Movie Tank

Az Új Bosszú Angyalai: Őrszem (Képregény)

2014. május 07. - Sparrow

Brian Michael Bendis író ezúttal új alkotótársakat kapott maga mellé. A második ÚBA-kötetet Steve McNiven rajzolta, a tusrajzért Mark Morales felelt, a színeket pedig Morry Hollowellnek köszönhetjük. Eme felállásban készült el az Őrszem című képregény.

őrszem.jpgA Kitörés!-ben bemutatott börtönlázadás során az akkor még véletlenül összesodródó Új Bosszúangyaloknak a rejtélyes Őrszem segített leverni a balhét. Minden jel szerint a Föld egyik, ha nem a legnagyobb erejű szuperhőséről van szó. Viszont senki sem emlékszik rá. Robert Reynolds, az Őrszem civil alteregója, szentül hiszi, hogy megölte saját feleségét, ezért vállalta az önkéntes fogságot. A férfi retteg. Biztosra veszi, hogy képességei használatával a világra eresztette halálos ellenfelét, az Árny névre hallgató jelenséget. Csakhogy az Árny maga Robert Reynolds, az Őrszem önmagával vívja pokoli harcát. De miért tűnt el? Miért nem emlékszik rá senki? Miért csak néhány szuperhősképregény lapjain találkozhatnak vele az emberek? Ki ő valójában? És mi, vagy ki felelős életének összeomlásáért?

Bendis ezúttal egy könnyedebb sztorit rakott össze. Ezt nehéz elhinni, hiszen az olyan elemek, mint az elfojtott emlékek, a főhős saját magával vívott harca, és a halálos Árny-jelenség arra engednek következtetni, hogy ez egy igazán fajsúlyos, megrázó sztori. Pedig nem, a körítés ugyanis rendkívül egyszerű. Ez nem azt jelenti, hogy rossz lenne a képregény, csupán azt, hogy Bendis nem a legsötétebb oldaláról közelíti meg a témát. Akad azért számos remekül megkoreografált, érzelmes momentum, és még a humorosabb vonal is jelen van, elsősorban a Roncsolós mellékszálnak köszönhetően.

Az amnézia-szál rendkívül ügyesen van beleszőve a történetbe, nagy ötlet az elfeledett szuperhős alakja. És valóban, itt Vasember, Amerika Kapitány, Pókember, és mindenki más is csupán mellékszereplő. A központi figura egyértelműen Őrszem. És a karakter valóban ügyesen van kibontva. Kifejeződik benne a belső vívódás, a szenvedés, a félelem. Ettől függetlenül kissé felületes is egyben a karakterkezelés, lehetett volna még mélyebbre ásni a főhős fejében tomboló zűrzavarba és sötétségbe.

A rajzoló lecserélődött, de Steve McNivent sem kell félteni. Az úriember nem úgy rajzol, ahogy Finch, de ez nem probléma. A stílus más, de a minőség hasonlóan kiváló. McNiven inkább gördülékenyebb ceruzavonásokat, és lekerekítettebb formákat alkalmaz. A rajzokat élettel és energiával feltöltő színvilág lenyűgöző, és, hogy stílusos legyek, rendkívül sokszínű.

Összességében jó kis képregény ez. Kellemes kikapcsolódás, semmi extra. 7,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr706128740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.07. 17:42:11

nem sikerült megértenem a mai napig, hogy minek is kellett ez az Őrszem figura.
süti beállítások módosítása