Movie Tank

A Jedi visszatér (1983)

2014. december 20. - Sparrow

Az eredeti Star Wars-trilógiából ez az a darab, amit a legrégebben láttam a mostani újranézési folyamatot megelőzően, így értelemszerűen már vártam, hogy eljussak hozzá. Emlékeim szerint A Jedi visszatér nagyszerű sci-fi, tökéletes megkoronázása a filmtörténelem egyik legfontosabb trilógiájának.

Az újranézés mesébe illő tökéletességgel erősítette meg gyerekkori élményeimet.

jedi2.jpg

Miután Han Solo-t (Harrison Ford) szénbe fagyasztották, Boba Fett leszállította a Hutt Jabba tatuini főhadiszállására. C-3PO (Anthony Daniels), R2-D2 (Kenny Baker), Chewbacca (Peter Mayhew), és Leia (Carrie Fisher) barátjuk segítségére sietnek, ám mindannyian fogságba esnek. Ekkor megérkezik a helyszínre Luke Skywalker (Mark Hamill), ám Jabba őt is kineveti. A Hutt azonban nincs tudatában annak, hogy az elmúlt időszakban Luke befejezte tanulmányait Yoda mesternél, és immáron Jedi lovagként van jelen. A Solo-mentőakció azonban eltörpül amellett, ami hőseinkre vár a Galaktikus Birodalom elleni utolsó nagy csatában, amelyben mérlegre kerül Luke elhivatottsága, a Darth Vaderben (David Prowse) lakozó jóság ereje, és a lázadók maroknyi csapatának kitartása.

A Jedi visszatér grandiózus filmélmény, amelyben lépcsőzetesen felépülő cselekményvezetés mutatja az irányt a nagy finálé felé vezető úton. A remekül megírt Jabba-epizód kiváló bevezetése a történetnek, alaposan felpumpálja a néző adrenalinszintjét, aki a zúzós kezdés után már alig várja, hogy jöjjön a sztori igazán meghatározó része. És jön is, a Jedi visszatér látványos akciójelenetei és nagyívű történetmesélése mögött ugyanis igazi, hamisítatlan Yoda-filozófia húzódik meg, és adja jelenlétének hírét jelenetről jelenetre. A sötét oldal összecsap a pislákoló fénnyel, hogy kiderüljön, a jóság hatalmát nem lehet térdre kényszeríteni. Hőseink példaértékű kitartása azért különösen értékes, mert a galaxis legsötétebb időszakában, a bolygóközi holokauszt küszöbén szerez érvényt magának, és ily módon a túlzott szentimentalizmus jelensége kimarad a filmből. Luke Skywalker három arcát láthatjuk. Az egyik a barát, aki, mielőtt élete harcába vonulna, elutazik a galaxis peremére, hogy megmentse az égetnivaló, de ugyanakkor jólelkű csempész, Han Solo életét. Aztán ott van a tanítvány, akit barátai és ellenfelei nem láthatnak, aki csak Yoda mester előtt mutatkozik meg, aki kétségbeesett, határozatlan, és tanácsért, na meg igazságért esedezik. És persze, nem feledkezhetünk meg a fiúról. Anakin Skywalker fiáról, aki apjával néz szembe, hogy ezáltal mindkettejük számára kitisztuljon a kép, és az Erő közbenjárásával felfedezzék kapcsolatuk igazi erejét.

jedi3.jpg

Richard Marquand rendező erőteljes jeleneteket komponál, miközben ügyesen fokozza az atmoszféra erejét, ami a fináléban már egyenesen lángol. A látványvilágra abszolút nem lehet panaszunk. A különböző lények igazán mutatósak, élen Jabba-val, és házi kedvencével, a vérszomjas rancornal. Engem az ewokok sem zavartak. Sokan utálják őket, mondván, hogy komolytalan elemei a történetnek, de szerintem tökéletesen megvan a helyük a filmben, bírom őket. A cselekmény a mű második felében három szálra szakad, de előtte még láthatunk egy zúzós siklós üldözést az Endor holdján. Az erdős környezet jó ötlet, hiszen ilyen ezelőtt még nemigen volt a trilógiában. Ezt követően felváltva nézhetjük Han Soloék a Halálcsillag védőpajzsának kiiktatásáért folytatott küzdelmét, a Lando Calrissian által vezetett cirkálóflotta űrharcát, valamint Luke szembenézését a sötét oldallal, és apja kísértetével. Mindhárom szál igazán izgalmas és látványos, de számomra apa és fia fénykardcsatája viszi a prímet. Ahogy gyerekkoromban, úgy most is maradéktalanul magával ragadott a heves, dühtől fűtött összecsapás, amit remekül színesít a gonosz Uralkodó jelenléte. A különböző járgányok ezúttal is rendkívül szépek, a prímet természetesen ismét a Millennium Falcon viszi, amit ezúttal Lando vezet csatába. 

jedi4.jpg

Mark Hamill szépen helytáll a főszerepben, játékának már egyáltalán nincsen amatőr hatása. Carrie Fisher is jó, de a prímet természetesen Harrison Ford viszi, aki ezúttal is maradéktalanul hiteles, és nagyon szórakoztató játékot nyújt a franchise egyik legjobb karaktere, Han Solo szerepében. A mostani újranézéskor egy olyan verzióját láttam a filmnek, amit ezelőtt még soha. Ez az a fajta felújított változat, amelyben a mű végén, amikor Luke előtt megjelenik Obi-Wan, Yoda, és Anakin Skywalker szelleme, utóbbi helyén Hayden Christensen-t láthatjuk. Állati nagy ötlet, le a kalappal! Nyilvánvaló, hogy sok hardcore rajongó a fejéhez kapott, amikor ezt meglátta, de ha belegondolunk, óriási húzásról van szó. Halála előtt Darth Vader visszatért az Erő jó oldalára, fia visszavezette őt a fényre. Márpedig amikor legutóbb ezen az oldalon állt, még fiatal volt, így szelleme ebben a korai alakjában jelenik meg. Akkor nézett ki így, amikor még jó volt, így ezt nagyszerű, szép ötletnek tartom.

A Jedi visszatér nagyon jó film. A Birodalom visszavág magasra tette a mércét, és ha a záródarab ezt a szintet nem is teljesíti túl, mindenképpen elmondható, hogy felzárkózik az előző rész mellé. 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr446999353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Habbobitas 2014.12.20. 23:46:43

Nekem ez a kedvenc részem. Utána jön a Sithek bosszúja, majd a Birodalom visszavág követi. Aztán az Új remény, az is nagyon jó film, csak sajnálom, hogy kevés fénykard van benne.:D A baljós árnyak szerintem nem annyira rossz, csak ki kell kapcsolnod az agyad és lehet rajta szórakozni. A klónok támadását meg gyűlölöm.:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.21. 12:25:42

Egyszerre három poszttal index cimlapon lenni nem semmi, gratulálok.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.12.21. 17:13:32

"utóbbi helyén Hayden Christensen-t láthatjuk. Állati nagy ötlet, le a kalappal!"
főleg hogy Luke sosem látta a fiatal apját. tényleg nagy ötlet. de akkor Obivant miért nem cserélték ki a fiatal obira? ez egy újabb Lükasz-féle illogikus agyrém

steery 2014.12.21. 19:02:03

A Jedi visszatér legnagyobb dobása egyértelműen az, hogy kiderül, Luke és Leia testvérek és igen, Vader a Fater. Amúgy a film, miként a két előző rész is, hemzseg a logikai és forgatási hibáktól, amiket a Special Editionban sem óhajtott Lucas kijavítani, így már folyik a Revisitedjének az elkészítése az Adywan csapat részéről. Hogy mikorra lesz kész, azt nem tudni, elvégre még A birodalom visszavágot sem tudták befejezni sajnos.
A Jedi visszatér legjobb zenéje vitán felül az ewokok győzelmi tánca a film végén, amit az SE-ben rútul lekevertek, hogy egy sokkal szentimentálisabb zene változattal helyettesítsék, amit nem győzök helyteleníteni. Ezért mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg az eredeti 1983-as változatot.
Egy ekkora filmtörténeti siker után teljességgel érthetetlen, hogy Lucas miért nem folytatta azonnal az SW-t. Három évente simán kijöhetett volna 1 újabb filmmel, elmesélve az endori csata után történteket, egészen a birodalom teljes bukásáig és az Új Köztársaság megalakulásáig (hiszen volt rá pénze). Hogy a Disney most mit kezd az egésszel, az jó kérdés. Remélem, nem fogják nagyon elrontani a folytatásokat.

STP 2014.12.21. 20:20:22

@steery: Lucasnak a Jedi visszatér végére elege lett a szériából egy időre, ami már csak azért is érthető mert az utómunkák alatt vált el a feleségétől akiben hatalmasat csalódott és aki nem mellesleg oroszlánrészt vállalt az 1. és 2. rész munkálataiból is - lásd: secrethistoryofstarwars.com/marcialucas.html

steery 2014.12.21. 22:35:37

@STP: Tudom. Lucas viszont nem tudta az üzlet (és a filmrendezés) első szabályát: Ha fut a szekér, ne húzd be a féket, csak kormányozz. Komolyan kellett volna vennie a munkáját és tiszta erőből nyomatni tovább a sorozatot, lehetőleg a rajongók segítségével, ha már magától nincs annyi esze, hogy kitalálja a folytatásokat.

Leone_510 2014.12.22. 08:59:03

anno még sok szerepet sem kellett volna vállalnia a filmekben max mint társíró és producer hiszen azok lettek igazán jók amelyek elkészülésében a háttétben volt, lást ep 1-3 aktívan rendez és ír, fos is lett mindegyik, és ez vár a ep 7-re is

mel gibson 2014.12.22. 09:17:51

vicces,amikor húsz éves kisfiúk magyaráznak,hogy melyik star wars a jobb,stb.
inkább a dragonballra hokizzatok,lehetetlen hajú barátaim.
eleve nem hat rész van,hanem kétszer három.sajnos.
aki ezt nem érti,annak valójában semmi köze a sw-hoz,legfeljebb ismeri..
ez az igazi sorrend.az egyetlen,az objektív:
1.:episode V.
2.:episode IV.
3.:episode VI.
ezt minden igazi fan tudja,nem kérdés.
a másik trilógia sajnos bohóc a régiekhez képest.jar jarra nincs bocsánat,soha,semmikor.a revenge of the sith halványan megütötte a szintet,viszont abban a részben meg több volt(lehetett volna),a vége konkrétan össze lett b@szva.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.12.22. 10:29:24

@mel gibson: Ne haragudj, nem tudtam, hogy létezik objektív rangsor. Biztosan azért, mert csak húsz éves vagyok. Még egyszer bocsánat, megyek és lefejelem a falat, hogy észhez térjek, és megtanuljam végre, hol a helyem.

TheRminator 2014.12.22. 10:41:28

Ebből elkészült már a magyar szinkronos Despecialized rész?

Túrós (törölt) 2014.12.22. 11:24:16

@mel gibson: mi hokizzunk a DB-ra de egy igazi "SW fan" meg olyan marhaságokon aki ki mint te... hát nem is tudom ki a gázabb lol

Jason Voorhees 2014.12.22. 15:02:22

@mel gibson: Only a Sith deals in absolutes.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.12.23. 09:28:48

Legjobb SW-film evör, ewokostól, mindenestől. Bár ez a spec kiadás az új zenével meg Vaderrel a végén nekem se nagyon jött be.

mel gibson 2015.01.09. 10:08:31

@Sparrow: tízből kilenc úgy gondolja: objektív
te vagy az az egy a tízből: szubjektív
így értettem.
ha a jedi a kedvenced,akkor tényleg fejeld le azt a falat..

mel gibson 2015.01.09. 10:10:35

@Túrós: fogalmazni sem tudsz,hülyegyerek
ülj le,egyes.

mel gibson 2015.01.09. 10:11:59

@Jason Voorhees: egyetlen értelmes hozzászólás.
az vagyok.....

Habbobitas 2015.01.09. 23:58:39

@mel gibson: Nem az a ciki, hogy más a véleményed, hanem az, hogy nem tudod elfogadni, hogy másnak is van véleménye. És ha nem az, mint a tied, akkor nyafogsz. Szeva;)

Dééééé 2015.10.08. 05:05:06

Szerintem ha a te nézőpontodból ítéljük meg az utolsó jelenet változtatását, sem állja meg a helyét a dolog: Miszerint Anakin vagy bilifej ki hogy hívja, valamilyen szinten végig jó volt, a lelke mélyén, csak jól elnyomta magába, és csak a fia szenvedése tudta belőle igazán kiváltani az érzelmeket->vissza tért a jó oldalra úgymond, tehát teljes valójában éppen megint jó lett ugye, szóval nem krisztiansen korában volt utoljára jó, illetve a jó oldalon.. ezt elég átgondolatlanul írtad le, amúgy ha már filmet kritikálsz alap hogy 10/10et semmire nem adunk, több okból is, ezt inkább nem fejtegetném most.. Amúgy valóban egy remekmű.

Dééééé 2015.10.08. 05:10:02

ja am nem baszogatásból de tényleg ez így mi? ha túlteljesítette volna a szintet 11/10 et kap? vagy wtf? Komolyan hány éves a cikk írója?:'D mer ha érdekel a 8 éves öcsém is írkálna ilyeneket a LEGO Star Warsrol..

"A Jedi visszatér nagyon jó film. A Birodalom visszavág magasra tette a mércét, és ha a záródarab ezt a szintet nem is teljesíti túl, mindenképpen elmondható, hogy felzárkózik az előző rész mellé. 10/10"
süti beállítások módosítása