Movie Tank

Eastern Promises - Gyilkos ígéretek

2011. június 15. - Sparrow

Sziasztok!

Ma David Cronenberg ( Erőszakos múlt ) 2007 - es filmjéről, az Eastern Promises - Gyilkos ígéretekről lesz szó.

A történet Londonban játszódik. A fiatal szülésznő, Anna ( Naomi Watts ) világra segít egy kislányt, akinek 14 éves édesanyját ( Sarah - Jeanne Labrosse ) félholtan hozták be a kórházba. A fiatal " anyuka " meg is hal a műtőasztalon, azonban a kisgyerek életben marad. Az immár halott lánynál egy naplót találnak, melyet oroszul vezetett. Anna azonban orosz származású, így nagybátyja ( Jerzy Skolimowski ) segítségével lefordítják a naplót. De már a korábbi nyomok is egy orosz bűnözőcsaládhoz vezettek. A család feje, Semyon ( Armin Mueller - Stahl ) mindenképpen megakarja szerezni a naplót, hogy eltüntessen minden nyomot, ami hozzá kötheti a fiatal lányt, akit prostituáltként futtatott, és megerőszakolt. Anna eközben közelebbről is megismeri Semyon fiát, Kirillt ( Vincent Cassel ), és annak sofőrjét, az amúgy igen rejtélyes Nikolait ( Viggo Mortensen ).

A film története egyszerű, sok eredetiséget nem tartalmaz. Nevezhetjük gengszterfilmnek, de sokkal inkább a krimi illik rá. A történetvezetés nagyon jó, annak ellenére, hogy a cselekmény nem túl bonyolult. Hangulatában a film hasonló, mint az Erőszakos múlt, így aki azt a produkciót látta már, nagyjából tudhatja mire számíthat. A filmvégi csattanó sajnos kiszámítható.

A filmnek van egy óriási pozitívuma, mely olyan magas színvonalú, hogy az egész filmet képes lenne elvinni a hátán egyedül ( hál'Istennek van más is, ami besegít neki ). Ez a dolog pedig nem más, mint a színészi játék, ami minden szereplő esetében nagyon magas színvonalú. Kiemelkedik természetesen Viggo Mortensen, aki élete legjobb alakítását nyújtja Nikolai szerepében. Hátborzongatóan hiteles játékával az egész film színvonalán hatalmasat dob. Vincent Cassel is nagyon jól alakít, bár előfordul, hogy átesik a ló másik oldalára. Naomi Watts szokásához híven nagyon szép, és jól alakít, bár semmi pluszt nem nyújt.

A másik dolog, ami még elviszi a filmet a hátán a színészi játékok mellett, az a rendkívül naturális és élethű ábrázolásmód. A gyilkosságok esetében beszélhetünk erről főleg. Cronenberg és a maszkosok nagyon jól eltalálták a művér mennyiségét, és szokatlanul reális hatást kölcsönöztek a gyilkossági jeleneteknek. De mikor Nikolai levágja egy hulla ujjait, - hogy ne találjanak rá Kirillre, aki megölette a szóban forgó egyént - az is nagyon naturálisan van ábrázolva.

A gengszterfilmek rajongói elképzelhető, hogy csalódni fognak az Eastern Promises - Gyilkos ígéretekben, de akik a krimit szeretik, azok nézzék meg! Eredetit ne várjatok, de kiváló színészi játékokat és rendkívül naturális ábrázolásmódot annál inkább.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr482986209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.15. 23:23:45

Cronenberg nagy zseni. Annak ellenére mondom, hogy még csak a Légy c. filmet láttam tőle.
A Karambol (Crash) c. filmjéről durvákat hallottam :P esetleg arról is majd beszámolhatnál :D Az írás nagyon jó lett!

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.06.16. 09:31:11

@Bruse: Köszönöm! A légy című filmet én még nem láttam, de megfogom nézni. Cronenbergtől ajánlom az Erőszakos múltat és természetesen az Eastern Promisest. Ennek a Karambolnak pedig utána nézek.:D

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.16. 14:05:39

@Sparrow: Az erőszakos múltat nem régiben tervbe vettem, de még nem sikerült megnézni. Ez az Eastern Promises is ígéretes. Naomi Watts az egyik kedvenc színésznőm, Vincent Cassel az egyik kedvenc színészem, Viggo Mortensen fimográfiáját meg sajna nem nagyon ismerem, de amint lehet pótolom ezt a két filmet :D

Rozmár Úr · http://rozmarkodjunk.blog.hu/ 2011.06.17. 11:19:39

Felettébb érdekes írás, de ahogy megboldogult édesapám mondaná: "Fiam, ne légy dekoncentrált a filmnézés közben".
Ezt fogadd meg, és nem lehet semmi gond.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.07. 14:02:16

A színészek nagyon jók, a forgatókönyv szikár, de erős, a rendezése is visszaadja ezt.
Amerikai, meg francia játszik benne orosz maffiást Londonban. Na ezt se lehet már sokáig ebben a nagy PC-ben.
Sok tekintetben Az erőszakos múlt "folytatása" (rendező, főszereplő, maffia itt is ott is, stílusa a történetnek), ugyanekkor egy totálisan új film ami nyomokban se tartalmazza az "első részt".
süti beállítások módosítása