Movie Tank

A keselyű három napja (1975)

2014. április 16. - Sparrow

Ugyanolyan napnak indul, mint a többi. Bebiciklizel a munkahelyedre, nekilátsz a szokásos feladatoknak, majd kiszaladsz ebédért. Aztán történik valami. Sokan meghalnak, és körülötted összeszűkül a világ. Menekülnöd kell, azonban nem egyszerű a dolgod, mert fogalmad sincs, hogy kik elől futsz. Az üldözési mánia eluralkodik rajtad, és hamarosan ráébredsz, hogy fel kell venned a kesztyűt, ha élni akarsz. Már csak egy kérdés maradt hátra: Ki vagy te? Megmondom. Te vagy Robert Redford egy remek paranoiathriller főszerepében, egyenesen a '70-es évekből.

three days of.jpg

Joseph Turner (Redford) a CIA-nak dolgozik könyvolvasó tudományos munkatársként, kódneve Keselyű. Az a feladata, hogy a lehető legtöbb újonnan megjelenő könyvet elolvassa, majd jelentést írjon a művekről, hogy ezáltal segítse az ügynökség stratégiai munkáját. Egyik nap leugrik ebédet venni magának, és a munkatársainak, ám amíg távol van, kollégáit mind egy szálig lemészárolják. Főhősünkre vadászni kezdenek, egyetlen esélye a túlélésre az, ha a végére jár a dolgoknak, ám ehhez alaposan el kell merülnie a CIA piszkos ügyeiben.

A CIA megint rossz. Rengeteg amerikai filmben találkozhatunk ezzel a motívummal, és ez A keselyű három napjának esetében sincsen másképp. Többrétegű összeesküvés, titkolózás, és halálos veszély zárja körül Turnert, akinek élelmesnek, és gyorsnak kell lennie ahhoz, hogy időben megtalálja a megoldást a rejtélyre. A forgatókönyv pörgős cselekményvezetése azonnal magával ránt bennünket, és a profin adagolt feszültség hamar a bőrünk alá kúszik. Paranoiathrillerről van szó, így természetesen üldözési mániában sincs hiány. Félreérthető szituációk, veszélyes helyzetek, megállás nélküli menekülés, és a bizalom teljes hiánya uralja a Keselyű életét ebben a három napban. Nagy kár, hogy a pazar történetbe belerondítanak egy elképesztően erőltetett szerelmi szállal, aminek egyetlen előnye az a bizonyos, remekül rendezett, hangulatos szexjelenet az időszakosan bevágott fotókkal.

A főhős karaktere telitalálat. Turner nem hírszerző ügynök, nem egy James Bond, csupán egy fickó, aki sokat olvas, és ezért még fizetnek is neki. Arról nem tehet, hogy tudtán kívül belenyúl valamibe, amibe nagyon nem kellett volna. Az alkotók, Lorenzo Semple Jr. és David Rayfiel forgatókönyvírók, valamint Sydney Pollack rendező, pazar érzékkel mutatják be a figura rövid idő alatt végbemenő karakterfejlődését. Turner riadt vadból kőkemény vadásszá válik, és a rendkívül gyors átalakulás szinte már ijesztő, persze a szó legjobb értelmében. Nem lehet hasonló jókat elmondani az erőltetett szerelmi szál által megkövetelt fölösleges női figuráról, Kathyről, aki azon túl, hogy sablonos, még a végletekig irritáló is. De hál' Istennek itt van nekünk Joubert, a bérgyilkos, aki hidegvérű, mint a Terminátor, és nem érdekli a miért?, csak a mennyiért?. Zseniális figura.

3days.jpg

Robert Redford korrekt alakítást nyújt, de kiemelkedőnek semmiképpen sem mondanám. Jól helytáll a színész, de időnként kissé érzelemmentes a játéka. Faye Dunaway elég gyenge, de kit izgat, amikor itt parádézik Max von Sydow, aki nemes egyszerűséggel fantasztikus a jéghideg bérgyilkos szerepében.

A film képi világa szürke, Pollack odafigyelt, hogy még véletlenül se forgassanak napos időben. Tényleg érdemes megfigyelni, hogy az alkotók mennyire ügyesen használják ki az időjárást, különösen a mű elején zuhogó záport emelném ki, ami azonnal megalapozza a komor hangulatot. Az egész produkció alatt a gyér világítás, és a sötét színhasználat dominál, a készítők mindent megtesznek annak érdekében, hogy véresen komolyan lehessen venni alkotásukat.

Azért van itt egy elég erőteljes kémfilmvonal is. Az álcák, a kódnevek, a kódolt beszélgetések, és a rejtélyes, ballonkabátos-kalapos zsoldosok pazar stílussal ruházzák fel a produkciót. Ezek az előbb említett motívumok leginkább azért jók, mert valamelyest lazábbá teszik az amúgy rendkívül fajsúlyos mű összképét.

Vitán felül áll, hogy A keselyű három napját látni kell, hiszen remek thrillerről beszélünk, ami tele van rejtéllyel, és feszültséggel, és ami csupán néhány ostoba döntés miatt nem válik igazán nagy mesterművé. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr16042362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása