Movie Tank

TOP20 Gonosz Karakterek

2012. február 18. - Sparrow

A napokban több ilyen témájú listával is találkoztam az interneten, úgyhogy gondoltam összerakom a sajátomat is. Összeszedtem a 20 legkedveltebb rossz fiúmat ( elvétve talán egy lány is akad ), akik a filmtörténelem szerves részét képezik. Van köztük kegyetlen, laza, űrlény, meg persze bohóc is. És még sokan mások... Ja, és Jack Torrance nem szerepel a listán, de ez a kép nagyon feelinges.

20. Marcus - Underworld: Evolúció ( 2006 )

A franchise legjobb, zseniális magasságokba emelkedő epizódjának fő gonoszát rejti a 20. helyezett. Marcus, a vámpírok ősatyja sokkal karakteresebb ellenség, mint amilyen Viktor volt az első részben. A lény kidolgozása pedig olyan durván trash, hogy garantáltan mindenkinek leesik tőle az álla. A karakter megformálója Tony Curran, aki teljesen korrekt teljesítményt nyújt, de a hangsúly mégis Marcus átalakulásain van.

 

 

 

19. Zordon - Oroszlánkirály ( 1994 )

A Disney talán legjobb filmje, melyben nagy hangsúly van a fő gonosz figuráján. Itt is leginkább a külső a fontos, hiszen a sötétbarna bőrrel, és a fekete sörénnyel Zordon pont az ellentéte a többi, aranysárgaszínben pompázó oroszlánnak. Ráadásul tényleg tiszta Jeremy Irons.:-)

 

 

 

18. Adrian Veidt - Watchmen ( 2009 )

A Watchmen fantasztikusan reális szuperhősei közül a legmegbecsültebb, akiről végül kiderül, hogy tömegpusztító szándékai vannak. Lehet azon vitatkozni, hogy a figura tényleg igazi gonosz e, de szerintem a nukleáris pusztítás, amit Veidt véghez visz, még ha nemesebb cél érdekében is, kimeríti a gonoszság fogalmát. Mindezt olyan jól álcázza végig, hogy a legközelebbi ismerősei, de még maga Dr. Manhattan sem jönnek rá az igazságra.

 

17. Sloan - Wanted ( 2008 )

Mikor végül a mesterből lesz a legnagyobb ellenség. A Wanted bölcse, a Gyilkosok Szövetségének vezetője, Sloan, akárcsak Adrian Veidt, végig ügyesen leplezi főhősünk elől, hogy annak valójában tőle kéne félnie, nem az állítólagos gonosztól. Morgan Freeman játéka teszi maradandóvá ezt a figurát, a színész ugyanis minden tehetségét latba vetette az emlékezetes alakítás érdekében.

 

 

16. Kurgan - Hegylakó ( 1986 )

Annyira brutális, hogy már szinte morbid, ráadásul, akárcsak az egész filmnek, van egy különlegesen bájos, hülye szó, de a nevetségest súroló hangulata, hatása, de ezt most tessék a legjobb értelemben venni. Legjobban a flashbackekben mutat harci páncélba öltözve, de később kopaszon is elég durva a csávó. Clancy Brown pedig minden elnyomott, morbid, beteg perverzióját alkalmazta a figura életre keltése érdekében.

 

 

 

15. Buffalo Bill - A bárányok hallgatnak ( 1991 )

A ferde hajlamú, transzvesztita sorozatgyilkos, akinek Goodbye horses - tánca felejthetetlen. Életre keltője, Ted Levine, ezúttal még bajusz és Monk nélkül, simán lejátssza Anthony Hopkinst. Úgy marad emberi, hogy egyben nagyon kreatív is.

 

 

14. Hans Landa - Becstelen brigantyk ( 2009 )

Avagy, hogy írta be magát Christoph Waltz a filmtörténelembe. A zsidó vadász végig ontja magából a zseniálisan előadott monológokat, mindehhez a színész pazar arcjátékot nyújt.

 

 

 

 

13. T-1000 - Terminátor 2. - Az ítélet napja ( 1991 )

Gondolkoztam azon, hogy melyik terminátor kerüljön be a listába, kezdetben hármas holtversenyre gondoltam. Végül a Robert Patrick - féle T-1000 - es mellett döntöttem, ami sokkal újabb, egyedibb, és kegyetlenebb, mint az első rész fő gonosza. Meg Arnoldnak amúgy is jobban állt a jó oldal. Robert Patrick egyértelműen élete legkiemelkedőbb alakítását nyújtja, a parkolóházban bemutatott sprintje pedig felejthetetlen.

 

 

 

 

12. Darth Maul - Star Wars I. rész: Baljós árnyak ( 1999 )

Itt is egyértelműen a külső viszi a prímet, hiszen Ray Park sminkje olyannyira durván jó, hogy még A gyűrűk ura stábja is ( majdnem ) megirigyelhetné. Maga Park amúgy főállásban harcművész, így logikus választás volt a szerepre.

 

 

 

11. Predator - Ragadozó ( 1987 )

Maga a film eléggé el lett szúrva, mondhatni altatódalnak jó csak, de van egy nagy pozitívuma. Ez pedig nem más, mint a címszereplő szörnyeteg, akinek kidolgozása magas szintű kreativitásra és fantáziára vall. Hát még amikor leveszi a maszkját...

 

 

10. Vincent és Jules - Ponyvaregény ( 1994 )

A legszerethetőbb gengszterek, akik szegény Malvin pofán lövését is hasonlóképpen kezelik, mintha kicsöppent volna a ketchup a hotdogból. A dumájuk elsőosztályú, de ezúttal a magyar szinkronszínészeknek is kijár egy nagy bravó, hiszen még tekertek is egyet a hatáson. Persze John Travolta és Samuel L. Jackson is nagyon keményen tolja. Vincent és Jules két veszettül laza és szórakoztató gyökér, akik tökéletesen rámutatnak arra, hogy mi is Quentin Tarantino filmjének lényege.

9. John Doe - He7edik ( 1995 )

Aki egyszer is látta Fincher klasszikusát, biztos, hogy soha nem fogja tudni kiverni a fejéből a Kevin Spacey által fantasztikusan megformált sorozatgyilkos finálét megelőző monológját, melyben olyan fajsúlyos kritikát és ítéletet mond a világ felett, amivel kénytelenek vagyunk egyetérteni, még akkor is, ha maga a figura zseniálisan elmebeteg.

 

 

8. David - Az elveszett fiúk ( 1987 )

Mindenki elindul valahonnan. Kiefer Sutherland pályafutása elején például vámpírbőrbe bújt, és hej, de jól tette. Joel Schumacher felejthetetlenül hangulatos filmjében David annak az utcagyerekvámpír bandának a vezetője, akik rettegésben tartják az amúgy első ránézésre békés Santa Carlát. Annak ellenére, hogy gonosz, rendkívül szimpatikus a figura, és az egész jelenség olyan, mintha magának a hangulatnak állítana egy kézzelfogható megtestesülést.

 

7. Bőrpofa - A texasi láncfűrészes mészárlás ( 1974 )

Az emberiség önpusztító mentalitásának kérlelhetetlen megtestesülése, aki minden ok nélkül vadássza le az arra tévedő, ártatlan tiniket kannibál családja számára. A vacsorához ráadásul női ruhába öltözik, hogy még betegebb legyen a kép. A végső nagy dühöngés a napfelkeltében pedig a filmtörténelem egyik legzseniálisabb jelenete.

 

 

6. Kayako - Átok trilógia ( 2004, 2006, 2009 )

Hazudik, aki azt állítja, hogy nem fosta betegre magát, amikor először találkozott a hátborzongató, gusztustalan, de mégis mesteri bosszúállóval, aki saját sérelmeit nemhogy szemrebbenés nélkül, de kidüllesztett szemekkel torolja meg mindenkin, aki betéved abba a bizonyos házba. Aki megnézi ezt a trilógiát biztos, hogy nemegyszer fel fog riadni álmából, mikor hallani véli a vérfagyasztó kappanhangot.

 

5. Alien - A bolygó neve: Halál ( 1986 )

A kvadrológia első részét nem bírtam végignézni, hiszen szörnyen unalmas, ráadásul még ezt a piszkosul kreatív lényt se nagyon mutatják. A későbbi részekben egyre többször tűnik fel teljes pompájában a világegyetem legbrutálisabb gyilkológépe, aki nem ismer kegyelmet. A nagybetűs FANTÁZIA sugárzik ebből az undorító, de veszettül megnyerő szörnyetegből, akibe egy valamire való sci - fi rajongó rögtön beleszeret.

 

 

 

4. Joker - A sötét lovag ( 2008 )

Előbb - utóbb törvény fogja előírni, hogy a Heath Ledger - féle Jokert bűn kihagyni egy ilyen listából. Persze maga a karakter, és az ő különös jelleme a képregényekből jön, de Christopher Nolan és Ledger rengeteg pluszt tettek hozzá a figurához, ami így már annyira elborultan zseniális, hogy egyikünk sem lett volna szívesen a színész helyében, akinek tudjuk, hogy mi lett a sorsa.

