Movie Tank

A Karib-tenger kalózai: A világ végén (2007)

2014. május 01. - Sparrow

A trilógia második és harmadik részét együtt forgatták le. Ennek megfelelően utóbbi, A világ végén alcímet viselő darab, szorosan kapcsolódik a Holtkak kincséhez. Való igaz, hogy a film részleteibe menően nehezen érthető azon nézők számára, akik nem látták a második felvonást, de ettől függetlenül, a produkció nagy egészét nézve, A világ végén önmagában is remek, és rendkívül hosszú szórakozást biztosít. Különben is, ki nézi meg a harmadik részt azelőtt, hogy látta volna a másodikat?

pirates32.jpg

A Kelet-indiai Társaság egyre agresszívabban lép fel a kalózokkal, és azok pártfogóival szemben, ezért ideje újra összehívni a kalózurak tanácsát. Azonban az egyik kalózúr, nevezetesen Jack Sparrow (Johnny Depp) éppen nem elérhető, hiszen Davy Jones rendkívül tágas, mégis borzasztóan nyomasztó tömlöcében csücsül, tehát gyakorlatilag halott. Ám a tanácsnak össze kell ülnie, ezért Will (Orlando Bloom), Elizabeth (Keira Knightley), és a többiek, a halottaiból frissen feltámadt Barbossa kapitány (Geoffrey Rush) vezetésével elindulnak a világ végére, hogy visszahozzák az életbe a Karib-tenger legszédültebb gazemberét.

Való igaz, hogy ezt a sztorit fele ilyen hosszú játékidőben is ellehetett volna mesélni, ám a filmet összességében nem érezzük túlnyújtottnak (bár az első felében azért kissé unalmas a produkció), hiszen Gore Verbinski brillírozik a rendezői poszton. A direktor elképesztő koreográfiákat pakol filmjébe, és hihetetlenül kreatív ötleteit tökéletesen kivitelezve fantasztikus élménnyel ajándékoz meg bennünket. A világ vége megtervezése remek, a visszaút pedig rendkívül hangulatos, a vízfelszín alatt bolyongó, és a másvilágra csónakon átkelő holt lelkek igazi kísértetsztori-atmoszférát teremtenek. És amúgy az egész filmről hasonló jókat lehet elmondani, mármint a hangulat tekintetében, hiszen ezen a téren igazi remekmű ez a produkció, Verbinski tökéletesen komponálja meg a légkört, és ennek köszönhetően maradéktalanul sikerül magával ragadnia a nézőt.

Ez a sztori azért kissé alibi. Ha nem lenne Verbinski rendezői munkája ennyire minőségi, akkor A világ végén egy kifejezetten üres film is lehetne. Persze, az alapötlet jó, a hangsúly remekül oszlik el a főhős, annak társai, Davy Jones, és a Kelet-indiai Társaságot képviselő Lord Beckett között. Aztán van itt némi árulás, egy csipetnyi cselszövés, és persze a Will és Eizabeth közötti szerelmi szál is fontos szerephez jut. Utóbbit különösen jól kezeli, és a produkció végén remekül varrja el a szkript, ráadásul már sehol sincs az a kettő, jellegtelen, üres figura, akiket még az első részben Willként és Elizabethként adtak el a készítők. Sparrow természetesen lökött, mint mindig, ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy, habár a kapitány próbálja nem kimutatni, gondolkodása valamelyest komolyodott a haláli túrának köszönhetően. Személyes kedvencem ezúttal Barbossa, aki hihetetlenül laza, kellemesen cinikus, és a fene essen belé, visszatért a halálból! (Jó, tudom, hogy igazából visszahozták, na de akkor is!)

pirates33.jpg

A világ végént a Holtak kincsével együtt vették fel, ennek megfelelően a színészi játékok is hasonló minőségűek a két produkcióban. A harmadik részben, az eddigi tapasztalatokat megerősítendő, a főszereplő Johnny Depp remekel, de Orlando Bloom is jó, és Keira Knightley is nagyon szépen helytáll. Geoffrey Rush fantasztikus, és a Bocskor Billt életre keltő Stellan Skarsgård is erőteljes játékot produkál.

A háromnegyedórás finálé megcáfolhatatlanul a film, sőt, az egész trilógia csúcspontja. Gore Verbinski elképesztően ütős végső zúzdát rakott össze. A tengeri csata látványos, és izgalmas, a harcok koreográfiája elsőosztályú, az összecsapásban egymást pusztító hajók pedig részletgazdagon bemutatott károkat szenvednek. Remek ötlet volt az alkotók részéről, hogy Will és Elizabeth a csata hevében kössenek expresszházasságot, aminek a végén, a csóknál, a film legjobb beállítását csodálhatjuk meg. Lenyűgöző, ahogy a csókolózó pár mögött, kissé lassítva, tombol a harc.

A látványeffektek természetesen ezúttal is kiválóak, ahogy a díszletek és a jelmezek is elsőosztályúak, de hát ezen elemek minősége nálam nem is képezte kérdés tárgyát a produkció megtekintése előtt. A zene kiváló, és remekül funkcionál hangulatfokozóként, de a készítők ezúttal sem tudták olyan jól alkalmazni a dallamokat, ahogy A Fekete Gyöngy átkának esetében.

A Karib-tenger kalózai: A világ végén remek filmélménnyel gazdagítja a nézőt, ugyanakkor ügyesen le is zárja a trilógiát, de persze nem az egész történetet, hiszen 2011-ben elkészült a negyedik rész. A világ végén 8,5/10.    

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr536100689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.01. 17:06:38

nekem pont a lezárása nem tetszett.

Az első film, de a második harmadik alapján pláne, nem gondolná az ember, hogy a két főszereplő szerelme van olyan mély/tartós/örök, hogy will átvegye a halhatatlan bolyongó szerepét, és a csaj majd türelmesen vár rá. :S

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.05.01. 18:25:03

@doggfather: Én örülök, hogy bevállalták a szerelmi szál bátrabb elvarrását, és nem nyálazták el a dolgokat.

A nép fia 2014.05.01. 19:50:24

Túlságosan leegyszerűsítettétek a filmet. Szerintem eléggé szövevényes, és nem egyszerű kitalálni, ki mikor miért áll arra az oldalra, ahová áll. Sok a motiváció, mind érthető, de nem mind ésszerű. Ember legyen a talpán, aki elsőre mindent megért! Persze a második film ismerete nélkül tényleg nem lehet követni.

Amúgy az eleje túl sok, a börtönben való nyafogás fölöslegesen hosszú és sok az ellentmondás, sok kérdést vet fel az egész.

A történet maga nem túl bonyolult: menj ide, keresd meg, ott van, hozd el, támadd meg. A sok karakter összefonódása teszi érdekessé.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.01. 20:03:41

silly silly silly.... nah azért ebben egyáltalán nem értünk egyet, szerintem ez a része a Tetralógiának már olyan szinten mocsokszar, hogy nálam kb legnagyobb jóindulattal egy 4-est kaphatna (épp a napokban terveztem róla írni, hála istennek, akkor most egy darabig parkolópályára tehetem :D)

majdnem lehidaltam, amikor megtudtam, hogy a mai napig Ez a világ legdrágább filmje, 350 milliós büdzséjével,

mi tetszik benne: az első félóra, Szingapúr csodálatos, Barbossa tényleg a legnagyobb arc (bár itt lassan mindenki visszatér a halálból)

és kb ennyi, a második részben annyira csalódtam, hogy amennyire vártam azt, annyira nem érdekelt ez, nem rég újra meg kellett nézzem, mert semmire nem emlékeztem belőle

nekem nem az utolsó csata tetszik, (most hagyjuk már, az egész flotta meg mögöttük mit csinál? barkóbázik?) hanem inkább a hajó ringatása, meg alatta a zenei téma

de pl Depp baromkodása a vízióival totál infantilis, és unalmas, ebbe a filmbe egyáltalán nem illik bele, más szürreális filmben biztos jól nézett volna ki,
meg az a rengeteg hülyeség, csata közben gyorsan adjál minket össze, úristeeeeeen

Chow Yun fat pedig megint ment a levesbe, csak elvesztegetett egy karaktert

Tia Dalma átváltozásánál én kértem elnézést

Davy Jones pedig itt már egy picsogós szerencsétlen (nem szerettek, elhagytak, lépjél már rajta túl öreg)

a két főbűnös egyértelműen a két gyökér forgatókönyvíró, akik annyira de annyira csavaros történetet akartak, hogy a végén már totál fárasztott a sok átverés, meg hátbatámadás, a KEVESEBB TÖBB

és persze az ilyen 2 részből áll egy film soha nem állt jól semelyiknek sem, még a LotR-nak sem, de ott másképp nem lehetett megoldani

ehhez a filmhez képest a negyedik rész valóságos megváltás, pedig az se valami jó

lavór 2014.05.02. 17:52:10

És ez most hogy ugrott be? Vetítik a tévében? Ezeréves film.
süti beállítások módosítása