Movie Tank

Coherence (2013)

2014. szeptember 21. - Sparrow

Tekintetbe véve, hogy erről a filmről spoilermentesen lehetetlen írni, kiírom, hogy SPOILERES!

Járod életed útját. Az életutat. Telnek az évek, jönnek az eredmények, és érkeznek a csalódások is. Míg előbbiek kapcsán csupán néhány pillanatig élő boldogságot engedsz meg magadnak, addig utóbbiak örökre veled maradnak, és nem hagynak nyugtot a számodra. Mert tudod, hogy ha akkor másképp döntesz, akár csak valami egészen apró dologban, akkor most teljesen más lenne az életed. Egy vagy a millió lehetőség közül. Te létezel.

De mi van akkor, hogyha a másik kilencszázkilencvenkilencezer-kilencszázkilencvenckilenc is létezik? Valahol a közelben.

coherence.jpg

A történet egy baráti társaságra fókuszál, amelynek tagjai végre újra hiánytalanul össze tudnak jönni egy közös vacsora erejéig. Megy a nosztalgiázás, és a lényegtelen dolgokról való csacsogás, miközben időnként szóba kerül az a bizonyos Miller-üstökös is, ami ezen az éjszakán a Földhöz rendkívül közel halad el. Először csak betörik néhány telefonképernyő, majd elmegy az áram. De később már egészen hátborzongató események láncolata veszi kezdetét. Valami ugyanis nagyon nincs rendben ezzel az éjszakával, és azzal a bizonyos szomszéd házzal.

Nevezhetnénk egy helyszínes műnek a Coherence-t, de igazság szerint itt mindenről szó van, csak éppen egyetlen helyszínről nem. Pontosan az a lényeg, hogy az üstökös fényében - vagy sötétjében - feltáruló párhuzamos valóságok elképesztően tágas teret adnak a cselekménynek. Rendkívül különleges hangulattal ruházza fel a filmet a tény, hogy habár csupán egy-két szobát vélünk látni, valójában jól tudjuk, hogy itt egy hatalmas helyszínegyüttesről, egy feldolgozhatatlan méretű labirintusról van szó. És ez egyszerre ijesztő, és csodálatraméltó.

A sztori elsősorban azért fogja meg a nézőt, mert alapfelvetése rendkívül izgalmas, és tudományos-fantasztikus elméletét lépcsőzetesen felépítve, logikus tálalásban prezentálja. A számtalan "én", a párhuzamos világok, a különböző életutak, illetve az önmagunk ellensége-effektus együttese rendkívül hitelesen kel életre a produkcióban. A lábunk alól kiszalad a talaj, elveszik a biztonságérzet, és a paranoia egyre fokozódik. Tény és való, hogy időnként leül a cselekmény, de csak azért, hogy néhány perccel később kétszer olyan durva energiával pörögjön fel, és úgy ragadjon magával újra. A tulajdonképpeni tanulság nem más, minthogy minden tettünk aktív, és fontos kihatással van az életünkre, de mivel agyunk nem képes minden egyes tizedmásodpercben ennek tudatában dönteni, saját meggondolatlanságunk rabjaiként vagyunk kénytelenek hánykolódni a sors labirintusában. Mert mi magunk vagyunk a sors, saját elhatározásaink, indulataink, és érzelmeink határozzák meg az ösvényt, amin járunk. A Coherence végkifejlete szerint a helyzet sajnos nagyon úgy néz ki, hogy legyen akármekkora a boldogság, legyen akármennyire tökéletes a kép, a káosz mindig megtalál, mert előbb-utóbb úgyis eljön a pillanat, amikor belenézel a tükörbe, és azt látod, hogy az a valaki, aki visszanéz rád, a halálodat akarja.

coherence.png

A színészgárda tagjai nem túl ismert nevek, de ez senkit se riasszon el a produkciótól, mert mindannyian brillíroznak! Nagyon jó, hogy nincs kifejezett főszereplő - talán Emily Baldoni-t lehetne megnevezni, ha muszáj lenne -, hanem a hangsúly megoszlik a karakterek között, így mindenkinek van lehetősége megmutatni a tehetségét. Hál' Istennek meg is mutatják! Na, azért ne tessék azt gondolni, hogy itt világrengető alakításokról van szó! Nem, tényleg nem. De a színészi játékok ettől függetlenül maradéktalan hitelességgel csapódnak le, remekül működik a gárdatagok csapatmunkája, és a szereplőkben dúló, elburjánzó feszültség tökéletes tálalásban kel életre.

A Coherence az utóbbi évek egyik legjobb ismeretlen filmje. Nagyszerű alapötletet sikerül részletgazdagon kivirágoztatnia! Erősen megnézésre ajánlott mű! 9/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr906712659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2014.09.21. 20:20:23

Pár ember addig beszéget a szokásos amerikai pökhendi és ostoba stílusban amíg el nem kezded pörgetni a filmet. Ahogy egyre gyorsabban és gyorsabban pörgeted kiderül, hogy valóban nincs a filmben semmi tudományos és fantasztikus sem, akár a te konyhádban is forgathatták volna... persze akkor talán *történt* volna valami a film alatt.

Az "ismeretlen" film ez esetben annyit tesz, hogy sokkal kevesebből forgatták mint bármelyik Asylum filmet és ez nyilván meg is látszik rajta.
süti beállítások módosítása