Movie Tank

Az eljövendő próféta kálváriája - Persepolis (2007)

2016. november 07. - Sparrow

A bolygó egy jelentős része ma is konstans módon úszik a vérben, ami tragikus módon nagyon gyakran ártatlanok testéből ontatik ki, ám mégis, ha valami, akkor a puskaporos és atomszagú 20. század az, amit soha nem fogunk visszasírni. Egymást érő fegyveres konfliktusok, a globalizálódó világ okozta új ellentéteket kezelni képtelen nagyhatalmak és vérszomjas diktátorok váltották egymást. Így volt ez nyugaton és keleten, sújtotta a rosszakat és a jókat egyaránt. Iránban is.

persepolis2.jpg

A történet 1978-ban veszi kezdetét. A kislánykorának éveit taposó Marjane Teheránban él szüleivel. Figyeli a körülötte konfliktusba süllyedő világot, amelynek egyre veszélyesebb fordulataiból még keveset ért. Egyedül abban biztos, hogy a jövő prófétájává akar válni, és persze lelkesen meg is írja saját, jólelkűségből táplálkozó tanait. Ám ekkor kitör az iráni iszlám forradalom, az ország lakosságának élete vérontásba torkollik, Marjane pedig ebben a durva világban cseperedik kamasszá, majd fiatal nővé. Egy ellenségképekre épülő, öngyűlölő korban kell megtalálnia önmagát, máskülönben az egykori kislány nagy álmai örökre a semmibe vesznek.

Ez a lenyűgözően eredeti, animált képregényfilm tökéletesen precíz és sokkolóan merész tablót fest a huszadik század második felének közel-keletén zajló, létbizonytalanságot és félelmet szülő politikai viszálykodásról. Miközben a nyugati drótokon rángatott keleti szereplők egymást gyilkolják, az átlagember minden sarkon belefuthat saját végzetébe, hiszen a besúgórendszer nagyban működik. A Persepolis egyik fontos, és tökéletesen teljesített célja az, hogy a játékidő hosszára átültesse a nézőbe azt a nyugtalanságot és feszültséget, amit a teheráni kisembereknek kellett megélni nap mint nap, hosszú éveken keresztül. 

persepolis.jpg

Igen, a Persepolis kizökkent komfortérzetedből, viszont nyújt valami egészen mást is. Komédiát. Ez a mű ugyanis tűpontossággal hangolt szatíra, nem csak komor történelmi film. Így válik a befogadói élmény rendkívül összetetté, ettől kell a nézőnek egyszerre sírnia és nevetnie. Ez egy rendkívül szimpatikus, okos és nem véletlenül népszerű zsáner. A szatirikus narratívához illeszkedően a rajztechnika is a karikatúra jegyében prezentálja a képkockákat. A figurák jellemükhöz igazodva öltenek testet, miközben a fekete-fehér kontraszttal, illetőleg a különböző szürke átmenetekkel kiválóan játszanak az alkotók, ezzel kihasználva az animációs műfaj lényegét, az emlékezetes vizuális ábrázolásmód lehetőségét.

A kontextust a 20. század tragédiái határozzák meg, az ábrázolásmód pedig a szatíra és a karikatúra jegyében valósul meg. A fő történetszál pedig egy fiatal lány útkeresése, egy identitásválsággal és rengeteg intraperszonális konfliktussal kikövezett, keserű ösvény végigjárása. Marjane lelkes kislányból lázadó kamasszá érik, majd Európába utazva megismeri a nyugati zenei szubkultúrákat, a punkokat és a hippiket, hogy aztán teljesen összezavarodva bizonytalan, az életben nehezen navigáló fiatal nővé érjen. A Persepolis azt kérdezi: Élhet-e teljes felnőtt életet az, akinek egész gyermek- és fiatalkora a félelem, a magány és a határozatlanság kereszttüzében telt? Mert a hatalmasok tankokkal és bombákkal játszanak, ám a végeredmény csupán ezerszámra összetömörülő, rémült és értetlenkedő gyermek lesz, akik nem tudják, mit kezdjenek magukkal egy olyan világban, amelyik bármelyik nap odaveszhet a nukleáris tűzben.

A Persepolis némileg túlnyújtott, ám hatásos és intelligens prezentáció az erőszak világtársadalmáról, és egy ebben a kontextusban felnőni kénytelen, nehéz sorsú lányról. Kétségtelenül kihagyhatatlan. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr5611934449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása