Movie Tank

Pénzes cápa (2016)

2016. május 27. - Sparrow

Ahhoz képest, hogy az átlagbefogadó számára alapvetően mennyire unalmas témának tűnhet a pénzvilág és a tőzsde, az eme gondolatkörben mozgó filmalkotások általában elég szórakoztatóra sikerülnek. Elég, ha csak az utóbbi néhány év termésére gondolunk, A Wall Street farkasára és A nagy dobásra. Ezúttal Jodie Foster jelentkezett be egy thrillerrel, amihez meglehetősen impozáns szereplőgárdát verbuvált össze. Meglepő módon a Pénzes cápa legnagyobb pozitívuma a másik oldalról megnézve a film legkomolyabb hibájává válik. Ez a produkció ugyanis egyáltalán nem thriller.

moneymonster.jpg

Lee Gates (George Clooney) nagymenő tévésztár, aki Money Monster című, tőzsdézéssel foglalkozó showműsorának színfalai között érzi magát igazán otthon. Nem sokkal nyugdíjazása előtt, az egyik utolsó adás közben besétál a színpadra egy kétségbeesett, fegyveres férfi (Jack O'Connell) és arra kényszeríti Gates-t, hogy csatoljon fel magára egy robbanótöltetekkel kidíszített mellényt. Ezt követően a férfi a műsorvezetőn kéri számon pénzügyi bukását, ami a nagymenő Walt Camby (Dominic West) részvénykudarcához kötődik. A Money Monster eddigi legizgalmasabb adása váratlan fordulatokat vesz, miközben kiderül, hogy a háttérben illegális szálak működnek, és ahhoz, hogy Gates ezt épp bőrrel megússza, szükség lesz a rendező, Patty Fenn (Julia Roberts) rátermettségére is. 

Rendkívül érdekes filmélményről van szó. Az előzetesek és az alaptörténet feszült thrillert ígértek, olyasmit, amit a John Q, és zsánertársai szoktak szolgáltatni. Ám a Pénzes cápa jóformán teljes mértékben szöges ellentétét produkálja annak, amit ígért. Habár van fegyver, van bomba és van túszejtés, ez a film leginkább a vígjáték kategóriájába sorolható. Ez valóban nagyon meglepő, de igaz. A karakterdráma vonulata, a kialakuló szituációk és maga a konfliktus lefolyása is úgy áll össze, mint egy komikus jelleggel bíró produkcióban. Ennek van egy súlyos negatív és egy erős pozitív vonzata. A hiba az, hogy véleményem szerint a készítők, még ha terveztek is néhány lazább momentumot, nem feltétlenül akarták, hogy az összkép ilyen vicces legyen. Kicsit az volt az érzésem, hogy ebből a vágószobában, kényszerűségből lett az, ami. Ennek eredményeképpen a filmben nincs túl sok feszültség, a thriller légköre elveszik, és inkább komolyabb témát feldolgozó hülyéskedésbe csap át a dolog. Ugyanakkor viszont, még ha nem is ez lenne elvárható ettől az alapkoncepciótól, komédiaként működik a konstrukció. A Pénzes cápa nagyon szórakoztató film, az egyetlen probléma vele az, hogy meg lett volna benne a potenciál ahhoz, hogy sokkal többé váljon, akár az év egyik legjobb mozgóképévé is.

moneymonster2.jpg

A karakterek, ahogy maga a történet is, eléggé súlytalanra sikeredtek. Lee Gates szimpatikus főhős, de nincs kellő mélysége, a túszejtő srác motivációs rendszere pedig eléggé gyenge lábakon áll. Még talán Patty figurájában van a legtöbb kurázsi. A színészi játékok ehhez mérten nem kiemelkedőek, de azért jók. George Clooney biztosan helytáll a főszerepben és Julia Roberts sem rossz. Jack O'Connell az utóbbi években rendszeresen feltűnik, eddig inkább kisebb produkciókban láthattuk. Még mindig nem lehet eldönteni, hogy vajon milyen karrier várhat rá, ebben a filmben mindenesetre nem alakított nagyot.

A Pénzes cápa összességében jó film, egyszeri megnézésre mindenképpen tudom ajánlani. Azt fontos szem előtt tartani, amikor beülünk rá, hogy habár thrillernek tűnik, egyáltalán nem az. Vígjáték. Színtiszta vígjáték. 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr348751302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása