Movie Tank

Bábel

2011. április 10. - Sparrow

Sziasztok!

A Bábel című filmet 2007 - ben több Oscar - díjra is jelölték, köztük a legjobb filmnek járó elismerésre is. Végül csak Gustavo Santaolalla vehetett át díjat legjobb filmzene kategóriában.

http://kulturka.hu/upload/webdisk/babel_01.jpgNem tudom egyértelműen egyik szereplőt sem főhősnek nevezni, mert a történet négy szálon fut, és ezek nagyjából hasonló hangsúlyt kapnak. Az egyik szálon egy marokkói pásztorcsaládot követhetünk nyomon. A családfő a film elején egy puskát vásárol, melyet aztán rábíz a gyerekeire, hogy azzal őrizzék a birkanyájat, és lőjék le az állatokra leselkedő sakálokat. Csakhogy a gyerekek megszeretnének győződni róla, hogy a puska tényleg ellő e 3 km - re ( ugyanis a férfi, akitől az apjuk vette a fegyvert, ezt mondta ). Így végül egyikük rálő az alattuk lévő úton közlekedő turistabuszra. A puskagolyó a buszon éppen pihenő Susant ( Cate Blanchett ) találja el. Egy másik szálon őt, és férjét, Richardot ( Brad Pitt ) követhetjük nyomon, ahogy küzdenek Susan életéért. Egy harmadik szál Susan és Richard gyerekeit ( Elle Fanning, Nathan Gamble ) illetve azok nevelőjét, Ameliát ( Adriana Barazza ), és viszontagságaikat mutatja be. A negyedik szál Japánban játszódik, főhősnője a süketnéma Chieko ( Rinko Kikuchi ).

A Bábel négy különböző történetből áll össze, amik egy külön, csak nekik szánt filmben is megállták volna a helyüket. Mindegyik szálból egyenlően kap a néző, kivéve talán Richard és Susan történetét. Belőlük lehetett volna több, kiváltképp, hogy Brad Pitt nagyon jól alakít. Mindegyik szál érdekes, nem tudnám megmondani, melyik tetszett a legjobban. Van, amelyik boldogan, és van olyan is, ami nagyon szomorúan ér véget. Mindenesetre a rendező, Alejandro González Inárritu szinte teljesen jól megtalálta az egyensúlyt a történetek között. Természetesen említsük meg Guillermo Arriaga nevét is, aki papírra vetette őket.

Színészi játékok szempontjából a film kitűnő, de a karakterek megírásával még foglalkozhattak volna többet. Brad Pitt alakítása nagyon jó, viszont ebből nem látunk eleget. Ugyanis a színész karaktere nagyon keveset van a képernyőn. A zene nagyon jó. Szép és illik a film hangulatához. Elgondolkodtatja a nézőt. Méltón kapott Oscart.

Ami viszont nem annyira tetszett, az a film vége. Egy ilyen produkciónak a végére kell egy csattanó, ami üt, és ami a stáblista alatt a székbe tapasztja a nézőt. Itt nem beszélhetünk ilyenről. A befejezés nem méltó a film egészéhez. Egyszerűen vérszegény. Ugyan a film végén kapunk egy idézetet a ( ha minden igaz ) rendezőtől, ami nagyon jó záróakkord. De kellett volna egy jelenet is, ami még üt egy nagyot a stáblista előtt.

Ettől függetlenül a Bábelt mindenképpen érdemes megnézni, nagyon jó dráma. Talán a legkülönlegesebb benne az, hogy milyen jól megtalálja az egyensúlyt a négy különböző történet között.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr232813755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása