Movie Tank

Havasi hullák és árnyékszék - Zárt a Trónok harca negyedik szezonja

2014. június 18. - Sparrow

Habár az utóbbi néhány epizódban Daenerys szálán már láthattuk megjelenni az ötödik regény történéseit is, összességében ez az évad, ahogy az előző is, A tűz és jég dala ciklus leghosszabb, harmadik könyve alapján készült, melynek címe Kardok vihara. Nekem ez a mű a kedvencem a széria darabjai közül, hiszen rengeteg fontos és érdekes fordulópontot tartalmaz. Akik olvasták a regényt, nyilván előre tudták, vagy legalábbis nagy százalékban képesek voltak megsaccolni, hogy ezen fordulópontok közül melyeket fogja bemutatni a Trónok harca negyedik évadzárása. Valóban pörgős rész volt, tele csavarokkal.

Bár két nap alatt szerintem már mindenki megnézte a tizedik részt, de aki esetleg mégsem, az vigyázzon, mert az írás SPOILERES!

game410.jpg

A zárórész Havas Jonnal kezdődik, aki Mance Rayderhez megérkezvén megpróbál alkut kötni, hogy ezzel elkerülhetővé váljon a további vérontás. Az előző epizódban felgyülemlett búskomor hangulat erőteljesen dominál ezen a szálon, és igazság szerint elképzelni is nehéz, hogy Jonnak sikerüljön a békekötés. Persze, ezt követően megérkezik Stannis, aki katonái néhány laza kardcsapása útján már el is fojtja a vadak lázadását. Rendkívül hatásos fordulat Stannis és Jon történetének összekapcsolása. Előbbi szál szereplői már néhány epizód óta hangoztatták, hogy indulnak valahová, de azt tényleg nehéz lett volna előre kitalálni, hogy pont a Falhoz tartanak.

Eközben Királyvárban dúl a feszültség, miután kihirdették Tyrion ítéletét. Cersei és Tywin között támad némi nézeteltérés, amiben előbbi nem semmi módszerrel győzedelmeskedik, nemes egyszerűséggel elárulja apjának, hogy a vérfertőzésről szóló híresztelések igazak, és hogy Tywin öröksége nem más, mint szépen csomagolt hazugság. Ezután láthatjuk, ahogy Jaime és Cersei között tovább erősödik a se vele-se nélküle kapcsolat, ami leginkább a Királyölő az eltelt évadok során megváltozott személyisége miatt érdekes a számunkra.

Meereenben is érkezik egy nagy fordulat, ami ezúttal azért eléggé várható volt. Kétségbeesett férfi járul Dany színe elé, aki egy szénné égett csontvázat hoz magával. A királynő legnagyobb sárkánya ugyanis  már nemcsak birkákra vadászik. Megölte a férfi kislányát. Kezd ezen a szálon némiképp elhatalmasodni a kétely, hogy vajon Daenerys tényleg képes-e hosszú távon is megtartani a hatalmat, hiszen nem egyszer bizonyosodott már be, hogy átgondolatlanul, következetlenül döntött. Meglepő, tragikus felhangú fordulóponttal búcsúzik Meereen a negyedik évadtól.

got4x10.jpg

Bran és a csipetcsapat megérkezik végre ahhoz a bizonyos fához, ahol reményeik szerint az a valaki rejtőzik, aki a béna Stark fiú álmaiban háromszemű hollóként grasszált. Eme szálon lenyűgöző a fényképezés, és a hótakaró alól előpattanó csontvázak kidolgozása is rendkívül mutatósra sikeredett. Az izgalmas csata után Bran végre találkozik azzal, aki az álmok útján magához hívta. Továbbra is ez a sorozat legrejtélyesebb vonulata, és ezúttal leginkább úgy lehetne leírni a kiváltott hatást, hogy az alkotók enyhítették kíváncsiságunkat, de tulajdonképpen egyetlen tényt sem árultak el.

Brienne és Pod párosa összefut Aryával és a Vérebbel. Mivel mindkét fél erős bizalmatlansággal van a másik iránt, rövidesen kegyetlen párharc kezdődik meg Brienne és a Véreb között. Az összecsapás koreográfiája és az operatőri munka fantasztikus, a végkifejlet pedig adja magát. Azon azért meglepődtem, hogy Arya végül nem könyörül meg útitársán, de tulajdonképpen érthető a döntése. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de a regényben szerintem végül végez a Vérebbel.

És persze, a végére hagyják az igazán nagy fordulatot, ami amúgy centire úgy van elmesélve, ahogy a regényben is. Jaime megszökteti Tyriont, aki ezután, ahelyett, hogy rögtön menne a megbeszélt úton tovább, tesz egy kis kitérőt, hogy végre, ha nem is teljes körű, de legalább valamekkora elégtételt vegyen sérelmeiért. Nem semmi!

A zárójelenetben pedig Aryát láthatjuk, aki minden bizonnyal élete egy teljesen új fejezete felé hajózik.

Ez az epizód egyértelműen 10/10-es, az előző írásokban adott pontszámok alapján pedig a teljes negyedik évad 9,1/10-es átlaggal büszkélkedhet, ami nagyon, de nagyon jó. Csak győzzük kivárni, mire megérkezik az ötödik évad!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr1006339333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.19. 08:16:05

nekem is nagyon bejött a lezárás.
süti beállítások módosítása