Movie Tank

A tengernél (2015)

2015. november 12. - Sparrow

Angelina Jolie megint rendezett. A hölgy ilyetén munkássága nem igazán foglalkoztatott eddig, az egyhangúan rossz értékeléseket kapott A vér és méz földjén című produkciótól inkább megkíméltem magamat, a Rendíthetetlent viszont elkezdtem, ám végignézéséhez nem volt kellő kitartásom. Most megérkezett a legújabb direktori munka, amelyben Jolie saját magát és férjét, Brad Pitt-et is rendezte. Mondanám, hogy ez a produkció már érdekelt, de ez sajnos hazugság lenne. Azonban ettől függetlenül egészen kellemes meglepetést okozott az összkép, de meg lehet nyugodni, a kirobbanó mozis teljesítménytől azért mérföldekre van.

by-the-sea-.jpg

Vanessa (Angelina Jolie) és író férje, Roland (Brad Pitt) egy franciaországi, tengerparti kis üdülőbe érkeznek. Az alkotói válságban szenvedő férfi a kiruccanástól várja az ihletet, a dolgot azonban megnehezíti állandóan rossz kedvű, unatkozó felesége, aki semmittevéssel tölti napjait. Az egyhangú időtöltést a szomszéd szobában nyaraló fiatal házaspár kavarja fel. Vanessa számára irritálóvá válik a pár feltétlen boldogsága, hamarosan pedig felfedez a két szobát egymástól elválasztó falon egy szép, formás, indokolatlan lyukat. És kezdődik a kukkolás...

A tengernél kezdetben nagyon rossz filmnek tűnik, azonban ha van türelmünk hozzá, és nem rohanunk ki húsz perc után dühöngve a moziteremből, láthatjuk, ahogy egész korrekt módon kialakul a szebb napokat is látott szereplők szebb napokat is látott házasságának története. Nincs persze szó magas szintű brillírozásról, sőt, a cselekmény igazság szerint végig nagyon unalmas, és fárasztóan lassú. A múltbeli tragédia kibontakoztatása, és a karakterek fokozatos felépítése üdítő élményként hat, az összképet viszont súlyosan rombolja a szövegkönyv gyakorta jelentkező erőltetettsége, a sok hiteltelen, prédikációszerű mondat, amelyek nem illenek az emberközeli dráma kontextusához. Jolie rendezése az átlagosnál is átlagosabb, nemigen figyelhetünk fel kimagasló megoldásokra vagy emlékezetes beállításokra, annál inkább viszont az egyhangú képi világra.

by-the-sea.jpg

Az első hírek felröppenése óta úgy gondoltam, hogy rossz döntés volt Jolie-tól, hogy férjét választotta szereplőtársul ebbe a történetbe. Szerintem ezzel pont a színészkedés lényegét kerülték ki, és habár a két főszereplő jól kiegészíti egymást, gyanúm összességében beigazolódott. Brad Pitt szórakoztató, de sokkal kevesebbet nyújt, mint amennyit szokott, meg amennyire amúgy képes korunk egyik legjobb amerikai színésze. A mérsékelt tehetséggel bíró Angelina Jolie produktuma viszont így valamivel színvonalasabbnak tetszik. Érdekes, amúgy, hogy a főszereplő-forgatókönyvíró-rendező saját karakterét játssza a saját rendezésében, és mégis, a játékidő első felében mintha önmaga sem értené a figura lényegét. Aztán a fináléra kialakul a dolog, de az odáig vezető úton akadnak bukkanók szép számmal.

A tengernél nagyon unalmas, de összességében nem rossz film. Felületes felütésből végül egészen korrekt kerek egészet alkot, ügyesen vázol fel egy hétköznapi emberi tragédiát. De nagyon feledhető, és ettől nincs Brad Pitt vagy akármi más, ami megmenthetné. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr918072406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása