Movie Tank

Top10 giccsmentes karácsonyi filmek

2016. december 10. - Sparrow

Mozikban a Hivatali karácsony, ami bulifilm lévén nem éppen a Csendes éjt danászó, pirospozsgás angyalkák és a cukorbaj aspektusából közelíti meg a szeretet ünnepének szellemiségét. Valljuk be, az elcsépelt, unalomig ismételt karácsonyi filmek, még ha jók is, a média által való kényszerszerű adagolásuk okán már kezdenek idegesítővé válni. Aztán eljön az az év, amikor úgy döntünk, hogy karácsony ide vagy oda, nem akarjuk újra megnézni azt, ahogy Arnold Schwarzanegger kisfia ajándékát kajtatva ráébred az apaság szépségeire, ahogy Kevin visszaveri a betörőket, ahogy a Grincs szívet növeszt, Tim Allen Télapuja pedig újra megismeri a küldetéstudat fontosságát. Lehet, hogy idén valami komolyabb, hitelesebb szórakozásra vágyunk, de a karácsony hangulatától nem akarunk elszakadni.

Ekkor kell elővenni a giccsmentes témabeli alkotásokat, amelyekből most ajánlanék egy csokorra valót.

nyitochristmas.jpg

 

10. Krampusz (2015)

A karácsony lényegéről és a szeretet fontosságáról megfeledkező főszereplő család életre szóló leckét kap, amikor a Mikulás helyett annak csupán sátáni árnyéka, a megátalkodott Krampusz érkezik, természetesen rémisztő segítőivel egyetemben. A kapitalista szellemiségű, elüzletiesedett ünnepi légkört és az önsorsrontó módon generált rokonságközi feszültséget enyhén komikus felhanggal bíró, horrorisztikus formában mutatja be az alkotás, ráadásul mindehhez egész ügyes látványvilág is társul.

krampus14e3445435-1441816353122_1280w.jpg

 

9. Egy híján túsz (1994)

Méltatlanul elfeledett szatirikus komédia, ami a karácsonyi film zsánerének igazi gyöngyszeme. A nagyszerű Denis Leary balfék betörője egyik pillanatról a másikra egy ünnepi hangulat által felfokozott családi perpatvarban, egyben egy párkapcsolati krízis kellős közepén találja magát, ahol észrevétlenül a mediátor szerepe jut rá. A film kissé keserű, de remek humora mellett bebizonyítja, hogy Kevin Spacey már híressé válása előtt is nagyszerű színész volt. Bővebben itt írtam a produkcióról.

egyhijantusz.jpg

 

8. Szörnyecskék (1984)

A családi horror zsánerének kevés képviselője akad, ám Joe Dante rendezése ettől függetlenül a stílusvilág talán legnagyobb klasszikusa. A szórakoztató, vicces, de néha azért kifejezetten brutális szörnyfilm konfliktusa egy szakszerűtlenül kezelt karácsonyi ajándék által robban ki, hogy nem semmi felfordulást okozzon. A Szörnyecskéket nem csak a remek hangulat és az izgalmas cselekményvezetés teszi emlékezetessé, hanem a nagyszerű vizuális hatáselemek is. Részletesebben itt.

gremlins.jpg

 

7. Csoda a 34. utcában (1947)

George Seaton rendezése a II. világháború sokkoló borzalmából magához térni kezdő, hitetlenné váló, lelkileg kifacsart társadalmat igyekezett meggyőzni arról, hogy a karácsony sokkalta többet jelent beteges szupermarketi rohamoknál és drága ajándékoknál. A magát az igazi Mikulásnak vélelmező idős embernek végül bíróság színe előtt kell bizonyítania állítását, hogy megmentse a komor hétköznapok rabigája alatt sínylődő szerencsétlenek gyermeki énjét. Bővebben errefelé értekeztem a filmről.

34.jpg

 

6. Tapló télapó (2003)

Terry Zwigoff rendezését azért különösen érdemes elővenni idén karácsonykor, mert nem elég, hogy egyedülállóan elmés fekete komédiáról van szó, de jó eséllyel még a nemrég bemutatott, gyalázatos folytatás okozta belső feszültségeket is oldani fogja. Billy Bob Thornton élete egyik legemlékezetesebb alakításában életunt, nihilista figurája bőrében próbálja átvészelni az ünnepi szezont, ami nála leginkább széfrablásból áll, ám időközben egyre szorosabbá váló barátságot köt egy kisfiúval, akinek talán sikerül felnyitnia a züllött alak lelki szemeit.

badsanta_2.jpg

 

5. Fegyverszünet karácsonyra (2005)

Valahogy így nézne ki A dicsőség ösvényei, ha nem a háborúban rejlő embertelenségről, hanem a másik végletről szólna. A szintén az első világégés lövészárkos csataterén helyet kapó történetben a francia, a német és a skót hadviselő felek úgy döntenek, hogy szentestére tűzszünetet kötnek és együtt ülik meg a karácsony ünnepét. A szép, érzelmes és hangulatos háborús drámában egy halálraítélt faj néhány még ésszerűen gondolkodó tagja próbálja meglelni a maradék reményt a vérgőzös huszadik század hajnalán, és ha ez a kis fénysugár mindössze egyetlen üveg pezsgő és egy közös ima formájában érkezik, hát ők végső soron azzal is megelégszenek.

joyeux-noel-no-mans-land.jpg

 

4. Karácsonyi lidércnyomás (1993)

Tim Burton agyszüleménye az egyik leggyakrabban emlegetett stop-motion animációs alkotás, ami valóban megunhatatlan, hiszen egyedi szemléletmódból, különleges látványvilág kíséretében mutatja be az ünnepi légkört. A kalandos és vicces cselekményt találó dalbetétek kísérik és természetesen a hangulatra sem panaszkodhatunk. 

lidercnyomas.jpeg

 

3. Az élet csodaszép (1946)

Frank Capra csodálatosan szép filmjében James Stewart alakít maradandót. Az egyik legnagyobb klasszikus karácsonyi mozgókép az önfeláldozásról és a kisemberi lét egyszerű szépségéről szól, valamint természetesen arról, hogy ezeket soha semmilyen körülmények között nem szabad elfelejteni, szem elől téveszteni. Az erős drámába természetfeletti szál vegyül, így válik a mű hangulata igazán varázslatossá és megindítóvá. Bővebben itt.

wonderful.jpg

 

2. Fekete karácsony (1974)

A keményvonalas horror sem hiányozhat a listáról. Hogyha a valóban nagyon korai Kameralest nem vesszük számításba, a Fekete karácsonyt nevezhetjük meg első képviselőjeként ama zsánernek, amit ma slasher néven szokás emlegetni. A karácsonyi hangulatba démoni félelem, a sötétben rejtező fenyegetés mérgező átka vegyül. A gyilkos kiválóan rendezett jelenetek és remek kameratechnika segítségével válik rettegetté, az alkotás összképe pedig igazi klasszikussá.

black-christmas.jpg

 

1. Drágán add az életed! (1988)

John McTiernan megkerülhetetlen akciófilmje nagy sztárt csinált Bruce Willisből, John McClane képében pedig a megújuló, emberibbé és vérszagúbbá váló műfaj legfontosabb karakterét adta a mozgóképes világnak. Alan Rickman emlékezetes terroristavezére csapatával épp karácsonykor szállja meg a Nakatomi toronyházat, ám a dolgozók nagy szerencséjére a mosdóban éppen egy merész és kissé öngyűlölő zsaru próbálja rendbe tenni széthulló önbecsülését, és ha mezítláb, egy szál trikóban is, de az egyszer biztos, hogy kegyetlenül hazavágja a rosszfiúkat.

die-hard.jpg

 

Amennyiben úgy gondolod, hogy kihagytam valami fontosat a listáról, kommentben sorolhatod a címeket!

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr9912038807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szcsongor 2016.12.11. 10:30:00

Nálam még a Christmas Vacation is menő karácsonykor Chevy Chase-zel.

sage5 2016.12.12. 00:26:23

Nalam a Die Hard 2 nek sokkal inkabb karacsonyi erzete van mint az elso resznek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.12.24. 02:59:09

úristen Santi még nem talált ide? Ezt mintha ő írta volna :D
süti beállítások módosítása