Movie Tank

Machete

2011. június 13. - Sparrow

Sziasztok!

Ma Robert Rodriguez Grindhouse fillingű trash - zúzdájáról, a Machete című filmről lesz szó. Sosem érdekelt ez a műfaj, megmondom őszintén. Nem is tudom, pontosan, hogy miért néztem meg ezt a filmet. Talán tudat alatt lehet hozzá köze annak, hogy többen a Machetet a The expendables vetélytársaként állították be a 2010 - es év akciófilm felhozatalát illetően. Slyt és zsoldoscsapatát nagyra értékelem, úgyhogy lehet, hogy emiatt vitt rá végül a lélek, hogy megnézzem Danny Trejo ámokfutását. 

https://m.blog.hu/mo/movietank/image/Machete%20Poster.jpgMachete ( Danny Trejo ) szövetségi ügynök volt Mexikóban, egészen addig, amíg összetűzésbe nem keveredett egy Torrez nevű drogbáróval ( Steven Seagal ). Torrez megölte Machete családját, aki ezután Texasba költözött illegális bevándorlóként. Ám Texasban McLaughlin szenátor ( Robert De Niro ), könyörtelen harcot folytat a bevándorlók ellen. Machete előtt különös lehetőség kínálkozik fel, amikor Michael Booth ( Jeff Fahey ) felbéreli őt a szenátor megölésére. Ám az akciót követően elszabadul a pokol, és főhősünknek menekülnie és gyilkolnia kell, hogy életben maradhasson. További útjában fontos szerepet játszik a Hálózat nevű, illegális bevándorlókat segítő szervezet feje, Luz ( Michelle Rodriguez ), és Sartana bevándorlási ügynök ( Jessica Alba ).

Mielőtt bármibe belekezdenék, leírom, hogy rühellem Danny Trejot, mióta lekezelően beszélt Leonardo DiCaprioról egy interjúban. Annyit ugyanis tudni kell, hogy ez az ember soha nem lesz, még 8 - ad annyira se jó színész, mint DiCaprio. De akkor meg mit pofázik? Na mindegy, tehát Trejo rohadt keménynek érzi magát ebben a szerepben, az izzadtságszag érződik is. Nagyon erőltetetten próbálja játszani a kőkemény akcióhőst. Torrez megformálójától, Steven Seagaltól nem is várunk el mást, mint amit tökéletesen csinál. Mosoly nélkül öli az embereket. Szerintem neki kellett volna adni a címszerepet, nem pedig ennek a... na, inkább hagyjuk. A női szereplők, Jessica Alba és Lindsay Lohan szintjükhöz képest nagyon jól alakítanak, bár Albának van egy nagyon kínos jelenete, melyben egy kocsi motorháztetőjén osztja az igét. Michelle Rodriguezt azért nem soroltam fel az előbbiekben, mert őt eleve jó színésznőnek tartom. Itt sem hazudtolja meg magát, nagyon jól hozza a kemény csajt, a film végén ráadásul félmeztelenül.:D

A történet igazi zúzda tele fölösleges öldökléssel és ízléstelen jelenettel. Ezek közül az a " kedvencem ", amelyikben Machete egy csávó beleiben kapaszkodva ugrik ki az ablakon, és lendül be az egy emelettel lejjebbi folyosóra ( ? ). Ennél gusztustalanabb jelenetet még életemben nem láttam. Nyilván hú, de morbidra akarták csinálni, de szerintem inkább ízléstelen, és fölösleges. Machete híres beszólásán, a Machete nem sms - eziken ( vagy szinkronnal: Machete nem pötyög ) egyáltalán nem tudtam még csak elmosolyodni sem. Nem tudom, mi tetszik ebben annyira olyan sok embernek. Robert De Niro kifejezetten unszimpatikus volt ebben a szerepben. Nem alakít valami jól.

Ami pozitívumként felhozható, az a vérrel való reális bánásmód. Hiába Grindhouse - féle film, többnyire megtalálják az egyensúlyt, és mikor a főhős épp nem beleken himbálódzik, megfelelő mennyiségben használják a művért. A lövöldözések koreográfiája egész jó, és kreatív.

A trash, és Grindhouse filmek rajongóinak ajánlom ezt a filmet. Teljes egészében talán ez az első film, amit megnéztem ennek a műfajnak a képviselői közül, mert ahogy feljebb írtam, nem igazán vonzott soha ez a stílus. Mindenesetre elképzelhető, hogy a közeljövőben bepótolom régi hiányosságomat, a Kill Bill filmeket, amiktől ugyan irtózok, de azért mégiscsak látni kell őket legalább egyszer az életben.

Köszönöm, hogy elolvastátok! Kommenteljetek!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr642981097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.13. 19:45:00

Robert Rodriguez egy gagyi iparos.
A Desperadot, a Volt egyszer egy Mexikót és a Terrorbolygót is kultnak tartják, pedig erőltetett vacakok. Az Alkonyattól pirkadatig jó, a Sin City pedig zseniális , de azoknál a filmeknél felfedezhető Tarantino kéznyoma.
A Kill Bill-t pedig ajánlom :D jó kis akció-hülyeség az első része. A második része jobb, az mélyebb, és néha már-már filozófikus :D

Rozmár Úr · http://rozmarkodjunk.blog.hu/ 2011.06.17. 12:05:57

Apám még tűzoltó korszakában disznóbélből fűzött köteleken át lendült egyik épületből a másikra, hogy erre mi szükség volt, a mai napig nem tudni.
Viszont egyértelmű,hogy Rodriguez az én apámtól vette az ötletet. Felháborítónak tartom. Danny Trejo-t leginkább egy darab szivacshoz tudom hasonlítani. Édesapám a szivacsokra mindig azt monda: "A szivacs jó, de közelsem megbízható."

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.01.02. 14:03:56

Több, mint tíz éves ez a poszt.
Kíváncsi lennék, azóta megértetted-e: Machete egy paródiaféleség. Pont az ocsmány, véres, hentelős akciófilmeket figurázza ki.
Ja, olyan nem igazán van, hogy unszimpatikus. Azt antipatikusnak híjják. :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2022.05.04. 13:43:01

@Le a spammerekkel: Még mindig nem értettem meg, és újranézni sem fogom, hogy megértsem, csak azért, hogy idegesítselek. :)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.05.05. 13:33:28

@Sparrow: hogy buta vagy, a magánügyed. Hogy ezt reklámozod is... :D
süti beállítások módosítása