Movie Tank

Trónok harca - 3X08

2013. május 20. - Sparrow

„ A szülők csak azért találták ki az isteneket, hogy a gyerekeik átaludják az éjszakát. ”

Befordultunk az évad célegyenesébe, és bizony, a Hét Királyság egykor tengerkék fellegeit egyre feketébb viharfelhők borítják be. A baljós hangulatnak köszönhetően érezzük, ahogy a karakterek megállíthatatlanul száguldanak végzetük, és az orgazmatikusnak ígérkező finálé irányába.

gametyr.jpg

Az alkotók ezúttal nem zsúfolnak bele túl sok szálat az epizódba, elég sok szereplő kimarad. Viszont ezáltal összeszedett hatású lesz az összkép, és a tárgyalt karakterek fejlődése a szokásosnál nagyobb léptékekkel zajlik. Kezdésnek egy párperces jelenet erejéig láthatjuk Aryát és a Vérebet. Már most komikus a két, teljesen ellentétes személyiséggel rendelkező figura kapcsolata. Mi lesz még ebből!

Az epizód fő színterét három szál kapja meg: Tyrion, Daenerys, és Stannis története. Igen, végre egy jelenetnél hosszabb ideig szerepel Danny, aki ezúttal a Második Fiak nevű zsoldoshadsereget akarja megnyerni magának Yunkai bevétele érdekében. A sereg vezetői azonban nem engednek, hiszen a város már kifizette őket, így a fiatal királynőnek elő kell vennie tárgyalóképességét, így megint tanúi lehetünk, hogy a kislányból rövid idő alatt higgadt vérmérsékletű, erőteljes jellemű, a szavakat ügyesen csavaró vezető lett. Csakhogy a tekintélytől és a sárkányoktól vissza nem riadó fővezér még így sem enged, ezért a nehéz helyzetbe kerülő, Daeneryssel szimpatizáló zsoldos, Daario Naharis vakmerő lépésre szánja el magát. Az epizód végére a nyugati fronton is minden készen áll a háborúra.

Tyrion és Sansa esküvője megrendezésre kerül Királyvárban, és nem lehet szó nélkül elmenni a tény mellett, hogy ennek a jelenetnek mennyire zseniálisan nyomasztó hatása van. Az ablaktalan, koszos hatást keltő helyiségben piszkosszürke menyasszonyi ruhában, a láthatóan odarendelt násznép, és a kárörvendő Joffrey előtt az oltár elé járuló Stark-lány látványa szívszorító. Nem kevésbé sajnálatos a kétségbeesett, de hidegvérét megőrizni kívánó Tyrion helyzete, aki a lakomán csúnyán le is issza magát, ám ez jó indok Peter Dinklage-nek arra, hogy lenyűgöző színészi játékával megmutassa, miért is vált a rajongók egyik kedvenc szereplőjévé. Feszült párbeszéd zajlik le Cersei és Margaery között, és Lady Olenna is olt egy sort a szál mellékeseményeinek keretein belül.

Stannis falai mögé megérkezik Gendry, aki nem is gondolja, hogy Melisandre-nek milyen tervei vannak vele. Ismét félelmetes fekete mágiának lehetünk tanúi, amit megint csak az egyetlen igaz istennek tulajdonítanak. Továbbra is csupán a börtönéből frissen szabaduló Davos az egyetlen józanul gondolkodó ember a királyjelölt környezetében, ám Stannis már senkire sem hallgat a Vörös Asszonyon kívül.

Az epizód zárásaként láthatjuk Samwell Tarlyt, Szegfűt, és a sorozat eddigi egyik leghátborzongatóbb jelenetét. Félelmetes szörnyeteg, egy Más látogatja meg ugyanis őket az éjszaka leple alatt, és mintha Szegfű kisbabáját akarná. A maszkmesteri munka és a vizuális trükkök többnyire megint csak kiválóak, és a fordulat is okot ad a folytatás iránti várakozásra.

Jó rész volt, mint mindig. 9/10. Gyorsan elszaladtak a hetek, már csak két rész van hátra a harmadik évadból...

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr515308589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása