Movie Tank

A remény rabjai

2011. május 08. - Sparrow

Sziasztok!

Az IMDB szerint A remény rabjai minden idők legjobb filmje több mint 590 000 szavazat alapján. Ha ezzel egyetérteni nem is tudok, az biztos, hogy maradandó élménnyel gazdagodtam a Stephen King kisregényéből készített film megnézése által.

http://images1.fanpop.com/images/photos/2300000/The-Shawshank-Redemption-the-shawshank-redemption-2333679-600-849.jpgAndy Dufresne ( Tim Robbins ) bankárt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. A vád szerint agyonlőtte feleségét és annak szeretőjét. Büntetését, azaz egész hátralévő életét a Shawshank nevű börtönben kell letöltenie. Az elején zárkózott és kerüli a kommunikációt a többi rabbal. Egy hónap után azonban el kezd nyitni a rabok " beszerzője ", Red ( Morgan Freeman ) felé, aki szintén életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Rövid időn belül jó barátokká válnak, és Andy Red többi haverjával is megismerkedik. Az erőszakos börtönőröket és a korrupt igazgatót elviselve próbálják meglelni az élet apró örömeit, amitől még a börtön sem foszthatja meg őket. Legyen az egy becsempészett poszter Marilyn Monroe - ról, klasszikus zene hallgatás, vagy akár a börtön tetejének önkéntes javítása sörözés közben ( ugyanis Andy felajánlja segítségét a legmagasabb rangú börtönőrnek, annak pénzügyeiben, cserébe egy láda sörért ). Ezt követően, két éven belül minden börtönőrnek, és magának az igazgatónak ( Bob Gunton ) is Andy készíti az adóbevallását, és emellett segít tisztára mosni az igazgató piszkos pénzét.

A remény rabjai kiváló dráma. A történet első osztályú. Ahogy a hosszú időre, vagy akár örökre bebörtönzött rabok egy idő után kezdik megszokni a falakat, és megtalálnak minden örömöt, amit csak lehet, legyen az akármilyen kicsi boldogság. És emellett mindvégig él bennük a remény, még ha sokan nem is mondják ki. A remény, ami életben tartja őket ilyen nehéz körülmények között.http://hwcdn.themoviedb.org/backdrops/182/4c1e95645e73d60b83000182/the-shawshank-redemption-original.jpg A szövegkönyv zseniális. Nagyon szeretem, mikor egy - egy mondat ilyen sok mondanivalót rejt magában. 

A színészi játékok nagyon jók. Természetesen Morgan Freeman viszi a prímet, de Tim Robbins is helyt áll, bár néha túljátssza a szerepét. Bob Guntont is ki kell emelni, aki tökéletesen kelti életre a börtön rendkívül genyó, és nem mellesleg korrupt igazgatóját. Karakterek terén viszont vannak hiányosságok, ugyanis sokkal részletesebben megírt személyiségek kellenének egy ilyen filmbe. Ez elhanyagolható negatívum, de azért megemlítendő.

A zene gyönyörű és illik a film hangulatához. A helyszíneket remekül választották ki, ezzel is érzékeltetve a jelenetek hangulatát. Maga a börtön természetesen szürke, rideg hatást kelt. De mikor a főszereplők végül kijutnak a külvilágba ( ezt sajnos muszáj volt leírnom ), napsütéses réteken és tengerpartokon folytatódik a cselekmény, ezzel a nézőnek is átadva a szabadság, és a határtalan boldogság érzetét.

Barátság, szeretet, bezártság, félelem, szabadság, és persze a remény. Ezekről szól A remény rabjai. Olyan dolgokról, amik mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak. Ezért kötelező darab mindenkinek.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr772886985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.08. 13:31:25

Jó írás, egyetértek vele ! Külön jó, hogy megemlítetted a börtönigazgatónak az elnagyolt karakterét. Nekem az nagy negatívum.
Jó film, szép film, de a karakterei elnagyoltak, meseszerűek. Valóban Morgan Freeman a legjobb benne !

Sh1mmy 2011.05.08. 14:05:53

Na ez az írás különösen jó lett. De az biztos hogy Frank Darabont filmesíti meg a legjobban a Stephen King történeteket.
Nekem speciel a Halálsoron jobban tetszett. De a Remény rabjaiban valamivel több a mondanivaló. Sok szempontból ellentéte a Remény rabjainak, azt leszámítva hogy szintén börtönös.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.08. 14:46:03

@Sh1mmy: A Halálsoront még nem láttam, de megfogom nézni.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.05.08. 16:38:03

Az abszolút kedvencem ez a film, ezért nagyon örülök, hogy írtál is róla. Tényleg elképesztő ereje és mondanivalója van a filmnek.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.08. 18:21:34

@Sh1mmy: A halál soron szerintem drámaibb mint ez. De a Remény rabjai kétségtelenül jobb film annál.

Sh1mmy 2011.05.08. 18:44:48

Igen, az drámaibb.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.05.09. 15:57:52

Az imdb-n való első helyen szereplését enyhén szólva is túlzásnak tartom, de tény, hogy nagyszerű film. Mellesleg a könyvet is érdemes elolvasni, nem hosszú ;)
süti beállítások módosítása