Movie Tank

Jason Bourne (2016)

2016. július 27. - Sparrow

Miután befejezték a rendkívül sikeres és minőségi trilógiát, Paul Greengrass és Matt Damon minden jel szerint végleg búcsút mondtak a Bourne-szériának. A stafétabot Jeremy Rennerhez került, A Bourne-hagyaték azonban nem vésődött bele olyan mélyen a köztudatba, mint elődjei. Nem volt rossz, de valljuk be, aki nem nézte újra mostanában, már nem igazán tudja felidézni, hogy miről is szólt. Aztán szépen lassan elkezdték pletykálni, hogy Damon talán visszaszállna a dologba, majd felgyorsultak az események, és egyszerre már készült is a trilógia folytatása, ráadásul újfent Paul Greengrass vezénylete alatt.

jasonbourne.jpg

Jason Bourne (Matt Damon) eltűnt a világ és a CIA szeme elől. Miközben a múltjától kísértett ex-bérgyilkos illegális, fogadásalapú bunyókból tartja fenn magát, régi szövetségese, Nicky Parsons (Julia Stiles) betör az ügynökség számítógépes rendszerébe, ahonnan a legtitkosabb műveletek aktáit lopja el. Köztük van egy bizonyos tervezet, mely Bourne apjához köthető, így a nő felkeresi hősünket önkéntes száműzetésében. A játszma pillanatok alatt újra mozgásba lendül, Bourne ismét üldözőbe veszi a CIA-t, hogy annak igazgatójából (Tommy Lee Jones) kicsikarja az igazságot, ám dolgát megnehezíti a nyomában loholó, hidegvérű profi (Vincent Cassel). 

Eme film esetében valószínűleg senki sem a nagyszabású újításokat várja, nem akar mást, vagy akár többet kapni annál, mint amivel az eredeti trilógia kecsegtetett. Csupán szeretnénk még egyszer, újra beülni a moziba és végigizgulni Jason Bourne egy eddig még nem látott kalandját. Ugyanúgy feszültséggel és látványos akcióval dúsítva. Igazság szerint Paul Greengrass érezhetően pontosan így áll a produkcióhoz, de azért ahol tud, ott igyekszik frissíteni a franchise repertoárját. Habár az akciótípusok mindegyikét ellőtték már a korábbi részek során, most némelyik felturbózva vagy új kontextusba helyezve teszi újfent tiszteletét. Greengrass rendezői csúcsa a filmben már rögtön a játékidő elején feltűnik, a görögországi tömegtüntetés közepette lezajló menekülés és üldözés ugyanis hihetetlenül jól van megkoreografálva, a jelenet rendkívül hiteles és erőteljes. Persze a rendező később sem okoz csalódást. A film nagy részében persze nem közelíti meg A Bourne-ultimátum színvonalát, de a nagy finálé részeként azért levezényel egy elképesztően brutális autósüldözést.

jasonbourne2.jpg

A történet szempontjából szintén a korábbiakhoz hasonló alkotást kapunk. A paranoiathrillerbe illő, kezdetben kissé ködös felütés beindítja a konfliktust, a későbbi fordulatok pedig jól működnek, habár ezúttal is igaz, hogy a nagy egész azért egyáltalán nincsen túlgondolva. A hangsúly nem a sokrétű hírszerzőthrilleren van, inkább az izgalmas tálaláson, de ez eddig is így volt, és ahogy korábban, úgy most is működik. Természetesen Bourne személyes kötődése az eseményekhez ezúttal is fontos aspektus. Eddig ismeretlen részletek kerülnek elő a főhős múltjából, hogy annak fájdalmai és indulatai ezáltal tovább bonyolódjanak. A CIA szemszöge is megmutatkozik. Az igazgató karaktere talán egy kissé ki van sarkítva, ráadásul a közösségi médiához és az adatvédelemhez kapcsolódó konfliktus is csak lóg a levegőben, de összességében sikerül az ügynökséget veszélyes szervezetként feltüntetni. Vagy inkább egy olyan komplex szervezetként, ami rendkívül veszélyessé válhat, ha rossz kezekbe kerül.  

Matt Damon kiválóan helyezkedik vissza pályafutása talán legfontosabb szerepébe. Ezúttal is jól hozza a "Jack Bauer-törzs" jeles mozis képviselőjének karakterét. A női főszereplő ezúttal Alicia Vikander, aki hitelesen helytáll, de azért nem ez lesz élete legemlékezetesebb alakítása. Vincent Cassel rideg profizmussal kelti életre a rideg profit, eléggé látszik, hogy ez a figura nem volt megerőltető a fantasztikus színész számára.

A Jason Bourne jól sikerült. Az eredeti trilógiától elmarad, hiszen nem tud olyan kiegyensúlyozott, masszív összképet produkálni, de szinte biztos, hogy a széria rajongói nemigen fognak csalódni benne. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr708917812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2016.07.27. 19:07:40

Bourne-hagyaték? Volt ilyen?
A címekre már nem emlékszem, de Matt Damon nem 3 Bourne-filmet csinált? Az első volt a rejtély, amiben a yachton akarta megölni azt a fekete bőrű férfit, de annak az ölében volt a gyereke. A másodiknak az elején valamelyik ázsiai országban rejtőznek, de megtalálják Őket és a Franka Potente által alakított lány meghal. A harmadiknak a végén meg eljut arra a helyre, ahol kiképezték.
De "hagyaték"?
Amúgy már alig várom, hogy lássam az új részt:)!

Levente B. · combatant.blog.hu 2016.07.27. 20:36:58

@Kyria:
Jeremy Renner-el készült a Bourne hagyaték 2012-ben.

ROTFL Manó 2016.07.27. 21:32:48

Faking!

Egyedül én emlékszem a Bourne rejtély c. filmre a nyolcvanas évekből Ricsárd Csembörlénnel?!?

www.imdb.com/title/tt0094791/?ref_=fn_tt_tt_6
süti beállítások módosítása