Movie Tank

Egy levegővel #48

2014. október 11. - Sparrow

Ezúttal kettő stop-motion animációról lesz szó.

Csibefutam (2000)

A Tepsi-tanyán élő csirkék élete nem éppen fenékig tejfel. Az agyalágyult Tepsi gazda jelenléte még nem is lenne chicken-run.jpgnagy gond, ám az üzemet Tepsiné asszony irányítja, aki kegyetlen vigyorral az arcán viszi levágni azt a tyúkot, amelyik már jó ideje nem tojt semmit. A csirkék vezéregyénisége Rozsda, aki mindenáron megakarja szöktetni az egész bagázst a farmról, ám kísérletei rendszerint kudarcba fulladnak. Új, és talán utolsó reményként azonban feltűnik a színen Rocky, a repülő kakas, aki végre kijuttathatja a csirkéket a tanyáról. Hát, igen ez a történet azt az elrugaszkodott vonalat képviseli, amit nagyon szoktunk szeretni az animációs filmek esetében. A szökni próbáló csirkék viszontagságai számos rendkívül humoros szituációt teremtenek, és a kiváló, vicces hangulat csak tovább fokozódik a nagyszerű karaktereknek köszönhetően. Rozsda a tyúkok legérettebbike, ő igyekszik összetartani a csapatot. Aztán itt van Taraj a katonatiszt-jellemet képviselő kakas, és persze számos idióta csirke, akiken jókat lehet röhögni. A Tepsi-tanya kisugárzása kifejezetten ijesztő, olyan hatása van, mint egy fogolytábornak. Ez a főhelyszín töltődik fel a Peter Lord és Nick Park rendezők által kiválóan megkomponált jelenetekkel, melyek közül a táncmulatságot bemutató képsor viszi a prímet, de a hangulat kiválóan érvényesül a Rocky-poszter teljessé tételekor is. A cselekményvezetés igazán szórakoztató, egymást érik a különböző izgalmak, amelyek közül a pitegépben lezajló túlélőtúra viszi a prímet, de persze a repülős finálé sem elhanyagolható. Mindemellett egy kis jenki-kritika is megjelenik a műben. 8,5/10.

A halott menyasszony (2005)

Tim Burton és Mike Johnson nekrofil rémmeséje zseniálisan jó filmélmény! A főhős Victort szülei egy számára teljesen ismeretlen lánnyal akarják összeházasítani, akivel, mint kiderül, nincs is komoly baj, ám mielőtt nyélbe corpse-bride.jpgüthetnék a frigyet, Victor egy egészen abszurd véletlen folytán eljegyez egy halott lányt, aki magával viszi a fiút a holtak birodalmába. Aha, tényleg erről szól a film, és emberek, ez valami lehengerlően fantasztikus! Burtonék elképesztően morbid agyszüleménye árasztja magából a stílust és a hangulatot. A horrorisztikus légkör és a magával ragadó jókedv váltakozik a játékidő során, miközben eszelősen morbid jelenetek gondoskodnak a néző felhőtlen szórakoztatásáról, és arról, hogy a sajnos csak 70 perces játékidő egy szempillantás alatt elrepüljön. A jelenetkoreográfiák elsőosztályúak, a dalbetétek remekül működnek, a humorvilág pedig egész egyszerűen fantasztikus! A gondosan és intelligensen megszerkesztett színvilág remekül érvényesül. Az élők földje szürke, sötét árnyalatokban létezik, összképe ellenszenves, a holtak birodalma viszont színes, és csak úgy árasztja magából a vidámságot. A társadalomkritika egyértelmű, és Burtonék ezzel az önmagából kiforgatott kontraszttal nagyszerűen teremtik meg azt az abszurd atmoszférát, ami miatt ezt a mesterművet muszáj lesz újranézni. Aztán újra. És újra... ÉS ÚJRA!!!! 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr226771929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása