Movie Tank

Álomháború

2011. november 23. - Sparrow

Zack Snyder le se tagadhatná legfrissebb munkáját, az Álomháborút, mely ugyan közel sem annyira ütős, mint a 300 és a Watchmen, de egyértelműen magán viseli rendezőjének kézjegyét.

Főhősünk Baby Doll ( Emily Browning ), aki anyja halála után, kegyetlen mostohaapja jóvoltából, elmegyógyintézetbe kerül, holott semmi baja ( vagy mégis ? ). Itt ismerkedik össze négy másik lánnyal, Sweet Peavel ( Abbie Cornish ), Rockettel ( Jena Malone ), Amberrel ( Jamie Chung ) és Blondieval ( Vanessa Hudgens ). Összefognak, hogy közös erővel megszökjenek az intézményből. A terv gerincét Baby különös álomvilága adja, melyet csak ő ismer.

Snyder egy remake és három adaptáció után végre egy saját ötletét vitte vászonra, ami nálam máris óriási pozitívum, ráadásul a végeredmény sem sikerült rosszul. A forgatókönyv mozgatórugója az álom az álomban motívum, mely nélkül nem is lenne teljes a történet. Emellett a sztori fürdik a kreativitásban, egyik kedvenc rendezőm teljesen szabadon engedte a fantáziáját, melyből fantasztikus helyszínek, lélegzetelállító karakterek, és piszok jó történetvezetés kerekedett. A filmnek keretet ad a narráció, mely először nevetségesen amatőr, viszont a filmet záró mondatok fantasztikusak, és összefoglalják a történet mondanivalóját, mely az ember saját magába vetett hitére épül. Ezt az üzenetet nagyon hatásosan, kissé fajsúlyosan sikerül visszaadnia a produkciónak.

Korunk legnagyobb látványi - erővel megáldott rendezője ismét arra kényszerít minket, hogy ne akarjunk pislogni a stáblistáig. A film látványvilága ugyanis gyönyörű szép, a fényképezés és a CGI elsőosztályú. A különböző álomhelyszínek megtervezése maximális precizitást, lelkesedést és profizmust sugall, mindezt pedig tetézik a szépséges színek. Az akciójelenetek megkoreografálásáról ódákat tudnék zengeni, de legyen elég annyi, hogy a film ezen eleme is verhetetlen, az meg külön jó pont, hogy hősünk ellenfelei ennyire változatosan lettek megválogatva. Baby Doll megküzd óriás szamurájokkal, náci zombikkal, sárkányokkal, robotokkal, és nem utolsósorban önmagával. Ami még nagy pozitívum, hogy Snydernek sikerül tökéletesen megteremtenie az álomhangulatot az igencsak elvont környezetábrázolással.

Emily Browning neve leginkább a Hívatlan vendég című, igencsak jól sikerült, 2009 - es thrillerből lehet ismerős. A fiatal színésznő ezúttal is bizonyítja tehetségét, ahogy igaz ez a másik négy főbb szereplőre is. Elsöprő színészi játékokról ugyan nem beszélhetünk, de mindannyian nagyon hitelesek. Carla Gugino is kapott egy mellékszerepet a filmben, akire, mint egyébként soha, most sem lehet panasz. Oscar Isaac neve mellé írhatjuk fel a gárda legkiválóbb alakítását, aki tökéletesen adja vissza féreg karakterét.

A film stílusa leginkább a Watchment idézi, így nem csoda, hogy számos fantasztikus betétdalba botlunk, melyek mind telitalálatok, és mind szövegileg, mind pedig zeneileg illenek az aktuális jelenethez.

Zack Snyder megint csak bizonyította rátermettségét, immár ötödször, és én személy szerint nagyon örülök, hogy az ő kezében van az új Superman film is.

" Ki láncol le minket, és ki őrzi szabadságunk kulcsát? Mi magunk."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr723406243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.23. 19:18:08

Hát nekem sokszor sikerült "pislognom" a stáblistáig. Nagyon erőltetett volt ez az egész , a történetet meg annyira egyedire akarták, hogy végül gyenge cselekmény lett belőle. A film konkrétan hülyének néz minket azzal, hogy a végén vagy ötször a szánkba rágták a mondanivalót. A színészek pocsékok, a látvány meg annyira erőltetett, hogy az hihetetlen. Az év egyik leggyengébb produktuma nálam.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.23. 19:18:54

Amúgy ezekben a karakterekben mi volt "lélegzetelállító"? Sok szereplőnek jellemet sem adtak..

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.23. 20:05:38

@FroG: Leginkább Blue Jones és a Wise Man figurája tetszett, de a főszereplőnő karaktere is elég összetett volt, és Sweet Pea is bejött.
Én a végét nem nevezném szájbarágásnak, nekem nagyon bejött az a monológ. A látvány és a sztori pedig hamisítatlan Snyder - színvonal. De persze, elfogadom, ha neked nem tetszett, én kb. ugyanígy vagyok az új X - mennel.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.11.23. 20:29:41

@Sparrow: Szerintem Wise Man egy rohadt nagy sablon volt.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.23. 21:22:29

@FroG: Én bírom az ilyen bölcs figurákat. Van bennük valami örök filmes érték, amitől nem lesznek unalmasak.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.11.23. 22:07:59

Én imádtam, az év egyik legjobbja nálam :)Tökéletesen érvényesült nálam a "dőlj hátra, és élvezd" elv, nem is nagyon tudok belekötni semmibe, talán a karakterek lettek valóban egy kissé sablonosak, és helyenként tényleg szájbarágós, de ettől függetlenül nagyon jól szórakoztam, és akkor se maradt bennem hiányérzet, amikor elfogyott a popcorn :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.12.06. 17:14:11

Az év legjobb szórakoztató filmje, látványos, hangulatos. :)
@FroG: A Wise Man direkt volt ilyen, hát nem hiszem el, hogy ezt nem lehetett érezni:)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.12.06. 20:24:26

@koimbra: Nekem jött át a figurája, ahogy a film egyik eleme sem. Igazából ízlés kérdése az egész..
süti beállítások módosítása