Movie Tank

Egy levegővel #20

2012. július 29. - Sparrow

Üdvözlök mindenkit a Movie Tank Expresszen! Jelenlegi villámutazásunk során kihagyjuk a járat köztes megállóit, és az indulási végállomás elhagyását követően csak az érkezési végállomáson fogunk megállni. Az öveket kössék be, a reptér melletti elhaladáskor figyeljenek, mert alkotóelemeire robbanó repülőgépeket is megpillanthatnak az égen, továbbá kérem önöket, hogy a felújítás alatt álló hídon való áthaladáskor mormoljanak el egy imát, mert a meglazult tartószerkezet bármikor megadhatja magát. Mindenkinek jó utat kívánok a teljes személyzet nevében!

Végső állomás ( 2000 )


fd.jpgA modern kori horror franchiseok egyik sokat emlegetett szériája a Végső állomás. Ennek első része az ezredfordulón került a mozikba, a produkció James Wong kezei alatt formálódhatott. A történetet nem hiszem, hogy túl részletesen be kéne mutatnom. A lényeg, hogy tinédzserkorú főhősünk, Alex ( Devon Sawa ) a franciaországi tanulmányi kirándulásra menet, még a repülőn előre látja, hogy a gép fel fog robbanni, és mindenki meghal. Pánikrohamot kap, de azért sikerül néhány osztálytársát, illetve a tanárnőjét levinnie a légijárműről. A repülőgép végül tényleg felrobban, és nincs túlélő sem, csak Alexék, akikre viszont ezt követően vadászidényt hirdet maga, a nagybetűs HALÁL. A történet alapötlete a valaha volt egyik legkreatívabb horror filmalap. Ezért még fájóbb, hogy a végeredmény egy gyalázatosan szar mozgókép, ami nem tud sem szórakoztatni, sem elgondolkodtatni, sem megnevettetni, de ezzel együtt még elaltatni sem, hiszen a produkció képes az érdeklődést fenntartani a nézőben, hogy aztán a pofájába vágjon egy dögunalmas jelenetet. Aprócska pozitívum, hogy a halálnemeket igyekeztek az alkotók változatosan összeállítani, továbbá jó pont az is, hogy a későbbi részekkel ellentétben itt különböző jelekből egyértelműen érezhető a Halál személyének jelenléte az aktuális áldozat körül. A szövegkönyv viszont nem csak pocsék, de még nevetséges is, a karakterek gondolkodásmódja érthetetlen. És ha már karakterek! Kérem szépen, a mellékszereplők egytől egyig elképesztő módon irritálóak, fájó, hogy még Sean William Scott sem képes tisztességes játékot nyújtani. A kivétel, aki erősíti a szabályt, Tony Todd, a rejtélyes halottkém szerepében, aki gyanúsan sokat tud a főhős és barátai problémájáról. Még a főszereplő Devon Sawa játéka is jó. Összességében azt hiszem, kellően jellemzem a Végső állomást, ha azt mondom, hogy a produkció legnagyobb pozitívuma a baromi kreatív főcím. Utána már csak lejtő van.

Végső állomás 5. ( 2011 )


A franchise vélhetően utolsó részét Steven Quale rendezte meg tavaly. A főcím ezúttal még zseniálisabb, mint az első rész esetében, viszont a tényleges film ezt követően az égvilágon semmi pozitívumot nem tartalmaz. Úgy, ahogy mondom, itt még kivétel sincs, ami erősítse a szabályt, a Végső állomás 5. egy égetnivaló foshulladék. A történet ugyanolyan, mint az előző négy epizód esetében, mindössze annyival megspékelve, hogy a karakterek ittFinalDestination5.jpg megúszhatják a halált, ha megölnek valakit, akinek a hátralevő idejét élhetik tovább. Ez utóbbi ötletet viszont a legkisebb mértékben sem sikerül megfelelően kiaknázni az alkotóknak. Egyetlenegy szimpatikus karaktert, de még egy elfogadható színészi játékot sem lehet megemlíteni a filmből, a mellékszereplők pedig még az első rész figuráinál is irritálóbbak. Ezúttal már annyira elkeserít minket a csapnivaló színvonal, hogy még Tony Toddnak sem tudunk örülni. A halálnemek megválogatása ezúttal is kreatív, viszont az őket bemutató jelenetek a legkisebb hatással sincsenek a nézőre, még a véreffektek a negyedik epizódhoz hasonlatos, morbid alkalmazásmódjával megfűszerezve sem. A forgatókönyv filmvégi csattanó gyanánt átköt az első részbe, és ez a fordulat zseniális is lehetett volna, hogyha a készítők nem utalgatnak rá annyit a produkció során, hogy már a játékidő ötödik percében kitaláljuk. Hogyha pisztolyt fognának a fejemhez, és kényszerítenének, hogy azért is mondjak pozitívumot a filmből, akkor a zenét említeném meg, ami a mozgókép egészének színvonalához képest jó lett.

Végső állomás: 4/10

Végső állomás 5.: 2/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr644684818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.07.29. 15:22:16

Imádom ezt a sorozatot. Főleg az első két rész jó, a 3-4 már csak olyan közepeske, de az 5. ismét nagyon oda lett téve, egyszerűen zseniális, ahogy kihasználja a 3D-ben rejlő lehetőségeket. A halálnemek is tetszettek, akadt pár igen kreatív és hatásos megoldás, a hídi katasztrófa például valami eszméletlenül jól lett megcsinálva, de a többi résszel se volt gondom, ahol kellett ott feszült volt a film, ahol kellett, ott humoros, de mindenhol annyira véres, amennyire egy Végső állomás filmtől elvárjuk. Ez volt amúgy az első rész, meg úgy egyáltalán az első horror, amit 3D-ben láttam, és életem egyik legjobb moziélménye volt. Ha nem a legjobb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.30. 13:32:45

egy részt nem láttam még ebből sose. :D:D
süti beállítások módosítása