Movie Tank

A CIA romokban, Brody meg sehol - Homeland 3X01

2013. október 01. - Sparrow

Habár a Breaking Bad véget ért, azért van mivel pótolni a hiányt, ugyanis az elkövetkező hetekben nem is egy nagyszerű sorozat jelentkezik új évaddal, így a Supernatural, a The Walking Dead, és az Amerikai Horror Story is, de a sorban elsőként a Homeland készítői prezentálják a 3. szezon nyitóepizódját. A Golden Globe - zápor centrumában királykodó hírszerzős sorozat, egyfajta reálisabb hangvételű 24-ként vált az utóbbi néhány év legelismertebb tévésorozatává. A dolog érthető, hiszen a történet izgalmas, az atmoszféra feszült, a karakterek remekül vannak megírva, a színészi játékok pedig zseniálisak. Egy nagyobb hibától eltekintve mindez igaz az új epizódra is.

homeland.png

Az előző évad végén súlyos károkat és tetemes emberi veszteséget okozó merényletet követtek el a CIA ellen. Bomba robbant, ráadásul a pokolgépet valaki Brody kocsijába helyezte. Ötvennyolc nap telt el a tragédia óta, az őrmesterből lett terroristából lett képviselőt azóta sem találják. Carriet felelősségre vonják, kihallgatják, és a Brodyval folytatott titkos akciót is előveszik. Időközben a haldokló, jó eséllyel bezárás előtt álló ügynökség élére Sault nevezték ki, aki a merényletért való megtorlást vezényli le egy egyszerre három kontinensen zajló, összehangolt akció keretein belül. És mindeközben Brody egy pillanatra sem tűnik fel. De miért nem?!!

Pedig mindenki arra várt az előző évad befejezése óta, hogy Damien Lewis karakterének vajon hogy sikerül életben és szabadon maradnia azután, hogy titka, mostanra már maga mögött hagyott terrorista énje lelepleződött, és mindenki rá vadászik. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mi történt a karakterrel az eltelt közel két hónap leforgása alatt, és ehhez jóformán annyi is elég lett volna, hogy az epizód zárójelenetét neki szentelik az alkotók, de még ennyire sem voltak képesek. Na, de talán majd a következő részben! Vagyis akkor már biztosan.

Ám a többi fronton a Homeland ismét hozza a sikersorozati státusztól elvárt színvonalat. A cselekmény feszült, hiszen Brody leleplezésével Carrie alatt meginog a talaj, ráadásul valaki dokumentumokat szivárogtat ki a CIA-tól, így a képviselővel kötött egyezségről is, ami mindenki előtt titkos volt, kivéve néhány embert, példásul Carriet és Sault. Ráadásul a sajtó még a két főhős szerelmi kapcsolatáról is tudomást szerez valahogyan. Feszül az atmoszféra, Carrie feje fölött pedig alaposan összecsapnak a hullámok, ugyanis ha jobban belegondolunk, ebben még a halálbüntetés esélye is benne van. Az epizód záróképsorában pedig egy kisebb, sőt, igazából eléggé drasztikus fordulat is végbemegy, amelynek következtében a főhősnő jóformán teljesen magára marad, szövetségesek nélkül áll szemben az őt felelősségre vonni készülőkkel, akiknek bizony, nem kicsi a hatalmuk. Az egész évadra kiterjedő főkonfliktus, azt hiszem, hogy ebben a Carrie kontra Állam harcban már meg is jelent, persze még mindig nem tudjuk, hogy Brodynak milyen szerepe lesz majd a későbbiekben, de az biztos, hogy lesz itt szálkavarás bőven.

2.jpg

Mindeközben ismét figyelhetjük az igényesen, egyáltalán nem blőd módon megkoreografált családi drámát, ugyanis, mint kiderül, Dana öngyilkosságot kísérelt meg, miután apjáról kiderült az igazság. Az epizód elején éppen a rehabilitációs intézetből viszi haza az anyja. Érezhető, hogy a lány kezdetektől kivehetően instabil lelki világa ismét megpróbáltatások elé kerül, nyilván lesz itt még gond az intézetből ismert sráccal, illetve a társadalomba való visszailleszkedéssel is.

A Homelandnek eddig is nagy erőssége volt a színészgárda, de úgy érzem, hogy az aktorok ezúttal még önmaguk korábbi teljesítményeit is felülmúlják. Claire Danes az első két évadban is zseniális volt Carrieként, de amit ebben az epizódban csinál, az egészen emberfeletti. Mostanra már tényleg maximálisan eggyé vált a karakterrel. Ezzel az egyre zseniálisabb figurával. Ha belegondolunk, Carrie olyan személyiség, amilyet a filmekben általában férfiaknak írnak. Depressziós, ideges természet, önpusztító, munkamániás, de hibátlanul végzi a dolgát, és érzelmi magánélete gyakorlatilag válogatás nélkül hazavitt fiúkból áll, akiktől egyetlen dugás is elég. Én személy szerint imádom Carriet, nagyon jól megírt karakter. Morgan Saylort is egyre jobban kedvelem, nyilván lassacskán megérti, hogy mekkora esélyt kapott ettől a szériától, ugyanis ezúttal ő is jobb, mint valaha. Mandy Patinkin eddig is jó volt Saulként, és ez most sincsen másképp, ráadásul úgy tűnik, hogy ebben az évadban a karakter egy másik oldalát is megismerhetjük.

A CIA megtorlóakciójának kulcsfigurája Peter Quinn, akinek akcióját részletesen megfigyelhetjük. Helyet kap benne ugyanis egy nagyon kemény drámai löket, egy valódi tragédia, ami a statisztikákban járulékos veszteségként fog szerepelni, Quinn számára viszont valószínűleg életre szóló traumaként szolgál. Nagyon ügyes húzás volt ez a nagy történet szempontjából nem számottevő, ám apró drámai hatásként nagyon is ütős momentum.

Jó lesz ezúttal is a Homeland, de Brodyt kihagyni az első részből nagy butaság volt. De ettől függetlenül megvan a várt színvonal.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr725543050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása