Movie Tank

Jégkorszak 4: Vándorló kontinens ( 2012 )

2012. július 06. - Sparrow

Úgy látszik, sormintaszerű rendszer lett abból, hogy egy zseniálisan jó Jégkorszak film után készítenek az alkotók egy jóval gyengébb darabot. Hiszen, ha emlékszünk még, az első rész a valaha látott egyik legmeghatóbb, legnagyszerűbb animációs film, míg az utána következő Olvadás már csak nyomokban emlékeztetett arra, amiért az előző epizód során beleszerettünk a történetbe. Majd érkezett a Dinók hajnala, ami viszont ismét kiemelkedő teljesítmény volt. És most befutott a Vándorló kontinens. Félreértés ne essék, a Jégkorszak 4 jó film, de fájóan keveset hoztak ki belőle a készítők.

ice_age_4_____pirate_1.jpg

Ismét egy régi, ember előtti esemény áll a középpontban, nem más, mint a kontinensvándorlás, amit természetesen a jégkorszak legnagyobb vandálja, a Motkány indít be, aki immár negyedszerre is elszántan hajkurássza azt a fránya makkot. Ennek következtében kialakulnak a ma ismert földrészek, viszont az előző részek alatt már megszeretett főhőseinket is új kaland elé állítja a történés. Manny, Diego, és Sid, kiegészülve utóbbi nagyon öreg, de igazán életrevaló nagyanyjával, egy leszakadó jégtömbön elsodródnak Ellietől, és a két mamut kislányától, Baracktól. Ezt követően életveszélyes kalandok során át igyekeznek visszajutni a csorda másik feléhez.

Az alaptörténet nagyon jó, persze ezt már megszokhattuk a szériától, viszont a kidolgozásban vannak hibák. A legrosszabb az egészben, hogy a hiányosságokat nehezen lehet konkretizálni. A forgatókönyv egyszerűen nincs megfelelően kidolgozva, az események váltják egymást, de komolyabban izgulni hőseinkért nem tudunk, hiszen minden bajból nagyon hamar, de tényleg túl gyorsan megmenekülnek. Pillanatok alatt elslisszolnak a kalózok kezei közül először, másodszor, aztán harmadszor is. Később jönnek a szirének, akik remekül kidolgozott figurák, de olyan szinten súlytalan, fölösleges szerepet kaptak, amiért kár volt őket beleírni a történetbe. A poénvilággal, a vicces jelenetek mennyiségével sem voltam elégedett. Nagyon ritkán lehet nevetni a filmen, igazából egyetlen egy alkalomra emlékszem, amikor tényleg harsányan felkacagtam, máskor csak halkan nevetgéltem, de utóbbiból sem volt sok.

Ice Age 4 - Scrat.jpgIsmét kapunk egy adag új szereplőt, akik ugyan jól megírt karakterek, főleg Sid nagyanyja, de lassan már több, úgymond főszereplője lesz a franchisenak, mint a Bábelnek, ami azért durva. A kalózkodó kardfogú tigrislány, Shira figuráját szerintem például simán el lehetett volna hagyni, bár bizonyos szempontból azért van fontosabb szerepe is a cselekmény alakulásában. Maga a történet amúgy három szálon fut, egyiken Diegoékat, a másikon Ellieéket, a harmadikon pedig a Motkányt követhetjük nyomon. Az első, illetve a harmadik történet rendben is van, viszont a leomló sziklafal elől menekülő Barackékat nagyon nem kellett volna erőltetni. Ezt a szált arra használják fel az alkotók, hogy a fiatalok egymásra való hatását mutassák be, azt, hogy miként befolyásolja a népszerűbb gyerek a kiközösítettet. Ezek az utalások borzasztó módon erőltetettek, ráadásul a párbeszédek, melyek arra szolgálnának, hogy a fiatalok kommunikálását példázzák, csak egy hangyányit szárnyalják túl a Barát közt színvonalát, bár ebben nyilván a magyar szinkron is bűnös.

Az animációval ellenben továbbra sincs semmi baj, a képek, és a színek is szépek. A 3D-nek itt sincs semmi szerepe, azon kívül, hogy kivesz plusz ötszáz forintot a nézők zsebéből. Eddig egyedül a Madagaszkár 3 esetében voltam teljes mértékben megelégedve a harmadik dimenzióval. 

Sokat gondolkoztam, hogy 6 vagy 7 pontot adjak a filmre, végül egy erős 6/10-ben állapodtam meg magammal. Lehet szórakozni a Vándorló kontinensen is, de jobban járunk, ha helyette inkább újból elővesszük az első, vagy a harmadik epizódot.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr734633610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.07.06. 20:45:23

Nálam nagyjából egy szinten van a Madagaszkár 3-mal, talán egy picivel még jobban is tetszett. De mindig is jobban szerettem a Jégkorszakot :)
Amúgy én nem Shirát dobtam volna ki, hanem Kisbarackot :D

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.07.07. 10:37:27

A kritika alapján tipikusan olyan film lett, mint amilyenre számítottam. Moziban biztos, hogy nem nézem meg, legfeljebb DVD-n.
U.I.: A második rész szerintem jobb, mint a harmadik. Az első pedig az örök érvényű klasszikus.
süti beállítások módosítása