Movie Tank

'71 (2014)

2015. április 18. - Sparrow

A művet a Titanic Filmfesztiválon láttam.

Sokféleképpen láthattuk már az erőszakot manifesztálódni a filmvásznon. Az agresszió, az értelmetlen kegyetlenkedés olykor felületes, máskor viszont egészen mély tálalásban tárul elénk. Azonban minőségtől és az alkotók céljától függetlenül elmondható, hogy a végeredmény szinte mindig felzaklató.

Yann Demange rendezésében a minőséggel és a célokkal sincsen komoly probléma.

71.jpg

1971-et írunk. Belfastban utcai lázongások robbannak ki. Gary Hook (Jack O'Connell) fiatal brit katona, aki első bevetéseként ezen utcák kövére kerül. Társaival és a rendőrség embereivel a békét kellene fenntartaniuk, azonban a dühtől elvakult tömegek és az erőszakos rendőri fellépés brutalitásba taszítja a műveletet. Gary egyik pillanatról a másikra azon kapja magát, hogy egyedül maradt az ellenséges területen, ráadásul az IRA emberei üldözik. Valahogy túl kell élnie az éjszakát.

Vizuális körítés szempontjából egészen zseniális alkotásról beszélhetünk. A környezetválasztási megoldások és a díszletvilág elképesztő erejű, nyomasztó atmoszférát teremtenek. Belfast lángol, úgy tűnik, hogy egyetlen apró lökés választja el a várost a teljes pusztulástól. Kifejezetten apokaliptikus, megrázó hangulat uralkodik el a vásznon, pusztán a legegyszerűbb képi megoldások okán. Ehhez persze társul a rendező kivételes tehetsége is. A '71 olyan frappáns, olyannyira kreatív jelenetkompozíciókat mutat be, amelyekhez hasonlóakat ritkán láthatunk az egyéb műfajbeli filmekben. A direktornak tökéletesen asszisztáló operatőri munka pazar, a kameramozgások olykor dokumentarista hatást kölcsönöznek a produkciónak. Mindehhez társul az erőszak, és az utcákon elharapódzó sötétség megrendítően hiteles kivitelezése, és a csodálatosan szép filmzene.

712.jpg

A főhős karaktere igazán tudatos írói munkára vall. Gary Hook nem egyfajta Jack Bauer, nem kőkemény, rendíthetetlen katona, hanem kétségbeesett, túlélni próbáló szerencsétlen, aki maga sem tudja, mi a szart követhetett el, amiért ezt a tortúrát érdemli. Emberközeli, gyenge figura, aki nagyjából úgy viselkedik az adott szituációkban, ahogy azt te is tennéd. Viszont a forgatókönyv nem makulátlan. A történeti körítést eléggé felületesnek éreztem. A '71 igyekszik bemutatni az IRA és a helyi rendfenntartó szervek működését, és a kettő között húzódó kapcsolatokat, ám a sztori ezen vonulata nem sikerült kellően mélyre.

A főszerepben a Jensen Ackles hasonmásverseny győztese, Jack O'Connell látható, aki bizony nagyon szépen odateszi magát. A színész teljesítménye kiemelkedő, érzelemgazdag, és nagyon hatásos. A mellékszereplőkre sem lehet komoly panaszunk, a gárda minden tagja ügyesen hozza a kiszabott feladatot.

A '71 erőteljes, hatásos dráma az erőszakból való kiábrándulásról, elképesztően ütős jelenetkompozíciókkal megtűzdelve. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr757375786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2015.04.18. 11:32:22

Jack O'Connell szerintem most az egyik legjobb a fiatalok közül, már a Skinsben is zseniális volt, és azóta is szépen építgeti a karrierjét.
süti beállítások módosítása