Movie Tank

Top10: Jim Carrey legjobb filmjei

2017. január 17. - Sparrow

Betöltötte ötvenötödik életévét a gumiarcú férfi, akinek humorán az elmúlt huszonöt esztendő alatt sokan szórakoztak felhőtlenül. Filmjeit nézve ráérezhettünk az élet kevésbé borús oldalára, megláthattuk a viccet a mindennapok színfalai mögött. Persze az összkép ennél azért komplexebb. Jim Carrey karrierjében sokan csak az eszelős humort, a hülyéskedést, az agykikapcsoló funkciót vélik felfedezni, pedig fontos lenne észrevenni, hogy jóval összetettebb pályáról van szó. A nagyszerű komikus színész remek figurákat keltett életre jól megírt, szellemes vígjátékokban, idézni való momentumok sorát szabadítva a publikumra, de ahogy teltek az évek, úgy mutatta meg egyre többször drámai oldalát is. Akad bizony olyan filmje, nem is egy, amiben több a sírás, mint a nevetés.

Mióta az eszemet tudom, Jim Carrey az egyik kedvenc színészem, így stílszerű lépés, hogy születésnapja alkalmából szubjektív toplista formájában emlékezek meg életművéről, amit reményeim szerint még nem kell befejezettnek tekintenünk, mert úton van egy közeljövőbeli nagy visszatérés.

Lássuk hát Jim Carrey tíz legjobb filmjét!

carreytop.jpg

 

10. A Grincs (2000)

Sokak által túlzottan giccsesnek ítélt karácsonyi családi filmről van szó, pedig a mű hangulatához és megfelelően működő összképéhez hozzátartozik a túldíszítettség. Ron Howard alkotásának hópelyhen élő kis közössége első ránézésre tökéletesen funkcionál, ám természetesen náluk is jelen van a kirekesztés. Persze tény, hogy maga a Grincs is megveti Kifalva lakóit, ám az akkor még kicsi és cuki Taylor Momsen (aki manapság már ilyen királyságokat művel) megmutatja neki, hogy mennyivel jobb, ha van kéznél egy szív, ami dobog az ember mellkasában. 

carreytop2.jpg

 

9. A maszk (1994)

Jim Carrey 1994-es triplarobbantásának, és egy csapásra való híressé válásának egyik létfontosságú pillére volt ez a remek, fantasygyökerekből építkező vígjáték, ami a pergő őrületet sem mellékelte. A főszereplő kiválóan megtalálta a közös hangot meghasadt karakterével, na meg az akkor még fiatal és gyönyörű Cameron Diazzal, hogy a nagyszerű vizuális effektek által övezet cselekmény akadályain keresztülvágva meglelje útját a hősies naplemente felé. Bővebben itt írtam a filmről. 

carreytop3.jpg

 

8. I Love You Phillip Morris (2009)

Keveset emlegetett, de annál szórakoztatóbb dramedyről van szó, amelyben Jim Carrey és Ewan McGregor egy meglehetősen viszontagságos meleg szerelem történetét narrálják egészen kiváló produktumuk segítségével. A film egyedi humorvilága, jól kidolgozott karakterei és unalomtól mentes, érdekes cselekményvezetése okán egyaránt megérdemli a figyelmet. 

carreytop13.jpg

 

7. Én és én meg az Irén (2000)

Posztom főszereplőjének Renée Zellwegerrel közös futama rendkívül egyedi és igencsak vicces oldalról közelíti meg a tudathasadás jelenségét. A szerelemeben régóta balszerencsés Charlie elméje életre hívja a jóval extrovertáltabb, ugyanakkor meggondolatlanabb Hanket, hogy a kétemberes hármas így őrültebbnél őrültebb kalandokba keveredhessen. Jim Carrey eszméletlen mozgáskultúrával mutatja be a főhős egymással viaskodó énjeinek konfliktusát, miközben halad az arany középút megtalálásának fontosságára figyelmeztető konklúzió felé. Valamivel bővebben itt írtam a filmről. 

carreytop5.jpg

 

6. Dumb és Dumber - Dilibogyók (1994)

Az 1994-es nagy robbantáshoz tartozik ez a produkció is, ami azóta is Carrey egyik legtöbbet emlegetett komédiája. Nem is csoda, hiszen Jeff Danielsszel kiváló párost alkottak a fergeteges helyzetkomikumokat parádéztató road movie-ban, ami a húszezredik újranézés alkalmával is felhőtlen időtöltést biztosít. Itt részletesebben értekeztem a filmről.

carreytop6.jpg

 

5. Ember a Holdon (1999)

Golden Globe-díjas alakításában Jim Carrey az ellentmondásos személyiséggel és élettel megáldott, vagy ha úgy tetszik, megátkozott Andy Kaufman életét meséli el. A produkció egy komikusról szól egy komikus előadásában, így a mű természetesen nem mellőzi a humort, de a jól megírt forgatókönyv ebben az esetben sokkalta inkább prezentál tragikomédiát, mint felhőtlen őrületet. Hiszen Kaufman élete is sok szempontból olyan volt, mint egy gyakran szórakoztató, ugyanakkor helyenként kifejezetten ízléstelen vicc.

carreytop7.jpg

 

