Movie Tank

Megdöglött az amerikai álom - A megtisztulás éjszakája: Választási év (2016)

2016. november 22. - Sparrow

Nem kedvelem, de azért valamilyen szinten tulajdonképpen tisztelem James DeMonaco-t. Ez az ember ugyanis szívósabb, mint egy T-1000-es terminátor. Purge-szériájának már az első része se sikerült jól, de ő nem törik meg. Csinálja tovább, újra és újra lehúzza ugyanazt a rókabőrt, amihez, ahogy az három éve rögtön kiderült, nincs túl sok tehetsége. A bűn éjszakája gyengére sikerült home invasion moziként azért még helyenként talán megragadta a nézői figyelmet, ám az Anarchia című második felvonás már abszolút tucatszerű teljesítményt nyújtott, nem volt benne sok köszönet. De nem ússzuk meg. Az Új Alapító Atyák visszatértek, hogy ezúttal aktuálisan az amerikai elnökválasztás kontextusában uszítsák egymásra a megtisztulni vágyó polgárokat.

purge.jpg

Amerika már régen átalakult. A politikai vezetés évtizedek óta működteti A Megtisztulás éjszakájának nevezett éves eseményét, ami megalapítása óta szinte ünnepstátuszba emelkedett. Ezen az éjjelen 12 órán át minden bűntény elkövetése legálissá válik. A gyilkosságot is beleértve. Azonban most az Alapítók ellenállással néznek szembe. Közeleg az elnökválasztás, és a Megtisztulás eltörlését első számú céljaként kezelő Charlie Roan szenátor (Elizabeth Mitchell) rendkívül nagy esélyekkel néz a politikai küzdelem fináléja elé. A szavazásig azonban még hátravan az aktuális évi Megtisztulás, amely során rendhagyó módon egyik társadalmi vagy politikai csoport sem élvez védettséget. Ez azt jelenti, hogy a szenátorasszony élete veszélyben van, biztonsági csapata vezetőjének, az előző részből ismerős Leo-nak (Frank Grillo) így mindent meg kell tennie, hogy megvédje, máskülönben a törvényes mészárlások sorozata akár a végtelenségig is folytatódhat.

Végre megjelenik a politikai elitben valaki, aki tűzzel-vassal küzd a gyilkos tradíció ellen, és mindent megtesz azért, hogy a választási győzelmet megszerezve felszámolja az eszelős éves eseményt. Nem is csoda, hogy a szenátorasszony ennyire vehemensen kiáll a Megtisztulás ellen, hiszen tizennyolc évvel korábban az egész családját elveszítette egy korábbi ilyen éjjelen. Most pedig eljutott az elnökség kapujába, hogy megváltoztassa az országot. Szép és jó, nem?

Nem.

Persze a Megtisztulást el kell törölni, ehhez kétség sem férhet, DeMonaco pedig a franchise harmadik filmjében végre eljut odáig, hogy politikai keretek között is értekezzen a kérdésről. Viszont egy olyan disztópia, amelyben a világ legjelentősebb nagyhatalma, az Amerikai Egyesült Államok képes arra, hogy évtizedeken át fenntartson egy olyan rendszert, ami minden évben rengeteg ártatlan állampolgár halálával végződik, egyszerűen nem enged helyet egy olyan karakter számára, mint Charlie Roan szenátor. Sajnos ezáltal maga az alapfelvetés áll rendkívül ingatag lábakon, hiszen a film által lefestett, kőkemény antiutópiával egyszerűen összeegyeztethetetlen a szabad választások rendszere, a történet által vázolt szinten legalábbis mindenképpen. A jóformán mindenható Új Alapító Atyák csak akkor próbálnak fellépni konkurenciájuk ellen, amikor az már csupán karnyújtásnyira van a győzelemtől? Ugyan már! A disztópiák nem így működnek. A Választási év átgondolatlan módon kettő, egymással összeférhetetlen politikai rendszert boronál össze.

purge2.jpg

A Purge-franchise egyetlen igazi nagy erőssége már kezdetben is az alapötlet volt. Épp ezért is szomorú, hogy egy erős társadalomkritika közlésére alkalmas, erősnek tűnő témából James DeMonaco harmadik nekifutásra sem tud semmit kihozni. Dicséretes viszont, hogy az igyekezet úgy-ahogy érződik az író-rendező produktumán. A politikai szál aktivizálása mellett az Atyák motivációs rendszerét is igyekszik bemutatni, középpontban természetesen az anyagi haszonszerzés kizárólagos céljából eredő erkölcsi gyengeséggel és kegyetlenséggel. Az expozíció feltárja, hogy a Megtisztulás tulajdonképpen a szegény lakosság megtizedeléséről szól, semmi egyébről. Oké, kiinduló gondolatként ez remek, viszont DeMonaco rövid szónoklásnál többet nem kezd vele. Szépen felsorolja a kötelező kifejezéseket, úgy mint demokrácia, kapitalizmus és profitszerzés, csak éppen a retorikai rendszer és a mögöttes mélység nem áll össze megfelelően.

Mindemellett DeMonaco még mindig nem tud emlékezetes karaktereket írni. Újra behozza marcona, a fegyverekkel tökéletesen bánó és a közelharcban sem elveszett akcióhősét, akiben egy olyan karaktersablon jelenik meg, amit a filmtörténelem során már sokan, sokszor megírtak... ennél sokkal jobban. Az erkölcsi tisztaságot jelképező pozitív alak, a szenátorasszony nem hordozza magában azt a rétegezettséget, amit a nyitójelenetben bemutatott múltbéli traumájának eredményeznie kéne. Charlie Roan úgy küzd a Megtisztulás ellen, mint egy ember, aki egyszerűen csak ellenzi az eseményt, nem pedig úgy, mint egy ártatlan nő, akinek a szeme láttára mészárolták le szeretteit (ide kapcsolódik a cselekményvezetés egy óriási, elszalasztott lehetősége is...). Na meg persze itt van a fekete fickó, aki nagyon büszke arra, hogy ő egy fekete fickó, és megállás nélkül ilyen irányultságú poénokkal igyekszik oldani a feszültséget.

purge3.jpg

Rendezésileg viszont nem egyszer megcsillan a DeMonaco-ban bujkáló lehetőség. Lehet, hogy az úrnak inkább üres mészárlásra alapuló akciófilmeket kellene rendeznie disztópikus szocio-horrorok helyett, mert a Választási év akciójelenetei egészen ütősre sikeredtek. Persze nincs belőlük túl sok, néhányat pedig sikerül megrontani a béna szövegkönyv csak azért is beszúrt, hiteltelen mondataival, de a shotgun nagyot üt, a testek hitelesen csapódnak a betonba, a művér pedig elsőosztályú tálalásban fröcsög mindenfelé. Ráadásul itt-ott még némi jelmeztervezői kreativitásra is felfigyelhetünk, sőt, a teljesség kedvéért még megemlíteném, hogy a zenei aláfestésekben is akad potenciál.

Összességében viszont A megtisztulás éjszakája: Választási év unalmas és felületes produkció, amelynek keserű, saját maga által táplált reményeit beváltani képtelen végeredménye talán végre meggyőzi James DeMonaco-t arról, hogy ezt a franchise-t most már tényleg be kell fejezni... álmainkban, hiszen már be is jelentették a negyedik felvonást. 4/10.

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr6611985878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása