Movie Tank

Halloween 2012: Drakula ( 1931 )

2012. október 30. - Sparrow

Az egyik legnagyobb horror klasszikus Tod Browning rendezése, mely a műfaj néhány legfontosabb alaptörténete közül képvisel egyet, nem mást, mint Drakula gróf, az erdélyi vámpír históriáját. Egy valami biztos: Tod Browning nagyon tudott rendezni, hiszen a hangosfilm hajnalán készült produkció még ma, több, mint 80 év elteltével is fantasztikusan félelmetes hatással bír.

dracula_1931_2.jpg

Drakula ( Lugosi Béla ) erdélyi kastélyából Londonba utazik, hogy új zsákmány, friss vér után nézzen. Vele tart az egykori üzletember, Renfield ( Dwight Frye ) is, akit szolgájává tett a gróf, mikor az üzleti ügyben meglátogatta. Londonba érkezvén Drakula alaposan felkavarja a kedélyeket, amikor kiszemeli Seward doktor ( Herbert Bunston ) lányát, Minát ( Helen Chandler ). Az utolsó remény egy természetfeletti lények témakörében jártas tudós, Van Helsing ( Edward Van Sloan ).

Baromira tetszett a film. Valódi gyermeki lelkesedést sikerült kicsalnia belőlem, és ez különösen azért nagy érdem, mert a Drakula elképesztően régi már, a filmvilág egy olyan korszakából származik, amit mi már jóformán elképzelni sem tudunk. Abban az időben a nézők mindenre nyitottak voltak, hiszen a '30-as években még gyakorlatilag minden film eredetinek számított, újat mutatott. Habár a népszerű regényből korábban is készítettek már nem is egy filmet, mégiscsak eme remekmű a zászlóshajó a témában, egy horror fanatikus számára megkerülhetetlen mestermű. A forgatókönyv ügyesen építi a cselekményt, nagyon nagy pozitívum, hogy itt még nem volt igény a fölösleges sallangokra, töltelékjelenetekre, nevetséges, haszontalan szerelmi szálakra. A játékidő alig több, mint 70 perc, és ez bőven elég is a történet elmeséléséhez. A rendező remekül operál a fényviszonyok állandó változtatásával, továbbá pazarul termeli a feszültséget, és igenis, a mai nézőben is félelmet kelt.

dracula-1931.jpg

Lugosi játékáról olvastam már negatív véleményt, de most, hogy láttam a művet, azt már nem tudom hova tenni. A színész zseniális! A vérfagyasztó tekintete, a tökéletes mozgása a legjobb Drakulát teremtik meg, amit csak kívánhatunk. Ettől függetlenül még nála is jobb Dwight Frye, aki a megtébolyodott szolgát félelmetes hitelességgel kelti életre, igazi horrormesébe illő alakítással. Van Sloan játéka kissé gépies, ez egyrészt szándékos is volt a kimért karakter miatt, de a színész azért túlzásba vitte.

A remek zenével együtt pedig véglegesen teljes értékű óriás klasszikussá válik a Drakula, melyet nem lehet megkerülni, és nem is szabad! 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr974879170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jackass99 2012.10.30. 14:53:49

Szegény Lugasi mit szólna hozzá hogy a mai életben ilyen szánalmas Pattinson Robit neveznek vámpírnak. Meg hogy egyáltalán az egész vámpír műfajt átalakítják ilyen bugyi nedvesítő szarsággá :(. SZÉGYEN.

jackass99 2012.10.30. 15:00:47

Viszont nagyon jól csinálod ezeket a halloweeni írásokat. És videódat is nagyon várom már.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.10.30. 15:01:16

@jackass99: Ontana egy kis vért, ha megtudná, az biztos. :D

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.30. 15:29:05

@Sparrow: Ajánlom a Szörnyszülötteket! Szintén Browning.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.05. 11:45:25

Mára filmtörténeti klasszikussága, semmint félelmetessége miatt izgalmas, érdekes alkotás. Lugosi a mai napig az egyik legjobb gróf valaha. A film meglehetősen szabadon kezeli az alapművet ezt azért el kell mondani.
süti beállítások módosítása