Movie Tank

Acéllövedék

2011. november 05. - Sparrow

Könnyedebb filmet kaptam az Acéllövedék képében, mint amire számítottam, de épp ezért tetszett Stanley Kubrick 1987 - es produkciója.

A történetet két részre oszthatjuk. A játékidő kicsivel kevesebb, mint első felében egy igen kemény katonai kiképzésnek lehetünk tanúi. Három közlegényt is megismerünk közelebbről, akik a kiképzőtiszttől a Joker ( Matthew Modine ), a Cowboy ( Arliss Howard ) és a Pyle ( Vincent D'Onofrio ) beceneveket kapják. A film ezen első szakaszának főszereplőjeként leginkább Pylet emlegethetjük, akinek története fájdalmas tragédiává csúcsosodik ki. A film legerősebb háborúellenes jelenete, mikor a kiképzésben először megtört, majd abba beleőrült közlegény a saját szájába nyomja puskáját. Továbbá ezek a képsorok a legsokkolóbbak is a filmben.

A történet második felében Joker és Cowboy Vietnamban találkoznak újra. Innentől kezdve pedig kivonásukig figyelhetjük, hogyan boldogulnak és viszonyulnak a háborúhoz.

Kubrick igazán maradandóvá ügyesen kidolgozott jeleneteivel teszi az Acéllövedéket. Mikor valaki golyót kap, fantasztikus lassításokban csodálhatjuk, ahogy a vér kifröccsen és az áldozat teste a földre hullik. Zseniálisan, de a borzalmas hatást maximálisan elérve zökkent ki minket a békés nyugalmi állapotból a rendező ezekkel a szemet gyönyörködtető lassításokkal. Továbbá kapunk még nagyon színvonalas egy snittes jeleneteket is. Kiemelendő az osztag előrenyomulása, miután a hadnagyot lelőtték. Ez az első komoly akciójelenet a filmben. Vagy mondhatnám azt a snittet is, melyben a tévéstáb végighalad a fedezékekben fekvő, megtört, de bátor katonákon. Egy szó, mint száz, a különleges operatőri munka az, ami végső soron egyedivé teszi ezt a filmet.

Maga a történet nem nagy durranás, alapjaiban véve egyszerű háborús filmről beszélünk. Viszont a szövegkönyv nagyon jó. El nem tudtam volna képzelni, hogy kiképzőtiszt tud ilyen választékosan káromkodni. Utóbbit alakító R. Lee Ermey nagyon odateszi magát, a gárda egyértelműen legjobbját nyújtva. És ha már itt tartunk, a filmnek nagy erőssége még a színészi játék is. Akit mindenképpen meg kell említeni, az Vincent D'Onofrio, aki elsőre csapnivaló színésznek tűnhet bárgyú vigyorával, de aztán rájövünk, hogy ez a gyámoltalanság teljes mértékben a karakterből fakad. Abban a jelenetben, melyben Joker rányit a vécében, éjszaka Pylera, aki épp a puskáját tölti, D'Onofrio arcjátéka olyan hátborzongató, hogy a legszörnyűbb horrorfilmekben is simán megállná a helyét. Időnként halljuk Joker narrációját. Ezek a mondatok kétségtelenül hibátlanul vannak eltalálva, viszont én keveslettem őket. Több narrációval hatásosabb filmet lehetett volna összehozni. Az aktuális dühöngő, " végtelen töltényes " hóhér szerepében Adam Baldwin tündököl. Nekem az ő karaktere volt a legszimpatikusabb. 

A háború borzalmait végül is sikeresen átadja az Acéllövedék. Hiszen ki akarna az amerikai katonák helyében lenni, mikor azok véres és kilátástalan harcot vívnak a rejtekhelyéről tüzelő, vietnami orvlövésszel, vagy ki akarna Jokerrel helyet cserélni, mikor egy fiatal lányt kell agyonlőnie. Szerintem senki. Továbbá óvatos utalásokat kapunk arra is, hogy a katonák szerint Amerikának valójában semmi keresnivalója itt, és habár ők szeretnek ölni, nem igazán tudják, van e értelme a gyilkolásnak. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom az interjúkat, melyben a katonák a tévéstábnak mondják el, hogy mit is gondolnak a jelenlegi helyzetről. Érdemes odafigyelni arra, amit a fiúk mondanak.

A film nyitójelenetéről még nem ejtettem szót, pedig az is megér egy misét. Az újoncokat láthatjuk, akiknek a fejét épp kopaszra nyírják, közben pedig szól a Hello Vietnam című nóta, ami felejthetetlen hangulatot kölcsönöz ezeknek a képsoroknak. Az egész produkcióra jellemzőek a fantasztikusan megválasztott betétdalok. A zárójelenet pedig rendkívül szép: Az éneklő, vonuló katonákat láthatjuk, akik túlélték a háborút, és haza készülnek, az i - re pedig Joker narrációja teszi fel a pontot. A porig rombolt Vietnam kidolgozása, a környezet telitalálat. Borzalmas látványt nyújtanak a háttérben romokban heverő emeletes házak és a mindent lángokba borító tűz.

Stanley Kubrick munkássága igencsak hullámzó, de az Acéllövedék egyértelműen a Ragyogást követő hullámhegy.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr603353067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.05. 13:42:21

Örülök, hogy tetszett Kubricknak ezen kultfilmje, igaz, én ezt tartom a leggyengébb filmjének (amit láttam tőle). Az első fele tökéletes, ahogy bemutatja Kubrick, hogy hogyan teszik gyilkológéppé az embert. A vége pedig tényleg zseniális, és utána a még zseniálisabb vágás... amikor a kamerának rázza a vietnámi prosti egy Nancy Sinatra számra.
A második rész meg sem közelíti az első felét a filmnek, de persze az sem rossz. Csak a kiképzésen van a hangsúly, szerintem az volt ennek a filmnek a célja, nem a háború bemutatása (azt már sokan bemutatták 1987 előtt)

Az írás is egész jó, örülök, hogy kitértél az operatőri munkára. Kubrick szabályosan megkomponálta a képeket :)
A Mechanikus narancsban, de főleg a Ragyogásban és a Tágra zárt szemekben azonban sokkal szebb a képi világ, és az operatőri munka is jobb. De az tény, hogy ez egy háborús film, amiben nem lehet teljes szabadsága az operatőrnek (bár az Apokalipszis mostban Coppola azt adott Vittorio Storaro operatőrnek).

Az Acéllövedékek mégis egy fontos film, szerintem 8/10. A szakasz és az Apokalipszis lesz az örök kedvenc :)

Azzal megint csak vitatkoznék, hogy Kubrick teljesítménye hullámzó lett volna. Hosszú filmes munkássága alatt feltűnően kevés filmet rendezett, de azokat tökéletesen. Az egy szubjektív dolog, hogy neked nem jön be néhány alkotása, de ilyen objektív dolgot megint semmibe venni, miközben láttál tőle négy filmet...

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.05. 14:58:02

@Bruse: 4 filmjét láttam: 2 tetszett, 2 pedig nem. Mi ez, ha nem hullámzó teljesítmény?

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.05. 19:07:52

@Sparrow: Ezzel nincs is baj, neked nem tetszett kettő alkotása, csak úgy jelentetted ki, mintha általános tény lenne.
süti beállítások módosítása