Movie Tank

Jákob lajtorjája - Olvasói Hét

2012. április 26. - Sparrow

Kérte: Gaben

Pusztító kétely. Őrjítő bizonytalanság. Totális értelmetlenség. Jacob ( Tim Robbins ) vérfagyasztó pokoljárását mutatja be a film, és a fenti három fogalommal lehet leginkább leírni a hangulatot. Vajon hősünk megőrült, esetleg egy összeesküvés áldozata, vagy tényleg démonok üldözik? A zárójelenetig ezt nem lehet tudni. Addig viszont Jacobbal együtt bejárjuk a szenvedés minden bugyrát, vele együtt kerget őrületbe minket a rengeteg rémlátomás, és végül, ahogy őt is, minket is eltölt a boldogság. De utóbbiig hosszú az út, amit viszont Adrian Lyne pazar rendezése tesz felejthetetlenné.

Jacob vietnami háborús veterán, akire egyszer csak szörnyű rémképek törnek, mindenhol őt üldöző démonokat lát, ráadásul meg is betegszik, és pszichológusa, majd egyik bajtársa is rejtélyes körülmények között veszik oda. Hősünk az egész mögött egy összeesküvést vél fölfedezni, szerinte a hadseregben hallucinogén drogokkal kísérleteznek, melyek előhozzák az agresszív hajlamokat

Az első 15-20 perc fájóan értelmetlennek tűnik, ráadásul rendkívül unalmas is. Viszont miután nagyjából megértjük a látottakat - legalábbis úgy véljük, hogy értjük - pazar élményben lehet részünk. Persze a libabőr garantált, hiszen a Jákob lajtorjája nem éppen leányregény. Egy szó szerinti pokoljárást láthatunk megelevenedni, melyben hátborzongatóbbnál hátborzongatóbb képsorok váltják egymást. Arctalan démonok száguldó kocsik hátsó ülésén, rejtélyes emberrablók, egy angyali csontkovács, és egy borzalmas elmegyógyintézet, telis-tele kényszerzubbonyban üvöltöző őrültekkel, vérrel, levágott végtagokkal, és halált hozó orvosokkal. De a szőke kisfiú is rendszerint feltűnik, aki pedig már oly régen meghalt. A Sátántól való szabadulás gyönyörű szép, szól a zene, és a fényesség lassan az egész képernyőt betölti. Az egész őrület megoldása pedig zseniálisan egyszerű, és szörnyen szívfájdító. Mindent beárnyékol a vietnami háború. A rendszeresen felvillanó flashbackek, a dzsungelbeli borzalom képei a néző fejében is ugyanúgy megragadnak, mint Jacobéban.

A maszkmesterek remek munkát végeztek. Gyakorlottabb horrorosok persze nem fognak az ajtónak rohanni a démonok láttán, viszont egy különös gyomorba rúgást ők is érezni fognak a rémségek által. A forgatókönyv elsőosztályú, a cselekmény, az első negyed órát leszámítva, érdekfeszítően folyik medrében, nem hagy nyugtot a nézőnek. A hangulatra a fényképezés teszi fel a pontot. Természetesen egy percig sem süt a nap, és mintha még jól be is árnyékolták volna a képet, hogy még inkább túlvilághatása legyen az egésznek. A nézőnek végig olyan érzése van, mintha nem is egy amerikai várost látna, hanem magának, a Pokolnak az előszobáját.

Tim Robbins pazar játékot nyújt, egyértelműen lekörözi önmaga A remény rabjaiban nyújtott alakítását. Karaktere maga a két lábon járó kétségbeesés. Jacob összeomlani készül az őt körülölelő káosz közepette, hiszen végig ott lebeg a feje fölött az az eshetőség, hogy nem a világ morzsolódik szét körülötte, csak ő veszíti el a józan eszét.

Maga a megtestesült Káosz. Lynenek ezt a megfoghatatlan jelenséget sikerült filmre vinnie olyannyira hitelesen, hogy a maradandó hatás, és az utólagos hidegrázás garantált.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr364468682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaben No.1 2012.04.26. 20:21:02

Másodszorra is kösz, hogy kérésemet teljesíted! :D
Elsőre tényleg egy hatalmas katyvasz az eleje, de a vége-poén után, ha újranézi az ember észre lehet venni, hogy minden szimbolikus jelentéssel bír és ettől ekkora mű ez a film :D
Jó kritika, még egyszer kösz! :D

Celtic 2012.06.23. 21:13:45

Nekem is kedvencem, csak mar arra nem emlekszem, hogy mi is a vege (korhazi jelenet asszem, de nem tudom, milyen/melyik korhaz).

Asszem, elokaparom, ketszer lattam eddig, de utoljara vagy 10 eve, szoval erdemes lenne ujra megnezni es osszerakni.

Celtic 2012.07.06. 15:43:25

@Celtic: Basszus, ujraneztem es nagyon durva a vege...
Spoiler: szoval az egesz film a jovoben jatszodik (ami nyilvan nem fog megtortenni). Az a bizonyos ejszaka sosem er veget?

jackass99 2012.08.09. 15:09:33

Ez egy felejthetetlen film! És néhol nagyon ijesztő is pl: a kórházas résznél beszartam.
süti beállítások módosítása