Movie Tank

Essen szét a ház! - Hivatali karácsony (2016)

2016. december 08. - Sparrow

Az irodai munka sokszor unalmas, monoton, száraz. Az egyszerű ember gyakran érezheti úgy, hogy dolgozói mivolta tulajdonképpen csak egy sokezredik fogaskerék szerepét tölti be. Arctalan, névtelen szám, adat a statisztikai naplóban. És ez bizony fájó tud lenni. Főleg a nyugati individualista világban, ahol kisebb-nagyobb mértékben mindenki szeretne saját egyedisége megragadása által kitűnni a tömegből. Erről a témáról szól példának okáért a mozikban a Vaiana előtt látható rövid animáció, az Inner Workings is. Josh Gordon és Will Speck rendezése, a Hivatali karácsony az előbb említett műnél jóval komolytalanabbul fogja meg a problémakört, hogy eszetlen bulifilmet generáljon a hivatali konfliktus alapcselekményéből. De vajon sikerül neki a bravúr? 

hivatali3.jpg

Josh (Jason Bateman) egy haldokló szerverfejlesztő cég felelős pozíciójában, éppen válása után próbál érvényesülni. Miután a vállalat tulajdonosa meghal, a vezetői szerep lányára, Carol-ra (Jennifer Aniston) száll, aki keménykezűségével hamar lerombolja a szervezeti morált. Az iroda a megsemmisülés szélén hever, Carol pedig közli a részleg vezetőjével, saját öccsével (T.J. Miller), hogy amennyiben egy napon belül nem sikerül ügyfélkörükbe csábítani a neves IT-beszerzőt, Walter Davis-t (Courtney B. Vance), a foglalkoztatottak negyven százaléka repül a cégtől. Josh és munkatársai eszelős ötletet főznek ki. Mivel úgyis közeleg a karácsony, néhány óra alatt összedobnak egy nagyszabású partit, ahová természetesen Walter is hivatalos. Ám a kontroll hamarosan kicsúszik hőseink kezei közül, és a buli elszabadul. 

A Hivatali karácsony nem kimagasló mozgóképes teljesítmény, viszont elmondható róla, hogy amit előzetesen vállalt, azt nagyjából tudja is hozni. Tény és való, az előzetesbe a legtöbb kiemelkedő poént beszúrták, de azért így is akadnak olyan elemek a produkcióban, amelyek okán kellemes szórakozásra számíthat a néző. Fontos kiemelni, hogy giccsmentes karácsonyi filmként jól funkcionál egyszerre két zsáner képviseletében. A mérsékelt mértékben tálalt ünnepi hangulat átjön, ugyanakkor a bulizós lendület is képes elragadni a befogadót, még akkor is, ha az illetőtől esetlegesen távol állnak a filmben látható kulturális minták.

hivatali2.jpg

Bulifilm lévén a Hivatali karácsony is felvonultatja a stílusvilág kötelező elemeit, így nagy dózist kapunk a bűnös élvezetből, amelynek összetevője a klasszikus amcsi beállítottságú négyes, azaz a pia, a drog, a kurvák és a szex. Azt gondolhatnánk, hogy ez így már túl prosztó dolognak tűnik, de felsorakoztatott humortípusai ellenére a produkció nem esik át a ló túloldalára, bár néha azért feszegeti a határokat. Közelebb áll a Tapló télapóhoz, mint a Tapló télapó 2-höz, és ennek őszintén örülhetünk, bár összesített színvonalban előbbitől azért jócskán elmarad.

A cselekmény expozíciója kissé túlnyújtottra sikeredett, úgy húsz perc környékén már tipeghetünk a lábunkkal, hogy na de kezdődjön már a buli. Ám aztán beindul a dinamika, bár sajnálatos, hogy idővel a tempó leül és érkeznek unalmasabb etapok is. A fináléra azonban megint erőre kap az összkép. Egyfelől láthatunk egy valóban nagyon ütős, jól megkoreografált és összevágott montázst, ami tragikomikus színezetben prezentálja azt, hogy végül hová süllyedt a karácsonyi parti (a belovagoló Jézus Krisztuson padlót fogtam). Ráadásul még egy igazán adneralindús, szolidabb autós üldözésben kicsúcsosodó zárófutamot is végigizgulhatunk, ami váratlanul látványosra sikeredik.

hivatali.png

Némi komolyabb háttérsztori, vagy inkább kerettörténet is helyet kapott az alkotásban, ami azért jó, mert általa nem érezzük értelmetlennek a cselekményt, főleg, hogy az említett vonulat nem hat erőltetettnek. A nagy buli hevében hőseinknek egy haldokló szervezeti kultúrát kell visszahozniuk a szakadék széléről és ezt a tartalmi réteget végig sikerül is életben tartaniuk a készítőknek, hogy a befejezésben aztán hangulatos formában pontot is tegyenek a végére.

Jason Bateman visszafogottabb karaktere bőrében visszafogottabb játékot nyújt, de még mindig szimpatikus a csóka és összességében hozza a ráruházott feladatot. Jennifer Aniston, aki negyvenhét, azaz 47 évesen karosszériában lazán veri a legtöbb húszéves lányt, emlékezetes alakítást produkál a gyermekkori frusztrációit munkahelyi terrorban kiélő főnöknő szerepében, és T.J. Miller is kifejezetten laza, bár ő szinte egy az egyben a Deadpool-ban megismert figuráját hasznosítja újra. 

A  Hivatali karácsony egyszeri szórakozásnak, könnyed kikapcsolódásnak megfelel, de klasszikussá avanzsáló vígjátékot ne várjunk, valószínű ugyanis, hogy minden pozitívuma ellenére hamar kiesik elsődleges filmélményi emlékeink közül. 6,5/10.

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr5812032553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása