érdektelen fostalicska, de mégis, egészen groteszk módon, szórakoztat. Csak ezért jár rá rá 4/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr244705923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jackass99 2012.08.24. 11:45:49

Kösz a kritikát! Amúgy remek ez az olvasói hét.

jackass99 2012.10.06. 10:43:07

A Michael Myers poén nagyon nagyot üt XD.
süti beállítások módosítása