 

 

3. Darth Vader - Star Wars ( 1977 )

Egy messzi - messzi galaxis kétségtelenül legprofibb figurája, aki nem kicsit járult hozzá a Star Wars - kultusz kialakulásához. Nem igazán lehet elmondani, hogy mitől is tökéletes Darth Vader figurája, elég csak ránézni, és rögtön megjelenik az a szavakkal kifejezhetetlen érzés, amit leginkább így lehet leírni: Hú, basszameg, ez már művészet!

 

 

2. Michael Myers - Halloween ( 1978 )

John Carpenter betonvastag műalkotása. Ennek a figurának külön atmoszférája, önálló gravitációja van. Nem kell, hogy lássuk az arcát, elég, ha csak a válla fölött kikukucskálhatunk a következő áldozatra, miközben Carpenter sokkolóan hatásos zenéje szól, és máris érezzük a halál angyalának tekintetét, akinek nem kell több egy késnél, hogy rettegésben tartsa a világot.

 

 

 

1. Jigsaw - Fűrész - széria ( 2004 - 2010 )

A Nagymester. A horrortörténelem legintelligensebb karaktere az a John Kramer, akinek áldozatai még a halálcsapdák istenének pusztulása után sem dőlhetnek nyugodtan hátra, hiszen Jigsaw mindenre gondol. Olyan eszes, és az érvei annyira biztos lábakon állnak, hogy lehetetlenség nem szimpatizálni vele. Persze, ha én lennék a shotgunnal felszerelt körhintához láncolva, nyilván mást mondanék. Aki nem becsüli kellően az életét, meneküljön, amíg lehet!

 

Ők lettek volna a legzseniálisabb gonoszok, remélem tetszett a lista, de ha esetleg mégsem, azt se tartsátok magatokban, írjátok le a saját véleményeteket, a ti kedvenceiteket!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr384129155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.02.18. 18:46:29

Kayako-tól én nem fostam össze magam. :D
A lista meghozta a kedvemet pár filmhez, érdekes összeállítás. Jigsaw 1. helye az számomra vitathatatlan, de az én listámon elfért volna még Anton Chigurgh, Jack Torrance, Freddy Krueger és a Feltámadás című 1999-es film főgonosza. Meglepődtem, hogy Saruman-t nem említetted meg.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.02.18. 22:48:52

Jó kis toplista!
Nálam mindenképp helyet érdemelne Frank Boots a Kék bársonyból és Bobby Peru a Veszett a világból! :D Talán még Chigurgh is a Nem vénnek való vidékből.

A Hetedik kapcsán viszont megkérdőjelezném John Doe elmebetegségét. Az a kemény a filmben, hogy nem pszichopata. Különböző spoilerek miatt nem mennék bele, de szerintem érthető, hogy miért nem az.

mr.roper 2012.02.20. 09:13:10

én azért a Ponyvaregényből a Peter Greene által alakított bolt szado/mazo vezetőjét találnám elemi gonosznak, no meg a pribékjeit, mivel az volt számomra a film leginkább vérfagyasztó része, nah, de ízlések és pofonok! :-) amúgy ez a lista már inkább nekem való, mint a droidos, de ez naradjon közöttünk, persze...:-))

mr.roper 2012.02.20. 09:14:36

mármint, hogy Peter Greene nem a boltot alakította, hanem csak boltvezető volt! bocsika! XD

2012.02.20. 20:47:37

Hát én Szauront raktam volna Darth Vader helyére. Nem értem igazán Darth Vader miért akkora karakter. Csak ráhúztak egy fekete bőrruhát. Mondjuk a viszonylag nagy termete miatt kicsi félelmet ugyan áraszt magából, de semmi nagy dolog nincs benne a lélegzése egyedül talán, de az nekem már néha inkább humoros volt.

mutant · http://universal.blog.hu 2012.03.07. 19:24:00

Adrian Veidt-et semmiképp sem mondanám gonosznak. Nem csak a tetteket kell nézni, hanem az eszméket is.

Tony Almeida 2012.04.24. 12:12:42

A legzseniálisabb Freddy karaktere, hogyhogy nem fért bele a 20-ba sem? :)

thegoddamnbatman 2014.04.14. 09:56:58

Érdekes lista, a szubjektivitásán nem fogok vitatkozni, ez valamennyire ízlés dolga. Mondjuk én Freddy-t, a Hellraisereket Nosferatut és Bruce Cápát tuti beleraktam volna.
De hogy az első Alient "szörnyen unalmasnak" titulálni, na, ezt nem tudom elfogadni. :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.14. 10:39:30

@thegoddamnbatman: Ha most csinálnám, Freddy benne lenne. Az Alient pedig azóta újranéztem, és nagyon tetszett másodszorra.
Itt az írás:
movietank.blog.hu/2012/06/07/a_nyolcadik_utas_a_halal_887
süti beállítások módosítása