Movie Tank

„ Szeretlek, de kizárólag heteroszexuális módon. ” - TOP15 Filmes Barátságok

2013. június 05. - Sparrow

A különböző filmalkotásokban számtalanféle- és fajta emberi kapcsolatot láthattunk már hol jól, hol rosszul bemutatva. A szerelmi kapcsolatok mellett ( ilyen lista is lesz majd ) az igaz barátság fogalma a legkedveltebb téma. Mi határozza meg két ember ilyesforma kapcsolatát, hol van ennek a határa? Ki az, aki akár golyót is kapna érted? És ki az, akiért te tűzbe tennéd a kezed? Beszélhetünk-e addig barátságról, amíg az megpróbáltatás elé nem kerül? Tud-e az ember testvérként szeretni valakit, aki nem a saját véréből való? Sok műfajban, sokféle hangvétellel, és érzelmi töltettel gondolták már végig ezt a filmesek. A hamarosan debütáló Szörny Egyetem kapcsán lássuk a 15 legemlékezetesebb filmes barátságot!

arnold-and-sly__oPt.jpg

15. Ted és John ( Mark Wahlberg ) - Ted ( 2012 )

Ted.jpgSeth McFarlane vígjátékában ott motoszkál a keserű mondanivaló, miszerint az ember manapság már nem juthat igaz barátokhoz. Kivéve persze, ha kíván egyet, aki esetünkben egy erősen önpusztító, bunkó, és szexmániás plüssmackó. Kölcsönös szívatás, oltogatás, és konfliktus ide vagy oda, a fináléban egyértelműsítik az alkotók a tényt: Ted és John igazi és őszinte barátok.

14. Bill ( Alex Winter ) és Ted ( Keanu Reeves ) - Bill és Ted zseniális kalandja ( 1989 ), Bill és Ted haláli túrája ( 1991 )

1303752287-billted.jpgKettő eszetlen suvernyák, nem félnek sem istentől sem embertől, csupán a törivizsgától és a katonai iskolától. A zeneileg amúgy totál tehetségtelen gitárhősök azonban kiállnak egymás és az elveik mellett, amikor téren, időn, Poklon, és Mennyen át kell keresztülverekedniük magukat a magasabb cél érdekében.

 

 

 

 

13. Rorschach ( Jackie Earle Haley ) és Dan Dreiberg ( Patrick Wilson ) - Watchmen ( 2009 )

Watchmen2-11.JPGRohad a világ, a civilizáció korrupciótól bűzlik, a lélegző mocsok pedig drogon és gyerekpornón él. Amikor a rendőrség eladta magát, a hidegháború pedig ma-holnap rakétákat hozhat, és a szuperhősök működését is betiltották, akkor sokat ér egy olyan őszinte barátság, mint amilyen Dan és Rorschach kapcsolata. Dan sokáig nem érti, hogy miért áll ki a kalapos-ballonkabátos pszichopata mellett, de aztán ráébred, hogy az ok egyszerű: Rorschachnak igaza van.

12. Willie ( Billy Bob Thornton ) és a kövér kölyök ( Brett Kelly ) - Tapló télapó ( 2003 )

Bad-Santa-Screenshot-2.jpgA film történetének legfőbb mozgatórugója ez az igazán különös barátság. A megrögzött rossz fiú, tetőtől-talpig paraszt nem tudja, hogy miképpen lehet rá ilyen hatással a kövér, és nagyon naiv kissrác, de annyi biztos, hogy a közös kaland örökre megváltoztatja az életunt áltélapó életét. Willie átértékeli az életet, újrateremti értékrendjét ( najó, annyira azért nem ), és végül, hiába vannak a nyakán a zsernyákok, elhatározza, hogy "a gyerek megkapja a kibaszott ajándékát."

 

11. Marty McFly ( Michael J. Fox ) és Brown doki ( Christopher Lloyd ) - Vissza a jövőbe-trilógia ( 1985, 1989, 1990 )

back-future-6.jpgTény, hogy egy jó kis időutazás bárkikből életre szóló barátokat faragna, ám a két különc figura kapcsolata elmélyül, amikor doki Marty gyerekeinek jövőjéért kockáztatja a tér-idő kontinuum összeomlását, vagy amikor a fiú indul mentőakcióra a vadnyugatra, hogy kihúzza a komikus Einstein-hasonmást a trágyából.

 

 

 

 

10. Mike Wazowski és Sulley - Szörny Rt. ( 2001 )

Mike-and-Sulley-monsters-inc-4207206-1024-768.jpgSzörnyen nagyszerű barátság ez, aminek előzményeit és kialakulását hamarosan a mozikban is megnézhetjük. Habár Mike és Sulley rendesen belekerülnek a darálóba egy aprócska figyelmetlenség miatt, később mégis vállvetve harcolnak a világukba való visszajutásért, és barátságuk még a Himalája fagyos csúcsain is csak látszólag rendül meg.

 

 

 

 

9. Jerry Lee és Dooley ( James Belushi ) - Kutyám, Jerry Lee ( 1989 )

85147192bbb48b2c22d77e7be152c406.pngA legjobb kutyás film a Beethoven mellett. Az ok, ami miatt a Jerry Lee mégis kiemelkedik nem más, mint állat és ember egymásra gyakorolt hatásának poénos, de egyben megható bemutatása. A tapló, munkamániás rendőrtiszt kőszívét előbb lágyítja meg a szőrös "fenevad", mint saját barátnője. Dooley, habár sokáig ódzkodik, végül beismeri, hogy ez a kutya nagyszerűbb barátja, mint bármelyik ember, akit valaha ismert.

 

8. Dante ( Brian O'Halloran ) és Randal ( Jeff Anderson ) - Shop stop 1-2 ( 1994, 2006 )

clerks2.jpgA popkultúra kritizálásának kettő szaktekintélye, a boltban lebzselő bohócok. Állandóan együtt vannak, mégis teljesen különbözőek. Dante nyugodt életre és családra vágyik, míg Randal a filmvásznon valaha járt legperverzebb suttyó mivoltát meg nem hazudtolva csak élvezni akarja az élet puncis oldalát. Gyakran egymásnak feszülnek, ám valami láthatatlan erő végig összetartja őket. Szeretik egymást. Persze, szigorúan csak heteroszexuális módon.

 

 

 

 

7. A Töki ( Jeff Bridges ) és Walter ( John Goodman ) - A nagy Lebowski ( 1998 )

old Joel Coen The Big Lebowski Jeff Bridges DVD Review 2820-lf.jpgA nihilistákat lebirkózni kemény dió, ezért jól jön egymásnak a két barát, főleg azért, mert együtt talán kiteszik egy normális ember agyi kapacitásának a felét. Walter nagy barom, Töki pedig alig bírja felfogni, hogy mi zajlik körülötte, de ha összefognak, akkor még a filmtörténelem valaha volt legképtelenebb maffiózóit is letudják nyomni.

 

6. Rocky ( Sylvester Stallone ) és Paulie ( Burt Young ) - Rocky-széria ( 1976-2006 )

rocky_balboa_and_paulie.jpgA sikerre éhező, azt el is érő, majd onnan nagyot zuhanó, de ismét felkapaszkodó sportember, aki mindig a becsületért és a szeretetért harcol, és az alacsony, kopaszodó hentes, aki utálja, hogy Rocky mögött kullogva, egyfajta fegyverhordozóként kell állandóan szerepelnie. És mégis kitart mellette. Miért? A válasz a barátság, aminek okait kutatni fölösleges, egyszerűen csak van. Még harminc év után is együtt vonulnak ki a szorítóhoz, ahol mindenki nevet, kivéve Pauliet, aki tudja, hogy miről szól a játék, hiszen szinte együtt gondolkodnak. Pedig emberileg teljesen különböznek.

5. Django ( Jaime Foxx ) és Dr. King Schultz ( Christoph Waltz ) - Django elszabadul ( 2012 )

Django-Unchained-010.jpgNyilvánvaló, hogy a különösen agresszív módszerekkel dolgozó fogász először csak az anyagi haszon miatt áll ki Django mellett, ám nem telik bele sok idő, és legalább annyira szívügyének érzi Broomhilda kiszabadítását, mint a főhős. A kölcsönös szimpátia, és a közös gyűlölet a fennálló rendszer ellen egységbe kovácsolja őket, amit még a halál sem választhat szét.

 

4. Zsákos Frodó ( Elijah Wood ) és Csavardi Samu ( Sean Astin ) - A gyűrűk ura-trilógia ( 2001-2003 )

0021.jpgKi az akinek nem szöktek könnyek a szemébe, és akit nem kezdett rázni a hideg, amikor A király visszatér fináléjában Samu felkapta A Gyűrű súlyától már-már lebénult Frodót és felcipelte A Végzet hegyének kapujához? Oké, tagadjátok csak, de azt mindenkinek el kell ismernie, hogy eme két hobbit között olyan szoros barátság alakul ki a hosszú út során, ami a való életben ritkán adatik meg az embereknek. Egyedül Samu látja a veszélyt, amikor Frodó már gondolkodni is alig tud, és ő az, aki nélkül a küldetés az út feléig sem ért volna el. A buzis poénokat most mellékeljük...

3. Jack Beauregard ( Henry Fonda ) és Senki ( Terence Hill ) - Nevem: Senki ( 1973 )

my_name_is_nobody_poster_021.jpgHabár a jó öreg Jack nem vágyik barátokra, csak arra, hogy végre hajóra szálljon, és elmeneküljön a földről, ahol már mindenki rá vadászik, ám mégis összefut (jah) a különös fiatalemberrel, aki Senkiként tökéletesen szimbolizálja, hogy végső soron akárkiből lehet barát, olyanból is, akit kezdetben utálsz. Miért akarja Senki, hogy Jack bekerüljön a történelembe? A válasz a barátság legfőbb összetevője: Önzetlenség.

 

2. Martin Riggs ( Mel Gibson ) és Richard Murtaugh ( Danny Glover ) - Halálos fegyver-kvadrológia ( 1987-1998 )

lethal_weapon.jpgNa, ők aztán sok szart megélnek együtt: Túszejtést, wc-bombát, idegbeteg gengsztereket, Joe Pescit, és Jet Li-t is, de ez a sok életveszélyes kaland csak szorosabbá fűzi kapcsolatukat, így lesznek partnerekből igaz barátokká. A recept ezúttal is tökéletes, ez a két fickó ugyanis semmiben sem hasonlít egymásra, kezdetben legalábbis semmiképpen, mégis remekül működnek együtt a barátságként definiált megmagyarázhatatlan okból kifolyólag.

 

1. Edward ( Jack Nicholson ) és Carter ( Morgan Freeman ) - A bakancslista ( 2007 )

the-bucket-list.jpgLehet-e őszintébb barát annál, mint akinek már nincsen semmi vesztenivalója? A rák hatására a kettő, teljesen különböző társadalmi csoportból származó, idős férfi rájön, hogy mi az igazán fontos az életben. Utuk végéhez közeledve megfeledkeznek a rossz dolgokról, csak szórakozni akarnak, és kiélvezni az újdonsült barátság képezte csodálatos élményt. Szívszorítóan hiteles történet.

Megfejthetetlen a barátság titka, és az, hogy nagy általánosságban miért teljesen ellentétes személyiségek között alakul ki. Az biztos, hogy a fent említett címek valamivel közelebb vihetnek minket a megoldáshoz, hiszen tehetséges filmesek jó színészek segítségével keresik bennük a választ.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr265345651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.05. 20:14:22

Azért a frodó/samu necces, nem olyan biztos, hogy nincs benne egy kis MÁS...

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.07. 09:10:14

Jó kis tematika, toplistát is rég csináltál! :) Sikerült érdekes párosokat felvonultatni, de pár baráti kapcsolat van még, ami nálam felférne egy ilyen listára:

A remény rabjai
Repülők, vonatok, autók
Fifti-fifti
És bizonyos értelemben a Gran Torinót is ide sorolnám.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.06.07. 09:48:57

@Powerful900: Ezek közül a Fifti-fifti, és A remény rabjai nekem is átfutott az agyamon, de hát szortírozni kellett. :D

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.07. 18:59:52

@Sparrow: Legalább addig eljutottál, hogy megfordult a fejedben. Ez is valami. :D
süti beállítások módosítása