Movie Tank

Robotzsaru ( 1987 )

2012. június 20. - Sparrow

Paul Verhoeven nem egy népszerűvé vált címet tett le az asztalra a sci-fi műfaján belül, ráadásul műveinek van egyfajta akciós vonulata is, ahogy azt Az ötödik elemben is láthattuk. A Robotzsaru már döntő részben inkább sorolható az akciófilmek közé, de kétségtelen, hogy a film főmotívumát, első számú mozgatórugóját science fiction elemként kell tekintenünk. Természetesen magáról a címszereplőről beszélek, aki egy kísérleti tudományos módszer első terméke, miután az őt megelőző modell kudarcot vall. A Robotzsaru az akciófilmek hőskorában készült, így nem meglepő, hogy a forgatókönyvben nincs sok újdonság, viszont maga, az egész történetet végigkísérő alapötlet lenyűgöző.

Robocop.jpg

A rend őreként dolgozó Murphyt ( Peter Weller ) Detroitba helyezik, ahol társnak az őrs természetesen legkeményebb női alkalmazottját, Lewist ( Nancy Allen ) kapja. Ám mikor már kezdenének összebarátkozni, bankrablásról érkezik riasztás, így a páros az elkövetők nyomába ered. Csakhogy nem várt túlerővel találják szemben magukat, és míg Lewis eszméletlenül fekszik egy zuhanás után, a rossz fiúk elkapják Murphyt, és brutális módon kivégzik, teleeresztik ólommal. Ekkor jön a képbe egy feltörekvő tudós, aki az egész várost irányító megavállalatnak dolgozik, ahol éppen a rendfenntartás korszerűsítésén dolgoznak. Murphyt visszahozzák a halálból, a fején kívül a teste minden részét eltávolítják, és programokat ültetnek belé. Mikor hősünk felébred, ő az első robotrendőr a világon, mindenki csodálja, a bűnözők pedig félik. Rettenthetetlen, hiszen emberi mivoltából nem emlékszik semmire. Legalábbis egy ideig...

robocop2-590x350.jpgA detroiti híradóval indít a film, és a játékidő alatt ez az elem még sokszor elő is fog jönni. Az egyik kedvenc ötletem ez a filmből, hiszen a direktor ezekkel a rövid bevágásokkal nagy mennyiségű társadalomkritikát ágyaz produkciójába. Leplezetlenül propaganda, néphülyítő híradót láthatunk, nincs mit szépíteni. Emellett a forgatókönyv cselekménye szokásos rendőrsztori, de kétségtelenül a színvonalasabb fajtából. Maga a robotzsaru viszont igazán eredeti, meghatározó ötlet. A karakter külsejének a kidolgozása is részletes, eléggé Terminátor-utánérzést hagy. Az akciójelenetek koreográfiáján viszont lett volna még mit javítani. A tűzpárbajok és az üldözések eléggé unalmasra sikeredtek, nem igazán kötik le a néző figyelmét. A robotrendőr elődjeként, majd későbbi ellenfeleként szolgáló óriásrobot látványáról csak úgy üvölt, hogy mozgása számítógép szerk: stop motion által komponált, és ez nagyon rosszul veszi ki magát. Egy George Lucas-féle, mozgatható modellel többre mentek volna az alkotók. Ellenben mikor az egyik rossz fiú veszélyes maróvegyszerbe hajt autójával, a testének szétégése, bomlása remekül van megcsinálva. A cselekmény jövőbeliségét szinte egyedül a rendőri egyenruhák érzékeltetik, ám ezek rettentően gagyira sikeredtek. A színészi játékok leginkább a közepes kategóriába sorolandók, igazán kiemelkedő alakításról nem lehet beszélni. Talán még az egyik főgenyát alakító Kurtwood Smith-t lehet megemlíteni, ő eléggé hitelesen hozza a figurát.   

A Robotzsaru a '80-as évekbeli akcióözön mindenképpen kiemelkedő darabja, hiszen egy teljesen új figurát hozott a filmvilágba, aki habár lövöldözhetne látványosabban, azért igen emlékezetes marad. A végítélet 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr784600587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2014.02.24. 17:41:31

ED-209 nem CGI volt - stop motion-nel csinálták...

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.02.24. 18:32:38

@szekőcei: Igen, azóta már én is rájöttem, hogy hülyeséget írtam, csak amikor már régebb óta van kint egy poszt, nem szeretem átírni, mert az inkorrekt lenne.
De azért köszi, hogy írtad, valóban alaposan benéztem annak idején, amikor ezt írtam. :)

szekőcei 2014.02.25. 13:00:10

@Sparrow: szerintem nyugodtan írd át (áthúzva a régit? ;) ). :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.02.26. 09:49:49

@szekőcei: Na, átszerkesztettem. Így, közel két évvel a poszt publikálása után. :D

szekőcei 2014.02.26. 14:16:53

@Sparrow: jobb későn, mint soha? ;)

Amúgy meg köszi. Vagymi. :D
süti beállítások módosítása