Movie Tank

Szikével Isten ellen - Így indított A sebész

2014. augusztus 11. - Sparrow

Steven Soderbergh az utóbbi esztendők egyik legaktívabb filmrendezőjeként jeleskedett, évenként több produkciót is ledirigált. Idén azonban új tévésorozatának szenteli minden idejét, és A sebész stáblistáján felvonuló neveket nézve nem csak őmiatta kaphatjuk fel a fejünket, hiszen a főszereplő nem más, mint az utóbbi időben takaréklángon égő Clive Owen.

knick.jpg

A történet a huszadik század legelején, New Yorkban játszódik. Dr. John W. Thackery (Owen) sebészként dolgozik a Knickerbocker Kórházban. Főnökével és barátjával (Matt Frewer) közösen próbálnak hatékony módszert találni annak érdekében, hogy kevesebb nő és újszülött haljon meg szülés közben, ám miután sokadik alkalommal is kudarcot vallanak, az idős főorvos főbe lövi magát. A megüresedett posztot Thackery foglalja el, akinek nemcsak a betegekért, hanem önmagáért is küzdenie kell a mindennapokban.

Soderbergh odatette magát, ez tény. Az első epizód legalábbis arról árulkodik, hogy profin rendezett szériát követhetnek nyomon a későbbiekben azon nézők, akiket meggyőzött a nyitóepizód. A hangulat persze nem a rózsaszín virágok között ugráló, kiskutyás-pillangós örömmámorra gyúr, sőt, mellékel mindennemű szentimentalizmust, ami helyett a direktor naturalista, földhözragadt, úgy is mondhatjuk, hogy kegyetlen ábrázolásmódot alkalmaz. Úszunk a vérben. Az első műtétet bemutató képsor szabályosan gyomorforgató lehet azok számára, akik nem bírják a premier plánban tálalt naturalizmust. Soderbergh nem spórol a művérrel, célja érezhetően a minél valósághűbb tálalás megalkotása. A fényképezés szürke világot teremt, egy olyan kort, amiből hiányoznak az élénk színek, és ennek köszönhetően A sebész szomorú, nyomasztó kisugárzással bír. Az atmoszférát tovább erősíti Cliff Martinez kiváló zenéje.

theknick.jpg

Thackery karaktere nem kicsit hajaz Dr. Housera. Ugyanúgy drogfüggő, és hasonlóan bunkó, sőt, még kurvázik is, az egyetlen fontos különbség, hogy kisebb lelkesedéssel poénkodik. De azért poénkodik. Meg persze, ne felejtsük el, hogy Thackery sebészként, nem pedig diagnosztaként működik. Nem is nagyon működhetne akként, hiszen 1900-ban járunk, és a sorozat egyik elsődleges célja érezhetően az, hogy hitelesen bemutassa az orvostudomány fejletlenségét. Öl a TBC, a szülő nők pedig otthonuk helyett a temetőbe mennek, nemritkán gyermekeikkel együtt. A történet eme aspektusból való mesélése nem keveset dob az atmoszféra keserű kisugárzásán. A forgatókönyv Thackery karakterén keresztül úgy mutatja be az orvosok küzdelmét, mint egy Isten ellen vívott szélmalomharcot. Mondanom se kell, hogy a vallás és a tudomány összeütköztetése nagy erőssége lehet a későbbi epizódoknak.

A rasszizmus megintcsak fontos témának ígérkezik, hiszen a nyitórész főkonfliktusa a kórházba újonnan érkezett fekete sebész, Dr. Algernon Edwards (André Holland) által teremtett feszültségből ered. Thackery nem akar magának néger helyettest, ami kezdetben személyes rasszizmusnak tűnik, de később logikailag is alátámasztásra kerül, hiszen a főhős jól tudja, hogy a páciensek nem fogják engedni, hogy fekete orvos műtse őket. Talán ez utóbbi lesz a széria legizgalmasabb szála.

Clive Owen rajongói odáig lehetnek az első rész láttán, hiszen a színész valósággal parádézik, elképesztő, hogy mennyire fekszik neki Thackery karaktere. Lehet, hogy a színész számára hasonlóan meghatározó lesz ez a szerep, mint Hugh Laurie esetében House? Nem kizárt. Minden bizonnyal André Holland is fontos szereplő lesz a későbbiekben, és egyelőre úgy tűnik, hogy a fekete színész jól dolgozik össze Owennel. Az egyik nővér szerepében Eve Hewsont láthatjuk, aki valószínűleg a sorozat egyik fontos mellékszereplője lesz, és úgy néz ki, hogy a fiatal színésznő jó választás volt a szerepre. 

Nem kevés lehetőség van A sebészben. Hozok majd évadkritikát is! Addig meg lássuk, mit mutat a tévéképernyőkre átköltözött Steven Soderbergh!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr506590001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.12. 09:11:49

ejj, de fura ez az új desing. :S

A sebész első része pedig olyan joó közepes lett sztem
Mindenből kaptunk egy keveset (beteglopás, drogos doki, sebészet, rasszizmus), de félő, hogy a sorozatban majd ezekből csak nagyon kevés marad hosszútávon.

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2014.08.12. 16:26:39

ha valaki megtalálja a vége főcím alatt hallható zenét (amikor belőtte magát, is az ment), vendégem egy sörre :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.08.12. 16:29:56

@doggfather: Jó, vagy rossz értelemben fura? Ha utóbbi, akkor szerintem csak a szokatlanság miatt érzed így.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.12. 21:50:32

@Sparrow: simán fura, nem jó vagy rossz csak fura, ahogy írod szokni kell.

2014.08.12. 21:52:41

Nekem nagyon bejött: várom a folytatást.

@nevetkőzzcsakszopnifogsz!: Nem volt könnyű dolgom, és (bevallom) igazából magam miatt kerestem meg, mert imádom Cliff Martinez zenéit - amit ezúttal produkált, az meg egyenesen briliáns.
Szóval: nem egyszerű rájönni, hogy merre meddig, mivel a The Knick soundtrack még meg sem jelent :)
De egyébként ő lesz az: Son of Placenta Previa
blogs.indiewire.com/theplaylist/exclusive-listen-to-cliff-martinezs-son-of-placenta-previa-from-the-soundtrack-to-steven-soderberghs-the-knick-20140805

/a Corona a kedvencem :)/
süti beállítások módosítása