Movie Tank

A Birodalom visszavág (1980)

2014. december 12. - Sparrow

Miután George Lucas 1977-ben vászonra álmodta a filmtörténelem egyik legfontosabb alkotását, három esztendőt kellett várni a folytatásra. Lucas megmaradt a projekt háza táján, de a fontosabb posztokon átadta a stafétát. Történetét A Birodalom visszavág esetében Leigh Brackett és Lawrence Kasdan vetették a forgatókönyv lapjaira. Ebből a szkriptből aztán a néhány éve elhunyt Irvin Kershner rendezett filmet.

A Birodalom visszavágott, ahogy a legendás franchise második/ötödik epizódja is keményen odavágott!

empire.jpg

Miután a lázadók elpusztították a Halálcsillagot, menekülésre kényszerültek. A felbőszült Birodalom hadai, élükön Darth Vaderrel, az egész galaxison végigűzték hőseinket. Az ellenállók, köztük Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford), és Leia hercegnő (Carrie Fisher), most a fagyos Hoth-bolygón rejtőzködnek. Miután a Birodalom megleli búvóhelyüket, nagyszabású csata veszi kezdetét, amely során hőseink elszakadnak egymástól. Leia, Han, Chewbacca, és C-3PO csillagrombolók elől menekülnek az Ezeréves Sólyom fedélzetén, miközben Luke, R2-D2 társaságában, ellátogat a Dagobah-rendszerbe, hogy felkeresse a nagy Jedi mestert, Yodát, hiszen ahhoz, hogy legyőzze Vadert, a legjobbtól (vagyis az egyetlen még élőtől) kell tanulnia. És ekkor az Erő háborogni kezd...

empire2.jpg

A forgatókönyv kiindulópontja zseniális, és máris eloltja az első rész diadalmas vége okán érzett örömünket. A lázadók csatát nyertek, ráadásul elpusztították az ellenség csodafegyverét, de nincs alkalmuk sokáig örülni. Mert Halálcsillag ide vagy oda, a Birodalom továbbra is hatalmas, Darth Vader pedig kegyetlenebb, mint valaha, így menekülésre, és kétségbeesett csatározásra kerül sor. A nagyszerű nyitány után két szálra szakad a cselekmény, és bizony, mindkét vonulat nagyon érdekes. A Millenium Falcon csapatának menekülése izgalmas, és változatos, Lando Calrissian és a Felhőváros bevonása pedig rendkívül kreatív ötlet a sztoriban. Fontos szerephez jut a fejvadász, Boba Fett is, aki a Star Wars egyik legkultikusabb figurájává vált az évtizedek alatt. Keveset szerepel, de amikor jelen van, akkor nyomot hagy, és kész. Eközben Luke megismerkedik a franchise egyik legkreatívabban megálmodott alakjával, Yoda mesterrel, akiben az alapvető tanulság jelenik meg, miszerint a látszat néha csal. Hiszen Yoda kicsi, sőt kifejezetten aranyos, ám hatalma óriási, körüljárja az Erő. Míg Leia-ék szála inkább kalandozós jellegű, addig a Dagobah-rendszerben játszódó képsorok komoly filozofálás kontextusában zajlanak. Jobban megismerjük ezt a titokzatos jelenséget, amit Erő névvel illetnek a szereplők, és hallhatunk jó néhány idézni való tanácsot és intelmet Yoda szájából. A hangulat Luke a rejtélyes barlangban tett kirándulása alatt ölti legsötétebb árnyalatát. Végül a két szál összeér, és indulhat a nagy finálé, amelyben Vader és Luke szemtől szemben állnak. Sor kerül a filmtörténelem egyik legnagyobb fordulatára, ami persze ma már senki számára nem meglepő, hiszen a popkultúra egyik leggyakrabban idézett mondatáról van szó.

A látványvilág természetesen ezúttal is lenyűgöző. A környezeti képek gyönyörűek, a látványtervek és a díszletek elsőrangúak. A Hoth havas világa magával ragadó, a Dagobah mocsaras vidéke lenyűgözően nyomasztó, a Felhőváros pedig csodaszép. A nyitány nagyívű csatajelenete egyszerűen mesteri, és ebben nagy szerepet játszanak a birodalmi lépegetők, amik valami kegyetlenül jól néznek ki, már gyerekkoromban is imádtam őket. A csillagrombolók továbbra is tiszteletet parancsoló és félelmet keltő kisugárzással rendelkeznek, Darth Vader óriási vezérhajója pedig egyszerűen letaglózó módon látványos megjelenéssel bír. A Millennium Falcon továbbra is viszi a prímet, fantasztikus gép! Yoda mester manószerű kidolgozása rendkívüli hatást kölcsönöz a bölcs figurának. Nagyszerű, izgalmas karakterről van szó, aki nem kis szerepet játszik abban, hogy ez a film maradandó örökzölddé vált. A fináléban Luke összecsap Vaderrel. A fénykardcsata igazán mutatós, a koreográfia ütős, és változatos. A lehengerlő képek nézése közben pedig természetesen a nagy John Williams pazar dallamait hallgathatjuk.

empire3.jpg

Nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy Mark Hamill jobb színész lett az első rész óta, hiszen az 1977-es alkotásban játékának néhol amatőr kisugárzása volt, ám ezúttal maradéktalanul hiteles a főhős szerepében. A prímet továbbra is Harrison Ford viszi, hiszen ő ismételten maximális mértékben azonosul karakterével, alakítása igazán szórakoztató. Carrie Fisher szintén szépen megállja a helyét, és a Lando-t megformáló Billy Dee Williams-re sem lehet túl sok panaszunk.

A Birodalom visszavág óriási film, meghatározó mestermű, egy folytatás, ami jobban sikerült az első résznél! 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr576975815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.12. 12:08:26

nekem (is) ez a kedvencem a sw filmek közül.

mojoking77 2014.12.12. 13:48:50

Pipa.
Se hozzafuzni, se vitatni nics mit.
Egyike a filmtortenet 10 legjobb filmjenek ever.

Tom Taylor 2014.12.12. 17:44:35

A filmtörténelem legtökéletesebb dramaturgiai megoldása Yoda bemutatása.
"Sajnos" sokan már ismerték Yoda karakterét, és nem volt meglepetés megjelenése.
Ennek ellenére elképesztően tökéletes, ahogy kiderül ki is ő valójában, anélkül, hogy bemutatkozna.
Mikor Luke meglátja Yodát, csalódottan körülnéz és azt mondja:
"- Én egy nagy harcost keresek.
Erre Yoda: - Nagy harcost? A harc senkit nem tesz naggyá."

Ilyen bölcs filozófiai megállapítást tesz egy apró, zöld "manó", aki egy zord mocsárban él.
Egyszerűen tökéletes!

Fehérlapos 2014.12.13. 12:22:26

" Mark Hamill jobb színész lett az első rész óta..." , "Carrie Fisher szintén szépen megállja a helyét"
Sosem értettem, miért őket választották a szerepeikre. Hamill minhárom részben amatőrnek tűnik, a hercegnőt játszó szinésznő meg ötvenévesen jobban néz ki, mint a trilógia forgatásának idején.
süti beállítások módosítása