Movie Tank

Trónok harca - 3X09

2013. június 04. - Sparrow

Beteljesül a végzet. Kopogtat a Halál. Ömlik a vér. Habár párhuzamos fináléra számítottam, az alkotók csupán a szálak egy csoportján zárják le az évad történetét, a királyvári események megmaradnak a tizedik részre. A The Walking Dead után a Trónok harca is a harmadik szezonban produkálja a legnagyszerűbb teljesítményt, ezt már most ki lehet jelenteni. Ilyen fináléra érdemes volt várni!

gamer.jpg

Arya és a Véreb kapcsolata lassacskán kezd egyfajta nagyon groteszk barátságba átfordulni, amire tulajdonképpen mindketten kényszerítve vannak. Mindenesetre jól jön egy ilyen lazább, kissé komikus szál az egyre feketébb árnyalatokat öltő Westeroson. Eközben Daenerys elküldi Ser Joraht, Daario Naharist, és Szürke Férget Yunkai bevételére, valamint Havas Jon is válaszút elé érkezik, és természetesen az Őrséghez való hűsége semmit sem kopott a vadak között töltött időszakban. Mindkét eseményszál remekül megkoreografált, határozottan, de szórakoztatóan vágott harcjeleneteket tartalmaz, és jól elkülöníthető a hűvös, esős észak, valamint az éjszaka is meleg, sivatagos dél. A nyílt erőszak, és a felszín alatti cselszövés birodalma.

Eközben végre valahára nagyobb hangsúlyt fektetnek az alkotók Branre, aki hatalmas lépést tesz előre a továbbra is rendkívül bicskanyitogató fejjel rendelkező Jojen által megjósolt úton. Igazán hatásos a jelenetsor, amelyben egyik pillanatról a másikra lényegül át Hodorrá, majd rémfarkassá. Sam és Szegfű pedig elérik a Falat, és érdekes meghallgatni a rövid párbeszédet, leszűrni, hogy a vad lány számára mennyi titkot rejt a túloldali világ.

Ám ami igazán üt, ami ezt az epizódot véglegesen maradandóvá, és a sorozat történetének egyik legjobb részévé teszi, az a menyegző. Edmure Tully és Walder Frey ( David Bradley még mindig fantasztikus ) lányának esküvője. Nyilván nem mindenki látta még ezt az epizódot, így nem akarok konkrétumokról beszélni, de itt van az ok, hogy a jó regényeket miért érdemes képernyőre és filmvászonra adaptálni. A megrázó, sokkoló, még a Trónok harca stílusához képest is naturális, nyers, és brutális képsor legalább kétszer olyan hatásos volt megelevenedve, mint papíron olvasva. Amikor az ifjú párt kiviszik a teremből, majd az ajtók bezárulnak, és a bőgős eljátssza a Castamere-i esőket, na akkor a szar is megfagyott bennem, hiszen tudtam mi jön, de arra nem számítottam, hogy ennyire hatásos lesz.

Egyetlen aprócska negatívum, hogy a karja elvesztése óta a széria egyik legszimpatikusabb figurájává előlépő Jaime már a második epizódon át való mellékelését nem tartom túl szerencsésnek. De emiatt nem fogok pontot levonni. 10/10, és reméljük ez legközelebb is meglesz, amire jó kilátás van, hiszen én már tudom, hogy nagyjából mit fog tartalmazni az évadzáró. Annyit ajánlok, hogy mindenki kösse fel a gatyáját! A vér, mint a bor folyik, és a halál bűze lassacskán egész Westerost belengi.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr195343365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.05. 14:20:12

én igenis levonok, hogy nincs kingslayer már részek óta.

sőt már (p)imp sincs. :S

miattuk nézem nah.

The Seer (törölt) 2013.06.05. 22:01:18

Nézzük a jó oldalát a dolgoknak. Lassan vége a Hodor féle kéktúrának

The Seer (törölt) 2013.06.05. 22:06:44

legalábbis remélem

HODOR!
süti beállítások módosítása