Movie Tank

Tágra zárt szemek - Olvasói Hét

2012. április 27. - Sparrow

Kérte: Bruse

Steve McQueen nagy sikert aratott A szégyentelennel, ami ugyan nem rossz film, viszont nagyon gyenge a forgatókönyv terén. Eljött hát az ideje egy olyan témabeli filmmel foglalkozni, melynek pont a szkript a legnagyobb erőssége, avagy Stanley Kubrick zseni és élvezi!

Bill ( Tom Cruise ) és Alice ( Nicole Kidman ) boldog házasságban élnek, nevelik hétéves kislányukat. Szexuális életük azonban mélypontra kerül. Pont ekkor tesz Bill egy nem mindennapi éjszakai sétát, mely során és következtében a szexualitás legborzasztóbb démonaival szembesül, amik emberek életét teszik tönkre és veszik el. Kurvák, aids, orgia, halál. Mindez kínosan rövid idő leforgása alatt.

Kubrick sosem gyártott limonádét vagy popcornmozit. Ezúttal viszont még önmagához képest is sokkal művészibben áll a témához. A történet lényegét jóformán kizárólag utalások, szimbólumok alkotják, az egyértelmű tények közlésétől szorosan elzárkózik a direktor. A Tágra zárt szemek üzenete tulajdonképpen nem több, mint az 1999-es világ szexualitásra fektetett hangsúlya. A rendező bemutatja az éj leple alatt megbújó kismillió altesti veszedelmet, közel sodor minket a paranoia érzéséhez. Nehogy kilépj este az utcára, mert rögtön magába szippant az ondótól bűzlő mocsok! Kubrick mintha a szexet, mint örömokozásra való cselekvést is elítélné. A forgatókönyv mélyen bevezet minket az amerikai éjszaka intim alvilágába. Találkozunk a fiatal prostituálttal, aki később HIV-pozitív vérképet kap kézhez, és láthatjuk a hátborzongató szekta gyűlését, mely egy idő után brutális orgiába csap át, majd a lánya testét áruló jelmezboltossal hoz össze a szkript. Emellett egy szexhiány miatt romló házastársi kapcsolatot is hitelesen láthatunk megelevenedni.

Egészen megfoghatatlan módon sikerül Kubricknak feszült, idegőrlő hangulatot teremtenie. Ehhez nyilván hozzájárul a " bőrszínű " fényképezés, és a vérprofi zene. Gyönyörű zongoradallamok táplálják az atmoszférát, folyamatosan felhergelve minket. Az operatőri munka az Acéllövedék hagyományait követi, a kamera szereti hosszan követni a szereplőket, vágást csak végső esetben alkalmaz a direktor.

A főszereplő Tom Cruise, akinek érzésem szerint egy kissé nagy falat volt figurájának cselekménybeli elhelyezkedése, gyakran határozatlanul játszik. Összességében azonban nem olyan vészes a színész, erős közepes teljesítményt nyújt. Nicole Kidman viszont maga a csoda. Fájó, hogy körülbelül csak a játékidő felében van jelen, akkor viszont maximális könnyedséggel, néha pazar teátrális hangvétellel hozza a figurát, ráadásul nemegyszer megcsodálhatjuk gyönyörű testét meztelenül. Mikor feltűnik a színésznő, rögtön a rabjává válik a néző, és a büntetés életfogytig tart.

A Tágra zárt szemek személy szerint a kedvenc Kubrick-művemmé lépett elő. Magas művészi színvonalon mutatja be a cselekményt, életre szóló élményt nyújtva.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr164475070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.04.27. 17:11:56

Fhúú az olvasói hetes kritikáid nagyon színvonalasak! Egyre jobbak az írásaid és az ízlésed is :D
Örülök, hogy tetszettek az általam ajánlott filmek eddig! Valóban jó ötlet volt egy ilyen hetet megszervezned, így jó pár filmet megismersz. Engem is amúgy már pár film elkezdett érdekelni!

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.04.27. 17:48:01

@Bruse: Örülök, hogy tetszenek az írások!
süti beállítások módosítása