Movie Tank

Mechanikus narancs

2011. november 02. - Sparrow

Az Űrodüsszeia és a Ragyogás között, 1971 - ben Stanley Kubrick elkészítette a Mechanikus narancsot. A gondok már ott kezdődnek, hogy maga a film címe is teljesen értelmetlen...

Alex ( Malcolm McDowell ) lezüllött fiatalként, huligánként, bandavezérként, bűnözőként éli mindennapjait. Egészen addig, amíg saját társai jóvoltából börtönbe nem kerül. A szabadulásért cserébe Alex aláveti magát egy új tudományos kezelésnek, melynek célja a bűnös embert tisztességes polgárrá változtatni. A kezelés fájdalmasabb, mint amilyenre Alex számított. Kényszerzubbonyba bújtatják, a fejét teleaggatják drótokkal, a szemeit kipeckelik. Így kell filmeket néznie. A kúra eredményeképp bármikor, ha agresszív vagy szexuális vágya támad, elviselhetetlen rosszullét tör rá.

A Mechanikus narancs részben a züllő fiatalsággal foglalkozik, és valahol az Eden Lake és A gyűlölet között helyezkedik el. Mert habár egy idő után megtanulunk, vagy inkább kénytelenek leszünk szimpatizálni Alexszel ( másképp a film elviselhetetlen ), a játékidő első felében elképesztően irritálja a nézőt a karakter. Ráadásul Alex egy szemét huligán, egy elvetemült bűnöző, aki hiába javul meg tulajdonképpen, azt kapja amit megérdemel. Időnként eltudunk mosolyodni a karakteren, és a nyelvjárása is egész érdekes, de összességében nem jó főhős. Ezt tetézi Malcolm McDowell erősen hullámzó játéka. Néha egészen kiválóan hozza színész a figurát, máskor viszont egyenesen borzalmas, amit művel. A mellékszereplők olyan játékot produkálnak, ami még a Pokolban égő lelkeknek is súlyos büntetés lenne, nemhogy nekem, aki nyugodtan leül este filmet nézni egy jó produkció reményében. Kiemelném az Alex felügyelőtisztjét alakító színészt, akinek az arcjátéka egy pornófilmbe is kevés lenne.

A forgatókönyv végül is egész jó, kétségtelenül nem a szkript hibája, hogy a film jóformán teljes csőd. Ez bizony Kubrick számlájára róható fel, aki a rendezés szinte minden fázisát elrontotta. Többször kapunk feleslegesen és unalmasan időhúzó jeleneteket, illetve idióta megoldásokat. Ez utóbbiba tartozik az autószimulátor ( hőseink egy autóban ülnek, és próbálnak úgy tenni, mintha eszeveszett tempóban száguldanának, de a mögéjük vetített háttér az egészet elrontja ), vagy a felgyorsított, idióta zenei aláfestéssel megspékelt szexjelenet. Ettől eltekintve a film zenéje összességében jó. A történetben fontos szerepet vállal Beethoven munkássága, amit nagyon jó ötletnek tartok.

A szövegkönyv is tartalmaz nagyon jó és elgondolkodtató sorokat, de ettől függetlenül a filmben nem véltem felfedezni túl sok mondanivalót. A kábelekkel teleaggatott, kényszerzubbonyba bújtatott Alexszel nyilván a média agymosó hatalmára akartak rávilágítani, de ez az ötlet is balul ütött ki, hiszen Alexszel egyszerűen lehetetlen azonosulni. Minden vele történő rossz maximálisan megérdemelt. És mielőtt bárki azt mondaná, hogy egy huligánnal amúgy sem lehet szimpatizálni, az előbb lesse meg Vincent Casselt A gyűlöletben. Másik módszer, hogy nem egy suhancot kellett volna megtenni a film főhősévé, ehelyett Alexnek inkább negatív fényben kéne tündökölnie. Említsük meg példának okáért a Harry Brownt, ahol a huligánok teljes mértékben negatív figurák, de karakteresek és teljesen jó helyet foglalnak el a filmben. Alexet viszont a lehető legrosszabb funkcióba állítják be Kubrickék, így képtelenség szimpatizálni a főhőssel. Ezzel pedig gallyra is ment az egész produkció.

Ami még nagyon zavart, hogy a film nagy része alatt olyan érzésem volt, mintha színpadi felvételeket néznék. Ennek okai leginkább az erőltetett díszletek, illetve a mellékszereplők korábban már említett, borzalmas alakításai. Kivételt képeznek a színpadiasság alól a börtönben játszódó jelenetek, illetve Alex kezelése. Amit pedig végképp nem értek, hogy a film első felében miért kellett Alexet buzinak öltöztetni műszempillával, idióta sétabottal, és rendkívül gagyi kalappal.

Stanley Kubrick tud filmet rendezni, ezt a 2001: Űrodüsszeiánál megmutatta, de a Mechanikus narancsot nagyon félredirigálta. Még a Ragyogásnál is jobban. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr43347764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.02. 19:01:27

Felettébb érdekes írás. A Mechanikus narancs kapcsán nem igazán szoktak negatív vélemények elhangozni, de hát vannak kivételek.
Úgy látom Kubrick nem neked való. A művészfilmek szintúgy. Nem akarok belekötni a véleményedbe, mert hát minek is, de szerintem számodra ez túl egyedi film volt, vagy nem tudom. Szándékosan teátrális, opera, illetve balett szerű film. Ez Kubrick stílusa, tulajdonképp film-operákat rendez (ez a Mec. Narancson és a Tágra zárt szemeken látszik a legjobban). Attól, hogy egy film közel sem didaktikus, még tartalmazhat nagy állításokat. Ez a film még a mai embernek is szól, nem csak az akkori közönségnek.
A cím pedig abszolút nem értelmetlen, fura módon én valahogy elkaptam a lényegét. Közel sem a fiatalok erkölcsi romlása a központi téma.
Kubrick pedig tud filmet rendezni... nem is akárhogy, és nem is akármiket.

Nem degradálni akartalak, vagy ilyesmi, a vizet sem kaptam fel, csak szerintem általános tényeket (mint pl. McDowell kiváló alakítása) nem kéne elvitatni a filmtől, csupán mert neked nem jött át.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.02. 19:12:07

Meg azért elég merész "buzinak" nevezni Alexet, akit korábban megválasztottak az egyik legnagyobb negatív karakternek a világon.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.02. 19:28:44

@Bruse: Naná, hogy Kubrick tud filmet rendezni, hiszen az Űrodüsszeia nagyon jó, ezt le is írtam a kritika végén.

@FroG: Nem neveztem buzinak, csupán az öltözködése volt az.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.02. 19:34:18

Egyébként Alexet mikor állították be pozitív szereplőnek? Ő vérbeli negatív, gonosz karakter volt.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.02. 19:35:53

@Sparrow:éppen arra akartam reflektálni :D
Kubrick kapcsán nem nagy megállapítás, hogy tud rendezni.

Tudom, hogy Frognak szól az öltözködéses téma, de az sem elhanyagolható a film kapcsán, hogy egy alternatív múlt/jövőben játszódik.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.02. 19:48:39

@FroG: Nem volt pozitív szereplő, hanem anti-főhős, és ez idáig jó. Viszont egy antifőhős akkor működik jól ( szerintem ), ha tudsz vele szimpatizálni, annak ellenére, hogy gonosz. Sok ilyennel még nem találkoztam, de nyugodtan megemlíthetjük A sötét lovag Jokerét, - mert akárki akármit mond, abban a filmben Joker volt a főszereplő, nem Batman - aki hatalmas figura, és nem irritált, nem nyílt ki a bicska tőle a zsebemben, hanem szimpatikus volt. Köszönhető ez Ledger játékának elsősorban.

@Bruse: Persze, hogy alternatív világban játszódott, de attól még miért kell mindenkinek köcsögnek kinézni?

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.02. 20:03:03

@Sparrow: Ezzel szimbolizálja Burgess (a film alapjául szolgáló regény írója) a világ elkorcsosodását.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.02. 20:08:50

@FroG: 1.Tudom, ki az a Burgess.
2. Azzal szimbolizálja, hogy a főhős undorító jellemével élvezhetetlenné teszi a történetet?

MrRaizy 2011.11.02. 20:14:31

Érdekes még senkivel nem találkoztam akinek ennyire nem tetszett volna a Mechanikus narancs .

Bevallom nem szoktam ezen a blogon elolvasni kritikákat ezért nem is tudom , hogy milyen stílusban szoktad írni őket . Na de miért állítod be ezt a filmet úgy , hogy egy borzalmasan szar film amikor biztos , hogy te is tisztába vagy vele , hogy mennyi ember imádja és a kedvencei közé tartozik és ez csak nem lehet véletlen .

Szerintem úgy kellene megírnod a kritikáidat , hogy leírnád neked mennyire tetszett vagy nem tetszett de emeletet meg kellene említened azt is , hogy mennyire ember imádja vagy , hogy mennyire " túl " van dicsérve és ajánlanod azoknak akik még nem látták , hogy tegyenek vele egy próbát és írják meg nekik mennyire tetszett vagy nem :O

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.02. 20:21:06

@Sparrow: Igen azzal is, de én elsősorban a viseletekre gondoltam. Azért jó lenne értelmezned a dolgokat..
süti beállítások módosítása