Movie Tank

Karácsonyi ének

2011. december 25. - Sparrow

Robert Zemeckis 2009 - ben Charles Dickens népszerű művét, a Karácsonyi éneket vitte filmre. Számtalan feldolgozást megélt már a történet, de Zemeckis gyönyörű, animációs környezetben képzelte el a cselekményt, és ez ügyes választás volt tőle.

Ebenezer Scrooge ( Jim Carrey ) házsártos, szívtelen öregember, aki ráadásul gyűlöli a karácsonyt, és életének egyetlen mozgatórugója a pénz. Mindenki elidegenedett tőle az évek alatt, némelyek félik is a személyét. Volt üzlettársának szelleme ( Gary Oldman ) azonban meglátogatja őt az egyik este. Innentől pedig elkezdődik Scrooge rémálomba illő utazása a karácsonyi szellemekkel, melynek végén a főhős klasszikus, de máig halhatatlan tapasztalatokat von le, és más emberré válik.

A történet klasszikus, biztos, hogy mindenki találkozott már vele valamilyen formában. Annak a sztorinak, ami ennyi alkotóművészt megihlet, nagyon jónak kell lennie, és ez így is van. Egyszerre könnyed, de ugyanakkor időnként fajsúlyos, máskor pedig megható. A három karácsonyi szellem három különböző időszakot jelképez: az elmúlt karácsonyokat, a jelenlegi ünnepet, és az eljövendőket. Mindhárom történeti szakasznak megvan a maga sajátos hangulata. Az első leginkább a visszaemlékezés, a nosztalgiázás, a gyermek és fiatalkor felidézésének jegyében telik. A jelen karácsony szelleme azt mutatja meg Scroogenak, hogy milyen érzéketlen szörnyeteggé vált az öreg. A jövő szelleme pedig igazából maga a halál, aki végigkergeti hősünket egész Londonon, majd a sírba taszítja. Ezután pedig jön a mesébe illő páli fordulat, és a mi Ebenezerünk jó emberré válik.

A film motion capture technikával készült, melyből Zemeckis kihozta a maximumot, és színészeire gyönyörű animációt húzott rá, de arra is odafigyelt, hogy Carrey felismerhető maradjon ( itt megnézhettek egy nagyon érdekes werkfilmet a forgatásról ). Az animált környezet is csodaszép, gyönyörű helyszíneket látunk megelevenedni. Egyedül a kicsivel élénkebb színeket hiányoltam. De az összkép tényleg varázslatos. A látvány pazarul teszi a Karácsonyi éneket ahol kell félelmetessé, ahol az kell, ott meghatóvá, máskor pedig humorossá. Hozzá kell tenni, hogy Carrey nem csak a főhőst játssza, hanem ő testesíti meg még a három szellemet és Scrooge fiatalabb alteregóit is. Rajta kívül láthatjuk még animált külsővel Gary Oldmant és Colin Firthöt is.

És akkor jobban kitérve a színészi játékokra: Jim Carrey varázslatos munkát produkál a főszerepben. Ha a fenti videót megnézitek, talán még jobban elhiszitek nekem, hogy mekkora munka motion capture környezetben hiteles játékot produkálni. Kedvenc színészem tökéletesen vette az akadályt, jellegzetes arcjátéka pedig ezúttal is összetéveszthetetlen. Gary Oldmanre már kevésbé lehet ráismerni, de ettől még kiválóan alakítja a neki szánt figurákat, szám szerint hármat. Firth az alkatához leginkább illő mellékszereplőt kapta meg, Scrooge unokaöccsét, bár ettől függetlenül az angol színészre is nehéz ráismerni.

A hangulatot fokozzák a tökéletesen megválasztott betétdalok, zenék.

A Karácsonyi ének kötelező film a szeretet ünnepén, a produkcióról az előbbi érzés csak úgy süt, sugárzik, az összkép pedig maradandó élményben részesít minket.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr733493005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.12.25. 19:31:45

Ha Karácsonyi ének, akkor nálam a '99-es Patrick Stewartos változat az igazi, ami egyik évben se maradhat ki, de ez is remekül sikerült, tavaly volt szerencsém blurayen látni, az animáció valami elképesztően szép lett.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.12.26. 00:21:32

Valóban jó kis film, habár én helyenként kicsit elborultnak találtam.

2011.12.27. 14:31:27

Én még moziban láttam és nekem nagyon tetszett. Az animáció teljesen elvarázsolt. Jó lett a cikk.:)
süti beállítások módosítása