Movie Tank

A szégyentelen - Olvasói Hét

2012. április 24. - Sparrow

Kérte: Frog

Nem fogom Steve McQueen tavalyi sikerművét rossz filmnek nevezni, de ugyanakkor a jelzőt sem fogom ráaggatni, a kiválót pedig messze elkerülöm. De miért is írom ezt? Hiszen az atmoszféra fajsúlyos és beszippantja a nézőt, a színészi játékok lehengerlőek, a fényképezés pedig elsőosztályú. Akad viszont egy nagy, de tényleg óriási gond: Az épkézláb történet teljes hiánya.

Emiatt nem is tudok érdemi történetleírást a szolgálatotokra bocsájtani. A főhősünk Brandon ( Michael Fassbender ), aki szexfüggő. És ennyi! De tényleg, semmi több. A film erről a különös és kissé ijesztő lelki betegségről és egyik szenvedő alanyáról szól. Viszont már az alapötlettel gáz van, ami messze nem elég egy filmhez, szinte semmit sem lehet kihozni belőle, csak rengeteg meztelenkedést, meg jó adag dugást. Persze mint mondtam, A szégyentelen nem rossz film, hiszen vannak olyan pozitívumai, amelyek igenis sokat nyomnak a latba.

Elsősorban a fantasztikus színészi játékokról érdemes említést tenni. Fassbender eszméletlen a megkeseredett férfi, gyakorlatilag az emberi roncs szerepében. Igaz, biztos akadt volna jobb színész a szerepre, viszont Michael után sem lehet különösebb hiányérzetünk, nagyon kitesz magáért. Még nála is jobb Carey Mulligan, aki nem egy különösebben szép nő, viszont piszkosul érti a színészmesterséget. A Driveban ez annyira nem jött ki, viszont itt már egyértelműen ő viszi a pálmát.

A másik nagy pozitívum a fényképezés. Az állandó szürke, kifakult, életunt, depresszív színvilág használata tökéletes választás volt. A Nap egy pillanatra sem süt ki, helyette a Brandon lelki világát tükröző végtelen éjszaka és a fájdalmasan szakadó eső vannak jelen. Itt érdemes megemlíteni a gyönyörű filmzenét. Igaz, nem túl fülbemászóak a dallamok, viszont a produkció nézése közben nagyon sokat dobnak az összhatáson.

Steve McQueent nem tudom megdicsérni. A szégyentelen bővelkedik az ütősnek tűnő jelenetekben, viszont a direktor ezeket egytől egyig elrontja. Rendszerint túlnyújtja az egyes felvonásokat, amik ezzel hatásukat vesztik. Mert amíg a néző az adott képeket 20-30 másodpercig, leesett állal nézi, addig mindez 2-3 percbe széthúzva azt eredményezi, hogy unalmunkban már egyáltalán nem is a képernyőt nézzük, hanem a szobánkban lévő ruhásszekrény faanyagának eredetén gondolkodunk. És ez baj. A film tartalmaz egy jó nagy adag szexjelenetet is, amikkel ugyanez a probléma.

Ha nagyon gonosz akarnék lenni, és mindenáron negatívan akarnék nyilatkozni a filmről, azt mondanám, hogy ez tulajdonképpen egy művészi pornófilm. De mivel nem vagyok gonosz, inkább azt mondom, hogy ez egy történetet nélkülöző, viszont mégis veszettül stílusos művészfilm, amit egyszer mindenképpen érdemes látni, de nem hiszem, hogy bárkinek is ingere lenne majd az újranézésre! 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr194461606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.04.24. 22:17:36

Köszi a kritikát. Meg tudom érteni a véleményed, igazából ember- és ízlésfüggő az egész, úgyhogy nem kötnék bele semmibe.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.25. 09:03:05

engem se fogott meg annyira, amennyire nagy hype a film körül, nem rossz, de messze nem olyan zseniális.
süti beállítások módosítása