Movie Tank

Halloween 2012: The Walking Dead - 1. évad

2012. október 30. - Sparrow

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb tévésorozata a tengerentúlon a népszerű képregénysorozat alapján készülő The Walking Dead. Jelenleg a harmadik évad elején járnak az aktuális részekkel, ezúttal azonban a nagyon rövid, mindössze hatepizódos első szezonról essék szó.

the_walking_dead.jpg

Rick Grimes rendőr ( Andrew Lincoln ) kómából ébred a kórházban, ahol épp lőtt sebbel kezelték. Az épület kihalt, az orvosok és ápolók eltűntek. Az utcára lépve hasonló tapasztalatokat szerez, de szerencséjére rátalál Morgan, és kisfia, akik közlik Rickkel a szörnyű igazságot: Bekövetkezett az annyiszor falra festett zombiapokalipszis. Ricknek ebben a járkáló holtakkal teli világban kel megtalálnia feleségét, Lorit ( Sarah Wayne Callies ), és kisfiát, Carlt.

A horrorműfaj egyik nagy kedvence a zombiapokalipszis elmesélése, rengeteg olvasatát láthattuk már a filmekben. Amiben a The Walking Dead igazán egyedi tud lenni annak ellenére, hogy egy vadonatúj sztoriról van szó, az az, hogy megpróbálja a lehető leghihetőbben bemutatni a látottakat, irracionális mivolta ellenére igyekszik életszagú drámával feltölteni a cselekményt. Az első évad csupán kezdeti szárnypróbálgatások összessége, igazság szerint minden epizód kissé más elbeszélési, tálalási stílussal operál, ezzel tesztelve a nézőközönséget. Mindössze hat epizódról beszélünk, és igen nagy furcsaság, hogy ilyen rövid összjátékidő ellenére is gyakran unalomba fullad a széria. A Pilot például túlságosan el van nyújtva, rengeteg benne az üresjárat. Hasonló a helyzet az ötödik és hatodik részek esetében is, az évadfinálé például súlytalanra sikeredett.

Viszont ami nagyon, de nagyon összejött, az a szezon közepe. A 2.,3., és 4. epizódok állatira odavágnak. Magas fokú érzelmi töltés, remek karaktermegformálások, izgalmas cselekmény, sok zombi, és fantasztikus színészi játékok jellemzik az évad közepét. A főszereplő Lincoln telitalálat volt a szerepre, a karakter pedig többnyire a megtört túlélő, akinek arcán mindig a kilátástalanság érzete keveredik a kitartás tigristekintetével. Nem is kell jobb horrorfőhős. Számtalan mellékszereplővel ismerkedhetünk még, köztük itt van mindjárt Rick felesége, Lori. Valahogy nehéz megértenem, hogy Amerikában miért elengedhetetlen, hogy a női karakterek idegesítőek legyenek. Lori tenyérbemászó, irritáló, pofonért kívánkozó. Továbbá itt van még Rick jó barátja, Shane, akiről folyamatosan elhintenek kisebb morzsákat az alkotók, melyekből a karakter belső tisztátalanságát következtethetjük. Természetesen a kötelező rossz fiú sem hiányozhat, ő lesz Daryl, aki az egész csapat leghidegvérűbb tagja, persze, kell egy túlélősorozatba egy-egy ilyen karakter, mint ahogy a Lostban is ott volt Sawyer.

A zombik kidolgozása elsőosztályú maszkmesteri munkára vall, bátran állítom, hogy ennél hihetőbb élőhalottakat még nem láttam. Továbbá nem lehet szó nélkül elmenni a pazar főcím, és az azt kísérő, fantasztikus zene mellett sem.

Az első évad összességében egy erőteljes 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr114876996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.30. 20:53:19

a pilot nagyon erős volt, azóta se tudott egy rész se olyan jó lenni, meg egy évad, még az első se ért fel odáig.
süti beállítások módosítása