Movie Tank

Kettő vígjátéknak nevezett valami Simon Pegg és Nick Frost főszereplésével

2011. augusztus 25. - Sparrow

Sziasztok!

Ma kettő agyondicsért vígjátékról lesz szó, melyekben én nagyot csalódtam.

Haláli hullák hajnala

Elsőként lássuk ezt a 2004 - es horrorvígjátékot!

Shaun ( Simon Pegg ) és Ed ( Nick Frost ) együtt laknak. Míg Shaun gürizik, és igyekszik megtartani barátnőjét, Lizt ( Kate Ashfield ), addig Ed nem csinál semmi hasznosat, egész nap videojátékokkal játszik és rendszeresen civakodik harmadik lakótársukkal, Petevel ( Peter Serafinowicz ). Történetünk egy átlagosnak tűnő napon indul, azzal a különbséggel, hogy egy ismeretlen eredetű vírus feltámasztja a halottakat, akik tovább adják a fertőzést, és elindul a zombikórság. Shaun és Ed krikettütőt és lapátot ragadnak, majd rohannak Shaun anyjáért és Lizért, hogy együtt valahogy átvészeljék a járványt. Csakhogy a városban szinte senki más nem maradt életben rajtuk kívül, ezért az egész halott lakossággal szembe kell szállniuk, ha élni akarnak.

Kezdjük mondjuk a történettel! A forgatókönyv úgy pocsék ahogy van. Unalmas és monoton a cselekmény. A horror - szál teljesen hatástalan. Poénok tekintetében nagy ritkán sikerül valamit elérnie a filmnek, néha tényleg nevettem, voltak vicces jelenetek. De nagyrészt az alkotók olyan képsorokat szántak viccesnek, amik inkább gusztustalanok, unalmasok, vagy egyszerűen nem viccesek. Mert az például nem vicces, hogy a zombik kibeleznek egy srácot. Igen ezt nyilván hú, de morbidra akarták megcsinálni, de innen jelzem: Nem sikerült!

Az akciójelenetek kimerülnek abban, hogy jönnek a zombik, Shaunék pedig csapkodják meg lövöldözik le őket a lehető legmonotonabb módon. A legszánalmasabb jelenet az, mikor romantikus zenére hárman körbeugrálnak biliárdütőkkel egy zombit és verik, mint az állat. Hát ez sem vicces. Ahogy az sem vicces, hogy a film elején főhősünk lemegy a boltba, majd vissza a házba, körülötte meg gyűlnek a zombik, de mivel ő a földet nézi, nem veszi őket észre. Hát ezen se röhögtem.

Az egyetlen jelentős pozitívum Simon Pegg és Nick Frost színészi játéka, akik nagyon jó párost alkotnak, és igen tehetséges színészek. Kate Ashfield borzalmas, és egyszerűen semmi arcjátéka nincs. Volt egy jelenet, amiben nagyon idegesen üvöltözik az egyik szereplővel. Na, most, ezt annyira erőltetetten csinálja, hogy a végén kénytelen voltam nyugtázni, hogy ilyen arcokat én is tudok vágni a vécén egy kiadós ebéd után.

Van még egy kisebb pozitívum, ugyanis a zombik nagyon jól néznek ki. A maszkmesterek kitettek magukért. Sajnos ez kevés ahhoz, hogy pozitív véleményen legyek a filmről.

Összességében a Haláli hullák hajnala egy dögunalmas, csak nagyon ritkán, de akkor is csak kicsit vicces, horrorvígjátéknak nevezett gyötrelem, aminek megbántam a megnézését.

Vaskabátok

Most pedig ugorjunk 2007 - be a Vaskabátok című filmre, mely az akcióvígjáték műfajt erős...khm gyengíti!

Nicholas Angel ( Simon Pegg ) menő rendőr Londonban, ebből következik, hogy háttérbe szorítja kollégáit, ezért a felettesei egy kis faluba küldik dolgozni. Itt megkapja társnak a rendőrfőnök fiát, Dannyt ( Nick Frost ). A faluban sokáig semmi különös nem történik, egészen addig, amíg a település lakói el nem kezdenek elhalálozni különös balesetekben. Meghal többek között egy színész, egy újságíró és egy virágárus is. Nicholas egyértelműen gyilkosságra gyanakszik, de ezért mindenki hülyének nézi, mondván, hogy balesetek mindig vannak. Végül Nicholas egy megdöbbentő titokra, egy szörnyű összeesküvésre bukkan.

A történet megint csak dögunalmas, akárcsak a Haláli hullák hajnala esetében. Itt még rontja a helyzetet az is, hogy a Vaskabátok fél órával hosszabb, 120 perces. A játékidő első felében konkrétan semmi sem történik. A második felében végre kapunk akciójeleneteket, amik viszont sablonosak, unalmasak, és marhára nem viccesek, pedig annak szánták őket. Poénok szempontjából ez a film még rosszabb, mint a Haláli hullák hajnala, ugyanis szinte egy vicces jelenettel sem szolgál. Humorforrásnak szánták Nicholas idióta kollégáit, az eltúlzottan véres gyilkosságokat, amik egyszerűen gusztustalanok és ízléstelenek, de semmiképpen sem morbidok, továbbá egy hattyút, ami időnként feltűnik és megnehezíti hőseink dolgát. Ezek a fő poénforrások, csakhogy szinte egy vicces jelenetet sem hoznak össze.

Simon Peggel és Nick Frosttal megint csak nincs semmi baj, ők jól működnek együtt. Ellenben a többi szereplő és karakter borzalmasan irritáló. Néhányan ugyan viccesek az elején, de aztán már inkább idegtépőek.

A vágás nagyon jó és dinamikus, kár, hogy a film végére már inkább idegesítő és zavaró.

Összességében a Vaskabátok a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető jó filmnek, vígjátéknak meg semmiképpen. Utóbbinak egy oka van: A Vaskabátok egyáltalán nem vicces.

A Haláli hullák hajnala és a Vaskabátok nagyon gyenge vígjátékok, amik fölöslegesen rabolnak el több órát az ember életéből. Ha nevetni akartok, inkább nézzétek meg a Redet, vagy a Pault.

Végszóként annyit, hogy tudom, hogy ezek nagyon népszerű és közkedvelt filmek, épp ezért nyugodtan küldhettek negatív kritikát az írásomra kommentben, csupán egy valamit kérek: Kulturált módon tegyétek, ne anyázva! 

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr343179462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.08.25. 13:08:43

Csak a Haláli hullákat láttam, szóval a Vaskabátokról nem tudok írni.
Igazából megértem a véleményedet, én sem estem hanyatt a HHH-tól, sőt, eléggé közepes filmnek is tartom. Az eleje pedig jól indul, de úgy kb. a közepétől egészen érdektelenné válik. Én nem bántam a filmre ráfordított időt, végül is nem untatott, de nem fogom egyhamar újranézni.

Sh1mmy 2011.08.25. 16:38:46

Látom ez a fajta humor nem a te ügyed Sparrow. :D
Nemigazán közkedvelt, inkább nagyon megosztó filmek, kell ezekhez egy elvont ízlésvilág a humorban, amitől annyira tetszett azoknak akik szeretik ezt a két filmet.

Azért ezek más művek mint a Paul, vagy a Red, azok teljesen más humorral rendelkeznek, látszik hogy azokat nem angolok csinálták.

Én nagyon jól szórakoztam mindkét filmen, még egy fokkal jobban az általad említett Reden, vagy Paulon. neked nem jött be ez a 2, hát ez van, elvégre ettől színes a világ.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.08.26. 17:24:52

A Vaskabátok és a Haláli hullák hajnala szórakoztató filmek voltak, amelyek egyben a műfajt parodizálták. Szerintem teljesen rendben volt mindkettő.
A Red? Na nee, olvasd el a képregényt, aztán meglátod, hogy mit tettek a filmmel, ó, borzalom. A Paul meg...nos a Paul esetében meg pont hogy Edgar Wright hiányzott, aki a fentebb említett filmeket készítette. Vele talán valóban jó lett volna, de így szerintem csak egy közepes valami, ami nem ér fel sem a Vaskabátokhoz, sem a Haláli hullákhoz.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.08.28. 07:44:54

Én imádom mindkét filmet, főleg a Vaskabátokat, szanaszét röhögtem magam rajta :) Viszont én a Másnaposokat meg Terhes társaságot nem tartom viccesnek, szóval teljesen rendben van ez így :)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.08.28. 08:57:24

@Dr.Jones: Én ezek szerint a Ti kombinációtok vagyok, mert Én mind a négyet szeretem, bár a Frost&Pegg filmeket sokkal jobban.

ThePretender 2014.01.12. 10:13:17

Én mindkettő filmet zseniálisnak tartom, az új évezred legjobb vígjátékai. Fura lenne, ha őket nem említenénk már alig tudnék igazán jó vígjátékot mondani.

ThePretender 2014.01.12. 10:15:06

Hupsz utcsó mondat kicsit fura lett:

Fura lenne, ha őket nem említenénk, mert akkor már alig tudnék igazán jó vígjátékot mondani az új évezred terméséből.
süti beállítások módosítása