Movie Tank

Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész (2010)

2015. január 06. - Sparrow

Egy picit lefagytam. Ezt nem gondoltam volna. Annak idején még moziban láttam a Harry Potter-franchise utolsó előtti epizódját, és akkor annyira utáltam, hogy azóta sem voltam hajlandó újranézni. Mostanáig. Gondoltam, ha már belevágtam a szériaismétlésbe, ezt a részt sem hagyhatom ki.

És bizony, ez volt eddigi életem talán legnagyobb újranézéses meglepetése.

harryd1-3.jpg

Dumbledore halott. Megölte őt Piton (Alan Rickman), aki most Voldemort nagyúr (Ralph Fiennes) sorait erősíti. A varázsvilágba visszatérő gonosz a muglik életére is kihatással van, tehát nincs vesztegetni való idő. Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint), és Hemione (Emma Watson) útra kelnek, hogy felkutassák a megmaradt horcruxokat, azaz Voldemort szétszakított lelkének darabjait. Miközben kutatásuk során nemcsak a fizikális veszélyekkel, hanem a saját maguk által kreált konfliktusokkal is meg kell küzdeniük, a sötét nagyúr nagy erőkkel keres egy titokzatos valamit, aminek kilétét nem kell ismerni ahhoz, hogy hőseink tudják, fontos szerepe lesz még a későbbiekben.

Steve Kloves botrányos mértékben alulteljesítette önmagát A félvér hercegben nyújtott produktumával, ezúttal azonban szépet javított. A forgatókönyv kifejezetten pofásra sikeredett. A cselekményvezetés az előző kettő film után végre nem töredezett, nem átláthatatlan, és nem is rendszertelen. Az események korrekt módon megkomponált történetvonalon helyezkednek el, ami többnyire megfelelő tempóban araszol előre, rendszerint tartogatva érdekességeket, és izgalmakat. Tény és való, a játékidő egy bizonyos szakasza tele van üresjáratokkal, gyakran fordulnak elő logikátlanságok, továbbá elmondható az is, hogy a produkció sokkal hosszabb a kelleténél, de mégis, összességében véve a sztorivezetéssel nincsenek igazán nagy gondok. És ha az előző két részhez viszonyítunk, az előbb leírtak gyakorlatilag a zseniális szinonimáiként funkcionálnak. Nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy Ron és Hermione ismét létjogosultsággal büszkélkedhetnek. Most nem csak az első néhány részből hátramaradt, levakarhatatlan púpok a franchise hátán, hanem valóban fontos szereplői a történetnek, hiszen Harry nélkülük nem jutna túl messzire életveszélyes küldetésének útján.

harryd1-2.jpg

Be kell szarni rajta, de David Yates két filmnyi, kudarccal teljes gyakorlás után megtanult filmet rendezni. A Halál ereklyéi első részéről kis túlzással elmondható, hogy egyenesen bővelkedik az ötletes megoldásokban, és a maradandó hatást gyakorló jelenetekben. Fontos kiemelni továbbá azt is, hogy Yates, kijavítva legnagyobb korábbi hibáját, végre képes atmoszférát teremteni. Kifejezetten jól sikerül belőni a sötét, rettegéssel és várakozással vegyes izgalommal teli légkört, amihez kifejezetten ügyesen megkomponált akciójelenetek társulnak. Nincs belőlük sok, de ami van, az ütős. Példának okáért, a filmeleji üldözős jelenet keményen odavág. A poénkodást ezúttal hál' Istennek alaposan visszafogja a direktor, bár még így is előfordul, hogy becsúszik némi ízléstelen hülyéskedés, de ilyesmivel tényleg csak elenyésző mértékben találkozunk a mű nézése során. Amivel találkozunk, azt is hamar feledteti Yates, aki bizony, egészen erőteljes érzelmi csúcspontokat képes a képernyőre varázsolni. A kettő legemlékezetesebb ezek közül rögtön a nyitóblokk, illetőleg a filmvégi tragédia. A meglepetéstortán habként funkcionál a remek vizuális effektek, és a gyönyörű fényképezés együttese. Külön kiemelendő a három fivér és a Halál ereklyéinek történetét bemutató animációs betét, ami számomra az alkotás egyik legemlékezetesebb szakaszát nyújtotta. 

harryd1.jpg

A színészi játékok korrekt színvonalon mozognak. Kirobbanó alakítást senki sem nyújt, de Daniel Radcliffe szépen helytáll a főszerepben, Rupert Grint is hiteles, és Emma Watson is tűrhetőbb formáját hozzá. Alan Rickman sajnos csak egy jelenetben tűnik fel, de akkor természetesen jó, Ralph Fiennes pedig ismételten zseniálisan hozza Voldemort nagyurat.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész egy gyenge közepes, és kettő kifejezetten pocsék film után végre a helyes meder felé tereli a franchise-t. El ugyan nem éri, sőt, kifejezetten messze elmarad tőle, de ez a produkció, tekintetbe véve, hogy David Yates miket vétkezett korábban a széria ellen, megérdemli, hogy persze csak óvatosan, de jónak minősítsem. Gyengécske 7/10 jár neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr87029611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reqcka 2015.01.06. 17:22:24

Egyetértek a 7/10-zel, hozzátéve azt, hogy azért most volt a könyvben is történés amit fel lehetett dolgozni. Míg a félvér herceg egy nagy halom szó egymás után téve, büdös nagy mellékvágány..

StanLee · https://newsroll.net 2015.01.07. 12:18:00

Ha ennyire bejott, akkor talan megnezem, de eloszor megvarom, hogy a masodik reszre mit irsz. A felver herceg utan nyugvopalyara kuldtem HP-t evekkel ezelott. Azota sem mertem elovenni.
süti beállítások módosítása