4. Truman Show (1998)

Másik Golden Globe-díját eme remek produkcióban nyújtott teljesítményéért kapta a színész. A modern idők szórakoztatóiparának reality és valóságshowkat termelő médiavonalára fekszik rá a forgatókönyv, méghozzá nagy erővel. Főhősünk egy bizonyos pontig egész életét egy tévéműsor precízen felhúzott díszletei között éli le, mint a vibráló képernyők és a nézői igény rabszolgája, ezzel terítve ki a boncasztalra a műsorgyártás etikai és erkölcsi felelősségének kérdéskörét.   

carreytop8.jpg

 

3. A 23-as szám (2007)

Joel Schumacher méltatlanul alulértékelt filmje lehetőséget biztosított arra, hogy Jim Carrey egy korábban még részben sem látott arcát mutathassa meg. A kényszerbetegség és a paranoia keresztmetszetében történet elevenedik meg a történeten belül, ahogy az egyre bizonytalanabbá váló főhős fokozatosan közelebb kerül a sötét, megrázó igazsághoz.  

carreytop9.jpg

 

2. Ace Ventura - Állati nyomozó (1994)

A már többször felemlegetett 1994-es, robbanékony hirtelenséggel végbement felívelés harmadik, és egyben legemlékezetesebb képviselőjéről van szó. Jim Carrey pályájának legszórakoztatóbb, legőrültebb és talán legjobban megírt figurája Ace Ventura, aki az emberekkel meglehetősen cinikusan és bunkón viselkedik, ám nem ismer viccet, és persze lehetetlent sem, hogyha egy négy- vagy akárhánylábú állat kerül veszélybe. Idézni való szövegek és helyzetek sorozatát nyújtja a fergeteges produkció, amit kéretik szigorúan csak az eredeti szinkronnal nézni.

carreytop10.jpg

 

1. Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Michel Gondry klasszikusa egyaránt alapműve az újévezredi romantikus filmnek és a modern science fictionnek. Születésnaposunk ebben a remekül megszerkesztett, különleges látványvilággal operáló és nem kicsit szürreális történetben nincs éppen vicces hangulatában. Sőt, mi több, a 2000-es évek egyik legkomolyabb karakterdrámáját prezentálja a szintén csodálatos Kate Winslet partnereként. Erőteljes, valós érzelmek és szívfacsaró hangulat jellemzik a produkciót, na megy egy egészen elborult és nagyon hatásos tudományos fantasztikus tétel, fókuszában a felejtéssel. 

carreytop11.jpg

 

Ezek lennének az én kedvenc filmjeim Jim Carrey tárházából. Ha a te listád másképp fest, kommentben írd le saját kedvenceidet a színésztől!

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr5912132831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2017.01.18. 08:39:41

Az első helyezettel egyetértek.

Blogerovac 2017.01.18. 09:09:18

Trumam Show messze a legjobb filmje, leginkább a történet miatt. A 23-as szám még érdekes, a többi a kommersz, egyszerű, szórakoztató, egyszer nézős kategória, kivéve az Egy makulátlan elme örök ragyogása c. filmet, ami persze más liga, de azért a komoly és kemény téma ellenére kiemelkedően jónak semmiképp nem tudnám nevezni.

Bergyilkos Bohoc 2017.01.18. 10:09:13

Hát, az Irént és a Dumbert csak a színészek mentik meg, mert egyébként Farrellyék 2 ellenszenves tahó, aki genitáliákkal, fekáliával meg testnedvekkel élvezkedik. A tipikus amerikai humorforrás, na.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2017.01.18. 10:41:09

Irén,a hazudós ügyvédes meg a Mindenható.

csokidani 2017.01.18. 10:49:21

Sorrendben _ Ace ventura, Ace Ventura 2, Igenember, Truman, Makulátlan, Maszk, ésatöbbi...

2017.01.18. 11:05:41

Azért Cameront még ma is Díjaznám.

Spitzenhoffen Fanni 2017.01.18. 12:48:07

Nálam az Ember a Holdon a nyerő.

J.R. Ewing 2017.01.18. 12:53:34

@Spitzenhoffen Fanni:

Persze, hogy az a legjobb. Milos Forman rendezte.

Spitzenhoffen Fanni 2017.01.18. 12:56:39

@J.R. Ewing: örülök, hogy nem vagyok egyedül :)

Jazo 2017.01.18. 13:58:53

Nekem a "A Series of Unfortunate Events" jobban bejön, mint néhány altesti komédia a listáról. A Maszk sem rossz, ahogy a Kábel barát vagy a Hanta boy sem. Úgy is mondhatnám, hogy nekem azok a filmjei jobban bejönnek, amikben nem csak idétlenkedik, hanem maga a film története is érdekes, értékes. Több komolyabb filmet kellene csinálnia. Amúgy nem láttam minden filmjét, de a talán a Truman Show volt az egyik legjobb.

fv1977 2017.01.18. 14:15:27

Nekem az egyik kedvencem az I love you Phillip Morris. És a Majestic. És a Yesman. :)

Helyszíni zsemle 2017.01.18. 17:36:17

Egyertelmu hogy az Ember a Holdrol a legjobb. Persze azert konnyu jonak lenni, miutan az eredeti humorista is, egy eszelos zseni volt.
Es lehet hogy meg mindig el, csak tart az eloadas, amiben halotat jatszik.
süti beállítások módosítása