Movie Tank

Trónok harca - 4X07

2014. május 20. - Sparrow

Ma éjfélig még van lehetőség címeket küldeni az Olvasói Hétre itt!

Az előző rész elhozta a sorozat egyik legemlékezetesebb jelenetét, Peter Dinklageről eddig is tudtok, hogy nagyon tehetséges, de ilyen szintű remeklést azért senki sem várt. Az állunk leesett, a regényt ismerők, tehát jómagam is, pedig máris dörzsölgethetik a tenyerüket, hiszen már nincs messze a párbaj általi ítélethirdetés. Cersei nem hazudtolja meg önmagát, természetesen olyan bajnokot választ, akit jóformán lehetetlenség legyőzni. Hogy eme állításnak érvényt szerezzenek, a készítők prezentálnak egy nem akármilyen vérengzést, amelyben a különböző hadifoglyok(?) darabokba vágva, kibelezve rogynak a Hegy lábai elé. Nagyon kemény.

thrones407.jpg

Ezúttal is Tyrionhoz fűződnek az epizód legemlékezetesebb jelenetei, ugyanis az Ördögfiókához három vendég is érkezik, gondosan elosztva a játékidő folyamában. Az első a bátyja, Jaime, aki kérdőre vonja öccsét, hogy mégis miért nem bírt nyugton maradni. Mert akkor nem érne a következő glóbusz, mondhatná Peter Dinklage, amire Coster-Waldau jóízű nevetéssel felelhetne, ám ehelyett inkább prezentálnak egy minden ízében fantasztikus párbeszédes képsort, amelyben a két karakter testvéri kapcsolata eddig soha nem látott mélységekben tárul fel a nézők előtt.

A második vendég Bronn, aki nem több egy egyszerű zsoldosnál. Nem barát ő, nem társ a bajban, csupán egy egyszerű gazember. A gond csak az, hogy a nézőkkel együtt maga Tyrion is bedőlt az első benyomás látszatának. Ám most lehullik a lepel, és ismét kapunk egy jól megkomponált, tökéletes kifutással operáló jelenetet.

Aztán megérkezik Oberyn Martell, aki hozza magával a meglepetés erejét is. Amikor Tyrion már abszolút padlón van, és kezdi feladnia a reménykedést, megcsillan egy szinte lehetetlennek tetsző esély. Képzelem, hogy a könyvet nem ismerőknek mekkora szájtátós élmény volt a herceg jelenetzáró mondata. Ja, és persze azt is meg kell említeni, hogy ebben a képsorban hangzik el az évad előzetesébe is bevágott "If you want justice, you've come to the wrong place." (Ha igazságra vágysz, rossz helyen jársz.) című mondat, amit akár az évad DVD-kiadásának díszdobozára is felvéshetnének, annyira stílusos, és erőteljes.

Arya és a Véreb haldokló férfira lelnek barangolásuk során, és ebből a találkozásból rendkívül fontos momentumok kerekednek ki, hiszen ez a névtelen, saját vérében fürdő, hétköznapi ember példázza mindazt a káoszt és értelmetlen vérözönt, amit az önjelölt uralkodók háborúja szül. A furcsa páros következő jelenetében a Véreb meglepő mélységekig feltárja magát Arya előtt, és ennek egy igazán megható képsor lesz az eredménye.

Havas Jon is kap egy jelenetet, amiben nem történik sok, mindössze annyi, hogy szegény szerencsétlen fattyúra nem hallgat a Fekete Vár vezetősége. Jon ezen felhúzza magát, hiszen jól tudja, hogy neki van igaza. Nyilvánvalóan érdekes dolgok fognak történni ezen a szálon, de egyelőre még csak az előkészítés zajlik.

dany.jpg

Daenerys rájön, hogy mivel királynő, akármit megparancsolhat alattvalóinak, így jól megdugatja magát elcsábítja Daario Naharist, akinek természetesen nincs ellenére a dolog, ám - egyelőre legalábbis - fontosabb ezen a szálon Dany következő jelenete, amelyben Jorah Mormonttal folytat vitát az uralkodással járó felelősségről, és mivel Ser Jorah Ben bácsinak is tökéletes lenne, rádöbbenti a fiatal királynőt, hogy a nagy erő nagy felelősséggel jár, aki így némiképp módosít korábbi döntésén.

Melisandre pucérkodik meg mosolyog, na de közben azért arra is szakít időt, hogy az elsődleges bábujaként mozgatott Stannis-nének eláruljon néhány titkot a titokzatosságról, ám ami még fontosabb, az a jelenet befejezése, ami rendkívül baljós hangulatot áraszt magából, hiszen a jelek szerint elkezdhetünk aggódni a csúnya arcú kislányért.

Brienne és Pod szála továbbra is a történet lazább, enyhén humoros vonalát képezi, ám a szokatlan, össze nem illő páros ezúttal már lényegi felfedezést is tesz, hiszen összefutnak Arya egyik korábbi társával, aki meggondolatlan módon mindent elmond, amit tud a lányról, pedig nem lehet biztos benne, hogy Briennék jót akarnak. Persze, mi tudjuk, hogy jót akarnak, és ezzel a képsorral ez a történetvonal is beindulni látszik, reméljük ezt követően egyre izgalmasabb lesz.

Zárásként Sansát és Kisujjat kapjuk, meg a pszichopata anya-fia párost. A gyönyörű helyszínen, fantasztikus fényképezéssel felvett képek folyamából rendkívül érdekfeszítő cselekmény bontakozik ki, és a történések áramlásának végén meglepő fordulat érkezik, ami valószínűleg alapjaiban fogja átrendezni eme szál színterét.

Valaki igazságszérumot önthetett Westeros víztározóiba, mert ebben az epizódban furcsa módon mindenki megnyílt. Mi ezt egyáltalán nem bánjuk, ahogy azt sem, hogy a történet továbbra is gyorsan halad, de ugyanakkor gondosan kitér minden fontos részletre is. Most egy hét kimarad, de aztán az évad befordul a célegyenesbe, jön az utolsó három rész! A hetedik epizód 9,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr906184265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.20. 12:31:34

Bronn mitől gazember?!

Szerintem van olyan egyenes, mint Ned Stark volt, az első pillanatban megmondta tyrionnak, hogy zsoldos, hogy pénzért vállal el akármit is. Hogy tyrion 2 átdorbézolt éjszaka után azt hitte ők már barátok az nem az ő hibája.

De tényleg tiryion jelenetei voltak a legjobbak ismét.

Jorha hihetetlenül szerelmes marha, neki elég annyi, hogy a sárkányok anyja hallgat rá és már repül. :S

A végén a kisújjas rész bitang jó lett.
Jah és john Snow még mindig din't know nuthin.
süti beállítások módosítása