Movie Tank

Hannibal - Pilot

2013. április 06. - Sparrow

Az idei év egyik legjobban várt, legtöbbet ígérő tévés újdonsága az Anthony Hopkins által jól ismert pszichopata karaktere köré épülő sorozat, a Hannibal. Végre megesett a premier a közönség megtekinthette az első részt, ami kezdésnek kétségtelenül nem rossz, de a jövőben azért jöhetne egy kis színvonal-emelkedés.

Hannibal_25_154_13.jpg

A tényleges főhős nem Hannibal Lecter, hanem az FBI szociopata ügynöke, Will Graham ( Hugh Dancy ), aki szakértője a brutális, pszichopaták által elkövetett bűncselekményeknek. Nem véletlenül, hiszen agya vele is állandó játékokat űz. A különböző, legapróbb nyomok alapján ugyan szinte pontosan végigtudja vezetni a gyilkosság elkövetésének körülményeit, de ugyanakkor viszont megviseli őt a vér és a hullák látványa, mert furcsa energiát érez önmaga és a tragédiák között. Tehát mondhatni, szociopata hajlamokat mutat. Hannibal Lectert akkor kénytelen az ügynökség bevonni a nyomozásba, amikor sorozatban nyolc fiatal, külsőre hasonló lány tűnik el. Az utolsó lány testén talált sebek olyanok, mintha szarvas agancsától származnának. A pszichológus Lecterre és Grahamre vár a feladat, hogy felállítsák a rejtélyes pszichopata sorozatgyilkos profilját.

Nyilvánvalóan jó ötlet volt a filmtörténet egyik legkedveltebb őrültjéről sorozatot készíteni, hiszen sokan kíváncsiak rá. Ugyanakkor, ha belegondolunk, hogy mennyi film által ihletet széria produkált erőteljes eredményeket, a kép eléggé kétségbeejtő. Persze, ezek csupán az eddigi tapasztalatok, lehet, hogy a Hannibal igazán jó, és hosszú életű sorozat lesz végül.

hannibal_graham.jpg

A Pilotból egyelőre nehéz messzemenő következtetéseket levonni. Az alapötlet, a gyilkosságok szakértőjeként, gyakorlatilag a bűnözők fejébe belelátó, gyakorlatilag médiumi szinten dolgozó ügynökkel kétségtelenül kiváló. Egészen jól, bár talán kissé erőltetett módon, és a negyvenperces epizódban túl későn vonták bele a történetbe Lectert. Ám miután megjelenik, karakterének erőteljes aurája belengi az egész cselekményt. Az epizód főtémáját adó pszichopata gyilkos jól el van találva, igazi hátborzongató figura, a rész fináléja például valódi véres őrjöngésbe csap át. Igen, az alkotók nem riadnak vissza a keményebb, vagy valamikor gyomorforgatóbb képsorok megmutatásától, sőt, ezek remek kidolgozással rendelkeznek. Nyilván, a minden részbe egy pszichopata sorozatgyilkos szisztéma hamar unalmassá fog válni, szóval őszintén remélem, hogy egy-két epizód után spékelik tovább a cselekményt. Nagyon jól meglehetne lovagolni, és erre hál' Istennek máris mutattak hajlamot az alkotók, a Graham és Lecter között alakuló különleges kapcsolatot.

Hannibal karakterével tényleg semmi gond nincs, eszméletlenül erőteljes. Ebben fontos tényező az őt életre keltő Mads Mikkelsen, aki ismét bizonyítja hihetetlen tehetségét. Hugh Dancy jó kis főhős lesz, ez már biztos, kérdés, hogy tudja-e majd folyamatosan újítani a karakterét, egyelőre nagyon jó. Nem kisebb név, mint Laurence Fishburne is jelen van a sorozatban, mint állandó mellékszereplő, rá sem lehet komolyabb panaszunk.

Eléggé zsákbamacska még mindig a Hannibal, néhány hét múlva már többet lehet majd mondani. A Pilot forgatókönyve szórakoztató volt, a karakterek jól meg vannak írva, a színészi játékok pedig kifogásolhatatlanok. Viszont az a plusz, ami hosszú ideig életben tart egy sorozatot, egyelőre még rejtőzködik, reméljük, idővel előbújik. 7/10.  

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr855204018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2013.04.08. 13:18:12

Még nem néztem végig - a családot nem akartam sokkolni - csak a pilot háromnegyedéig jutottam el. Azzal teljesen egyetértek, hogy erőltetetten hozták be Lectert. Kicsit korai volt, nem érzékeltették a zsákutcát túlzottan, ami miatt szükség van rá. Jónéhány sorozattal vagyok úgy mostanában, hogy jobb lenne minisorozatnak. Ezzel is ez az érzésem.
Nem tudom hova fog fejlődni a történet, de attól félek, hogy logikátlanságok lesznek benne, mint más sorozatokban is általában, amikor fel kell oldani egy konfliktust, hogy mégse bukjon le a főszereplő. Vannak sorozatok, amik egyszerű kikapcsolódásnak vannak, ott ezek nem zavarnak, a komolyabbaknál viszont olyankor szoktam letenni a történetet. :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.04.08. 17:08:47

@stoppos76: Valóban, egy 5-10 részes minisorozatként é is jobban eltudnám képzelni.
süti beállítások módosítása